Belrobotics Bigmow neemt ons zo veel werk uit handen

0
558

Als-ie niet aan de oplader ligt, rijdt Belrobotics Bigmow op de velden van Roda Boys/Bommelerwaard om het gras te kortwieken. “Dit is een fantastische investering.”

In 2017 ging accommodatie De Maaskant, thuishaven van Roda Boys/Bommelerwaard, op de schop. Er kwamen nieuwe velden, een andere drainage, beregening, afrastering, reclameborden. Het sluitstuk van dit verhaal vond in maart plaats: toen kocht de zaterdagtweedeklasser bij Vos Capelle, totaalleverancier in de tuinbouw en het openbaar groen in Sprang-Capelle, een robotmaaier.

Onderhoud van velden, tot het prille voorjaar van dit jaar, gebeurde dat bij Roda Boys zoals bij nagenoeg alle clubs in Nederland met een grasmat. Er kwam een kooimaaier aan te pas, getrokken door een tractortje. Mannetje erop, die reed op en neer. Gestookt op diesel, dat is dus niet echt milieuvriendelijk. En met de wetenschap van nu – het dichtknijpen van olie- en gastoevoer uit Rusland – kost dat klauwen met geld.

Belrobotics Bigmow heeft dat probleem volledig getackeld. “De robotmaaier kost ons geen cent aan energie, want die wordt gevoed door de zonnepanelen die we tijdens de renovatie hebben laten leggen”, zegt Dick Bauman, bestuurslid onderhoud velden en gebouwen. “En hij is volledig zelfstandig. 24 uur per dag, zeven in de week, 75.000 vierkante meter.”

De maaier weet precies wanneer-ie weer met elektra moet worden bijgetankt, gaat-ie naar zijn hok. Zet zich vast aan twee ‘armen’, daarna laadt-ie zich weer op. Dat duurt tachtig minuten. En hij begint weer waar-ie was gebleven, gps-gestuurd.” Kosten: nul euro, dankzij de zonnepanelen die de tweedeklasser op zijn dak heeft liggen. Bauman: “Energieneutraler kun je het niet krijgen. Met die tractor reden we op diesel. Vervuilend, en vooral nu stikduur. Al met al is het een fantastische investering.” De bonus: “Onze vrijwilligers worden een dagje ouder. Drie keer in de week op een maaier zitten, het is nogal veel gevraagd. Dat is ook voorbij.”

De drie velden en het trainingsveld liggen er tiptop bij, allemaal dankzij  de Beltronics, die vijf maaikoppen heeft. “Dat maaien gebeurt op verschillende manieren. Hij rijdt banen, in de lengterichting. Daarna dwars over het veld. En tot slot diagonaal.” Spoorvorming? “Nee, na elke rit verzet-ie zich een centimeter of acht.” De robotmaaier is zó geprogrammeerd dat-ie zich op trainingsavonden koest houdt. Daarna gaat-ie weer zijn gang. “Maar we hebben de spelers wel een beetje op moeten voeden. In het begin lieten ze de doelen nog op het veld staan.”

RKC Waalwijk heeft zijn licht opgestoken in Aalst en onlangs er eentje aangeschaft. Behalve sportverenigingen die geprivatiseerd zijn, is er ook veel belangstelling vanuit gemeentes en aannemers”, zegt Kees Vos, mede-eigenaar van Vos Capelle. “Gemeentes willen duurzamer werken, aannemers vinden het lastig om aan personeel te komen voor het onderhoud van velden.” Kosten?  “Variabel, heeft te maken met het aantal velden.”

Klik op Roda Boys voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Roda Boys voor meer informatie over de club.