Vijf jaar geleden was de toen pas negen jaar oude Bas betrokken bij een auto-ongeluk, sinds die dag was voetballen alleen nog maar een wens. Zijn vader, Jan van den Ende, vertelt hoe zijn oudste zoon, Jan, en de FC ‘s-Gravenzande zich heeft ingezet om de wens van zijn zoon te verwezenlijken. ,,We zijn trotse ouders en dankbaar voor alle hulp”.
Na het ongeluk, veel onderzoeken en een tijd revalideren was uiteindelijk duidelijk dat Bas twee nieuwe sportheupen nodig had. Voor de operatie was veel geld nodig. Bas wilde graag zelf meedenken hoe hij hierin kon bijdragen. Om dit geld bij elkaar te verzamelen heeft zijn broer Jan een geweldige actie opgezet samen met zijn werkgever. Jan werkt in een bakkerij en besloot om cakes te verkopen en het geld dat hij daarmee verdiende te stoppen in de operatiekosten van zijn broertje Bas. Samen met zijn andere broers en zus verkochten ze wekenlang cakes in de bakkerij en op de voetbalclub. Met deze actie hebben de kinderen van Jan en Esther meer dan de helft van het geld opgehaald dat nodig was voor de operatie.
Ook de club FC ‘s-Gravenzande heeft meegeholpen aan de inzamelingsactie. Fernando Bollenboom heeft een doneerpagina opgezet, waar ook een flink bedrag mee is opgehaald. Daarnaast had het eerste elftal een aanvoerdersband geveild in de businessclub, waar ook een paar honderd euro mee werd opgehaald. Deze inzamelingsacties hebben er aan bijgedragen dat ,,We zijn de club er erg dankbaar voor. Het gaat ons niet om het geld, dat had er hoe dan ook gekomen, maar, het is geweldig om te zien dat er zoveel mensen opstaan om je te helpen zodra er zoiets heftigs gebeurt. De club is prestatiegericht, maar als dit gebeurt zijn ze ontzettend behulpzaam’’.
Dromen van voetbal
Bas en zijn ouders kozen ervoor om de operatie van de twee nieuwe sportheupen in België te doen. ,,Nederland voert dit type operatie niet uit. We hopen dat Bas weer op het voetbalveld kan staan over een tijdje’’, zegt zijn moeder, die ook vertelt dat de operatie in België goed is verlopen. ,,De dokters waren tevreden. Ze vinden dat Bas best mobiel is. Tot nu toe heeft Bas veel naar zijn eigen lichaam geluisterd, maar nu is het belangrijk dat hij de grens echt opzoekt. Zijn lichaam is een beetje in een houding gaan staan waar hij zo min mogelijk pijn heeft. In België zeggen ze dat hij nu echt zelf aan de slag moet en de pijn op moet zoeken. Hij wil vorderingen maken, dus hij zal wel moeten”, aldus Jan, die vertelt dat Bas het ook mentaal zwaar heeft gehad. ,,Wanneer zijn vrienden dingen doen op het schoolplein of door de gangen rennen, baalt Bas dat hij niet mee kon doen’’, zegt Jan. ,,Hij heeft veel tegenslagen gehad en moet veel zelfstandig doen. Hij zal er hoe dan ook veel van leren’’. Hij loopt twee keer per week bij Fysio Twan van Meerten, tevens aanvoerder van het eerste elftal, om sterker te worden. Of het echt mogelijk is dat Bas weer kan voetballen, durf ik niet te zeggen en ik wil ook geen valse beloftes doen aan Bas, maar natuurlijk gunnen we hem echt alles. Hij weet hoe we erin staan en zo staat hij er ook in’’. Net als zijn andere broers en zus voetbalde hij voor zijn ongeluk bij FC ‘s-Gravenzande. Zijn oudste broer, Jan, voetbalt in de 017-3. Zijn jongere broertje Guus in de 014-1, Olivier in de 012-1 en zijn zusje Marije in de MO11-2. Bas zou naar de 016 gaan, het team waar zijn maatjes nu in zitten. ,,Het is zijn droom om weer bij dat team aan te sluiten’’.
Klik op FC ‘s-Gravenzande voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC ‘s-Gravenzande voor meer informatie over de club.