Bij Nieuwerkerk is de zondag nog springlevend

0
387
nieuwerkerk-zondag

De selectie mag dan zijn overgestapt naar de zaterdag, de zondag is nog altijd springlevend voor het seniorenvoetbal van Nieuwerkerk. “We doen er alles aan om dit in stand te houden.”

“Hé Jeroen, hoeveel staat het?” gilt Remco Verkuil door de kantine als Jeroen Muizer, leider van het zeven elftal van Nieuwerkerk enigszins verregend binnen komt lopen. Muizer heeft goed nieuws, zijn team staat halverwege tegen Spartaan’20 met 5-0 voor. “En dat in een degradatiekraker.”

Verkuil is graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de velden. Op deze zondag zijn drie wedstrijden begonnen om twaalf uur. “We spelen op veld 1, 3 en 4”, zegt Verkuil (60), die normaal gesproken een rondje maakt langs de velden. De zondagcoördinator, die vorig seizoen nog tot lid van verdienste werd benoemd door de club, verkiest nu de warme en droge kantine op sportpark Dorrestein. “Het is hondenweer, niks aan”, laat hij weten, terwijl hij een vies gezicht trekt en naar buiten kijkt.

Ook de leider van het ‘negende’ meldt zich. Barend de Butter vertelt dat zijn pupillen afzien tegen Zwarte Pijl 3. “Het staat 4-1, maar ik ben bang dat de score verder gaat oplopen. Ik heb een speler van zeventig, eentje van 67 en één van 66 jaar. Die kunnen het tegen die jonge gasten niet aanlopen.”

“Tot een paar jaar geleden deelde de KNVB de competitie in op basis van leeftijd. Dat hebben ze losgelaten en dat vinden we jammer. Ik hoop dat ze dat gaan terugdraaien”, aldus Verkuil.

De Butter, die elke zondagmorgen de velden in orde maakt, behoort tot het team die er elke zondag voor zorgt dat alles reilt en zeilt. “We hebben met Ton Boonekamp en Monique Wagner twee mensen voor de bar en keuken, we hebben vaste commissiekamerbezetting en scheidsrechters”, vertelt Verkuil. Niets wijst erop dat het zondagvoetbal bij Nieuwerkerk op de laatste benen loopt.

Vijf jaar geleden besloot de club dat de hoofdmacht moest overstappen naar de zaterdag en daarmee volgde Nieuwerkerk een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. “We verloren in één keer een hoop publiek”, zegt Verkuil. “We hielden in eerste instantie nog het tweede over, maar dat is, logischerwijs, ook naar de zaterdag gegaan.” Maar er is ook een leven voor het seniorenvoetbal op zondag zonder de beste Nieuwerkerkse voetballers. “We proberen het hier altijd gezellig te maken. Vorige week zat het hier bomvol toen Ajax-Feyenoord was. En als straks de twaalf uur-wedstrijden zijn afgelopen en iedereen gedoucht is, is de kantine ook weer lekker gevuld.”

“We organiseren van alles”, vervolgt hij. “Eén keer per jaar hebben we met alle spelers een grote barbecue. Daarnaast hebben we ons eigen toernooi, het Adriaan de Jongtoernooi, en het tweede organiseert altijd het Pink-stertje, dat is een toernooi met alles erop en eraan. Allemaal Nieuwerkerkse teams, leden en niet-leden, en met dj en eten. Geweldig.”

Buiten de negen seniorenteams bevolken op zondag ook de Oldstars de velden. “Dat zijn spelers tussen de 35 en 60 jaar die onderling spelen van tien uur tot half twaalf”, zegt Verkuil. “En binnenkort starten we met Walking football.” Rob Steine, één van de kartrekkers, wordt er bijgeroepen. Hij vertelt dat er tien liefhebbers zijn gevonden.

De agenda van Verkuil is deze zondag aardig gevuld, want hij heeft gesprekjes staan met de aanvoerders van drie elftallen. “We zijn al volop bezig aan het kijken naar het volgend seizoen. Er zijn elk jaar spelers die opzeggen en door op tijd actie te ondernemen kunnen we de teams blijven opvullen.”

Verkuil ziet echter ook dat het steeds lastiger wordt om voetballers te strikken voor de zondag. “We zijn een grote club met veel jeugd, maar de meeste jeugdspelers stromen na hun juniorentijd liever door naar de zaterdag. Terwijl wij de ruimte op zondag hebben en we ze hier in de watten leggen. Ik vermoed dat we volgend jaar een elftal minder zullen hebben. Twee jaar geleden hadden we nog tien teams, nu dus negen. Het gaat niet hard, maar langzaam wordt het aantal teams minder.”

Klik op vv Nieuwerkerk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Nieuwerkerk voor meer informatie over de club.