Bij Madese Boys werken ze hard om mensen te enthousiasmeren om scheidsrechter te worden

0
289

Een groot verhaal met de afzwaaiende scheidsrechter Frank Keers – wat je kunt lezen als een welgemeend dankjewel en compliment – en een oproep voor nieuwe scheidsrechters om een cursus te doen. In dit kalenderjaar is Madese Boys op de eigen website bezig met het promoten van ‘het vak’ van scheidsrechter. Boris van Zomeren, voorzitter van de scheidsrechtercommissie, ziet het als extra mogelijkheid om het probleem van het scheidsrechterstekort aan te pakken.

Dominos_voorjaar2021

“Het vullen van alle wedstrijden is uitdagend, het lukt ons niet. We hebben altijd een scheidsrechterstekort. Daar proberen we zo goed mogelijk mee om te gaan”, zegt Van Zomeren. “Je komt in de situatie dat er mensen zijn die meerdere wedstrijden fluiten in een weekend. Je moet je dan afvragen of dat de kwaliteit ten goede komt.” Hij wijst daarbij naar de concentratie en de belasting van het lichaam. “Twee wedstrijden is prima, als het duels van verschillende lengte en leeftijdscategorieën zijn. Maar twee wedstrijden van twee keer drie kwartier achter elkaar, daar heb ik mijn twijfels over.”

“Het leuke is wel dat we nu twee scheidsrechters op cursus hebben zitten. Dat biedt hoop, we hebben aanwas. In totaal gaan er zelfs drie mensen. Eén die fluit bij Madese Boys en RFC, maar nooit de opleiding heeft gehad. En daar hechten wij vanuit de vereniging waarde aan, dat je de basisopleiding volgt. Maar bijvoorbeeld ook een jonge meid van zeventien die met heel veel enthousiasme is begonnen. Dat zoiets gaat uitstralen naar de jeugd is uiteindelijk wat je wil.”

Die cursus en het verhaal met Keers, Madese Boys zet er niet voor niets op in. “Je wil mensen enthousiasmeren. Je moet altijd proberen een positief verhaal uit te dragen. De meeste mensen zijn geneigd eerst de tegenvallers te melden, niet de leuke dingen. Daarom moeten we elke gelegenheid aanpakken om positief naar buiten te komen. Ik zeg niet dat je daarmee de mensen in de rij hebt staan. Maar een positieve sfeer doet veel. Als iedereen alleen maar negatieve berichten leest, worden ze zeker niet warm.”

En het kost ook weinig moeite, want positieve verhalen zijn er genoeg. Van Zomeren hoopt wel meer scheidsrechters te mogen verwelkomen. “Maar vorig jaar hadden we over het hele seizoen 75 procent van de wedstrijden bezet. Leiders moesten dus zelf 25 procent oplossen. Het liefst wil je meer, maar ik ben daar niet ontevreden over. Het is wel sneu dat bepaalde teams vaker de klos zijn dan anderen. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van tijden. De animo om ’s ochtends om negen uur te fluiten is bijvoorbeeld lager. Nou doe ik dat juist graag, dus pak ik dat zelf ook op. Maar half één bij de senioren is best lastig, half drie gaat dan weer makkelijker. Het liefst heb je gewoon alle wedstrijden bezet.”

StreetCars_voorjaar2021 (1)

Van Zomeren kan het eigenlijk iedereen aanraden om eens wat wedstrijden te fluiten. Niet alleen om daarmee de wedstrijden te vullen. “Als je nooit fluit, merk je ook niet wat het is om te fluiten. Als scheidsrechter ervaar je alles totaal anders, je komt dichter bij het spel. Je ziet gaten in het veld ontstaan, ziet waar spelers heen hadden gemoeten. Maar je mag niks zeggen. Voor een trainer kan het heel goed zijn, omdat je uit die ervaringen spelers wat makkelijker kunt begeleiden in het spel.”

Klik de link voor een recent artikel over Madese Boys