Meer dan tweeduizend leden, honderd teams in competitie. Ga er maar aan staan. Bij Nieuwerkerk lukt het tot de dag van vandaag om het georganiseerd te krijgen. “Maar het knelt wel”, zegt jeugdvoorzitter Hein de Jong.
De opstartproblemen zijn achter de rug, zegt De Jong een paar weken na de start van de eerste wedstrijden. Sportpark Dorrestein is na de zomervakantie weer een mierennest. Tijdens trainingen en wedstrijden het één en al activiteit.
Bij Nieuwerkerk zijn ze er wel aan gewend, zegt De Jong. “Bij ons gebeurt alles in veelvoud. Je kunt het een georganiseerde bende noemen, maar daar doe je ons vrijwilligerskorps tekort mee. We proberen een strakke organisatie neer te zetten. We zijn een grote club, maar willen ook een fijne club zijn waar iedereen zich thuis voelt. Wangedrag past daar niet bij. Natuurlijk hebben we af en toe een incident, maar over het algemeen zijn we een prettige vereniging om bij te vertoeven.”
Vorig seizoen slechtte Nieuwerkerk voor het eerst de grens van honderd teams. In de loop van het seizoen ging de teller door naar 103. “We zijn dit seizoen begonnen met 99 teams, maar er komen nog zeker teams bij. We zien wel de ontwikkeling dat we minder teams hebben bij de jongste jeugd, maar tegelijkertijd zie je dat we wel meer aanmeldingen krijgen bij de 10- en 11-jarigen. We denken dat dat te maken heeft met kinderen die vanwege corona later hun zwemdiploma halen. Bij de oudste jeugd zien we steeds minder verloop. Ook dat heeft te maken met een ontwikkeling. Het is voor jonge mensen steeds lastiger om een woning elders te vinden, dus blijven ze langer bij pa en ma. Het aantal teams in de bovenbouw en onder 23 hebben we daardoor zien toenemen.”
Ontwikkelingen in de samenleving hebben dus een grote invloed op het ledental, maar er is meer aan de hand waarom Nieuwerkerk zo in trek is. “We zijn de enige club in Nieuwerkerk. We hebben een aantrekkingskracht op Nesselande, waar geen club is, en ook op inwoners uit Capelle. Dat heeft ook voor een deel te maken met ons imago van nette club waar geen gekke dingen gebeuren. In Nieuwerkerk zelf wordt de wijk Esse Zoom afgebouwd en dat zorgt ook voor nieuwe leden.”
Daarnaast heeft de meisjesafdeling een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels spelen er tweehonderd ‘paardenstaartjes’ bij de club. De Jong: “Ze zorgen voor een andere dynamiek, maar de club is daardoor op een goede manier veranderd. Je ziet hele gezinnen lopen, waar het vroeger meer een mannenbolwerk was.”
Een club met tweeduizend leden vraagt om geleid te worden als een bedrijf. De Jong begrijpt die benadering. “We willen vooral een vereniging zijn in de fijnste zin van het woord. De vraag is echter of het verenigingsleven van nu nog heel lang stand houdt. Er is druk op het vrijwilligerskorps. Het lukt ons altijd wel om vaders te vinden om teams te trainen en te begeleiden, maar voor bestuurs- en andere functies zijn mensen minder te porren. Scheidsrechters is ook zo’n probleem.”
Daarom is de vraag van De Jong gerechtvaardigd waar voor zijn club de grens bereikt is. “Er is nu alweer een wachtlijst. Twee jaar geleden is het park geherstructureerd waardoor we nu zes kunstgrasvelden en verlichting hebben. Dat is eigenlijk niet genoeg. We zijn voorzichtig een lobby gestart om ons enige grasveld ook te laten vervangen door kunstgras en met licht. We zitten aan de grenzen van onze capaciteit. Je wil ieder team twee keer in de week laten trainen.”
En ook over meer werk overdragen aan betaalde krachten wordt bij Nieuwerkerk nagedacht. “Die discussies voeren we al wel binnen de club. De rek is er bijna uit. Voor welk model kies je dan? Voor betaalde krachten of voor verplichte vrijwilligerstaken. Mijn voorkeur gaat uit naar het model dat we nu hanteren, maar dan moeten er wel voldoende vrijwilligers zijn.”
Klik op vv Nieuwerkerk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Nieuwerkerk voor meer informatie over de club.