Bert Grootenboert (rechts) met de talentvolle JO13-1 van De Jonge Spartaan

0
242

Houvast in jeugdopleiding De Jonge Spartaan
De Jonge Spartaan is sinds september een erkende lokale jeugdopleiding. Het programma, dat daarbij hoort, biedt de grootste club van het eiland houvast en meer structuur. “We hebben naast de potentie ook het plan, nu gaat het om de uitvoering”, aldus bestuurslid technische zaken Bert Grootenboer.

De Jonge Spartaan doorliep voor de certificering van het kwaliteits- en performance-programma een lang en intensief traject. Daarbij werd de club getoetst op allerlei gebieden, zoals accommodatie, trainers en het niveau van teams. “Het programma laat goed zien waar je als vereniging staat”, zegt Grootenboer, die sinds 2017 belast is met de technische zaken bij De Jonge Spartaan. “We zijn in alle geledingen flink aan het werk gezet. Om aan de eisen te voldoen, moesten we tal van verbeteringen doorvoeren. Uiteindelijk voldeden we aan vijftig van de in totaal 54 punten. Daardoor zijn we nu drie jaar lang gemachtigd om het certificaat lokale jeugdopleiding te dragen. Dat is hartstikke mooi, maar dit is eigenlijk pas het begin.”

Bij de club was er al enige tijd de behoefte om meer structuur te hebben in de jeugdopleiding. Goede jeugdvoetballertjes zijn er en ook de trainersstaf zit boordevol kwaliteit. “Het goed organiseren in samenhang met verschillende teams is de truc”, zegt Grootenboer. “Er moet sprake zijn van één doorlopende leerlijn met dezelfde ambities en doelen.”

Zo is, naast een spelercoachplan, een herkenbare De Jonge Spartaan-speelwijze tot stand gekomen. “Dat is de uitkomst van gesprekken die we met de belangrijkste zeven, acht trainers hebben gehad. Daarin hebben we elf spelprincipes benoemd. Afhankelijk van de leeftijd worden die principes aangeleerd. Het begint bij de JO7 en JO8 met drie en dat wordt uitgebouwd naarmate spelers ouder worden. Het eindigt met elf spelprincipes bij de JO19. Die principes bij elkaar vormen samen de basis voor de speelwijze. Het gaat dan om de manier van druk zetten, maar ook om de intentie van spelen. Vooruit in plaats van breed is er één van.”

Het gaat volgens Grootenboer om basiszaken, die in de loop der jaren moeten worden ingeslepen en daarmee gemeengoed worden voor de jeugdspelers. “Het moet ervoor zorgen dat het algehele niveau verder omhoog gaat”, reageert de oud-speler die met NSVV in de jaren tachtig drie keer amateurkampioen op zaterdag werd.

Het doel is ook duidelijk: een betere doorstroming vanuit de jeugd naar de selectie bewerkstelligen. “We willen als club graag hogerop. Voor een club met onze omvang – we hebben achthonderd leden – moeten we voor het mooie eigenlijk een klasse hoger spelen. Daar zetten we ook op in, zonder dat we zeggen dat het een must is. We zien onszelf in de toekomst als een stabiele tweedeklasser. Nóg hoger spelen zou mooi zijn, maar we zijn niet van plan om spelers te gaan betalen. Onze visie is met tachtig, vijfentachtig procent eigen jeugd te spelen. Spelers van elders die bij ons de uitdaging willen aangaan zijn van harte welkom, maar we gaan niet de boer op. Dat scouten zul je ons ook bij de jeugd niet doen. We willen een voortrekkersrol spelen op Goeree-Overflakkee en samenwerken met de andere clubs. Dat hebben we een tijdje geleden al gedaan toen er hier een trainerscursus was. We hadden tien trainers van onszelf, vijf trainers van andere clubs van het eiland zijn aangesloten.”