Bart Goud van Wijzijnfysio over de juiste houding met voetbal

0
177

Als fysiotherapeut bij Wijzijnfysio kan Bart Goud een hoop vertellen over houdingsfouten binnen het voetbal. Zo is een foute houding de meest voorkomende oorzaak van klachten bij menig cliënten die hij behandelt uit de voetballerij.

 De 43-jarige Bart, eigenaar van Wijzijnfysio in ’s-Gravendeel, heeft altijd al affiniteit gehad met bewegen en gezondheid. Om het plaatje voor zichzelf compleet te maken is hij naast het fysio zijn ook een leefstijl coach. Als sportfanaat is hij het liefste van meerdere markten thuis, iets wat hem met zijn werk dan ook kan helpen. “Mijn sport/hobby carrière begon heel vroeg met turnen en daarna ben ik op vechtsport gegaan. Dat heb ik heel lang gedaan. Onlangs ben ik weer heel voorzichtig begonnen met kickboksen. Je zou kunnen zeggen dat van alle ballen ik het meest bekwaam ben met een boksbal. Tussendoor heb ik veel groepslessen gegeven in de fitness. Ik train van alles door elkaar, ongeveer vijf dagen in de week”, aldus Goud.

Expertise

Fysiotherapeuten kennen vaak een richting in het vak wat hen het meest fascineert. Zo focust Bart zich graag op houdingsregulatie bij sporters en niet sporters. “In de fysiotherapie is mijn expertise vooral houding, primaire menselijk bewegen en ademhaling.  Mijn echte passie ligt duidelijk in de combinatie van verschillende onderdelen of vakken. Fysiotherapie, de expertise op het gebied van bewegen en lichaamshouding, kan vaak niet veel betekenen als verder erg ongezond geleefd wordt. Je kan hierbij denken aan voeding, ontspanning en mindset”, vertelt de ondernemende fysio.

DeGeusSchilderwerken_voorjaar2021

Veelgemaakte fout

“Houdingsfouten is het meest voorkomend, dit geldt voor bijna alle cliënten trouwens. Er zijn zoveel dingen die misgaan als de basishouding al niet goed is. Of dat nou bij voetbal is of met powerliften. Vanuit die basishouding starten we ons bewegen en we komen ook weer terug in die houding als we klaar zijn met bewegen. Ook de basis loop- of hardlooptechniek is vaak te verbeteren, wat leidt tot minder blessures en betere sportprestaties”, legt Bart al snel uit. Als fysio ziet hij een hoop voorbijkomen, waardoor hij voldoende ervaring opgedaan heeft.

Oplettend oog

Toch is er eigenlijk een simpele oplossing bij een hoop van deze problemen. Vaak geeft hij oefeningen mee die te pas komen bij de kwaal. Je kan hierbij denken aan een oefening voor de bilspier, omdat deze “lui” is tijdens het hardlopen of een kniestabiliteit oefening. Maar wat kan je zelf nou doen om bijvoorbeeld blessures te voorkomen. “Dat is een interessante vraag. Ik denk dat één van de meest belangrijkste punten is, in de gaten houden of je lichaam in balans is. Ik bedoel hiermee de spierspanning, lengte of spierkracht. Er zijn meerdere testen (zoals een lengtetest voor de hamstrings) die een indicatie zouden kunnen geven voor mogelijke blessures. Veel uitgebreider is bijvoorbeeld de functional movement screen (FMS). Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om asymmetrie en beperkingen op te sporen Als je weet waar je zwakke punten liggen dan kan je daar specifiek op trainen om zo de kans op blessures te verkleinen”, aldus Goud.

TuinverzorgingDeBergden_voorjaar2021

Blessurepreventie

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus honderdprocent garantie zal je niet hebben. Toch kan je volgens Bart nog ontzettend veel doen om blessures te voorkomen. “Voorkom vooral dat er een disbalans is tussen belasting en belastbaarheid. In andere woorden hoeveel je doet en hoeveel je kan hebben. Dat is niet altijd, eigenlijk vaak niet, dat we te veel doen, maar vaker dat we te weinig kunnen hebben. Dit is heel algemeen en heeft te maken met al die verschillende leefstijlpijlers zoals voeding, ontspanning, wat speelt er nog meer in je leven en de juiste mindset. Het is ook een vorm van energieverdeling. En net als geld kan je je energie maar een keer uitgeven”, vertelt hij.

Er is een metafoor wat hij vaak gebruikt om het uit te leggen: “Een duidelijke metafoor is de druppel die de emmer deed overlopen. Op het moment dat je het drukker hebt door school, je werk of door gebeurtenissen in de privésfeer, dan komt het allemaal terecht in je emmer. We hebben het vaak over de druppel die de emmer doet overlopen, maar we vergeten daarbij dat de emmer blijkbaar al vol zat. Ik vind het soms dan ook interessanter om te kijken naar wat er in die emmer zit, in plaats van zoeken naar de druppel die de emmer deed overlopen.”

Begeleiding

De gemiddelde mens kan maar tot in bepaalde maten zijn/haar lichaam in de gaten houden. Gelukkig kan je daarvoor bij fysiotherapeuten, lifestyle coaches en trainers terecht. Ze hebben bij Wijzijnfysio eigenlijk alles onder één dak. Ook zonder een pijntje of een kwaal ben je welkom in de praktijk. Leefstijlcoaching is voor Bart dan ook echt zijn ‘paradepaardje.’ Zo zegt hij: “De combinatie tussen verschillende leefstijlpijlers en aanpakken wat er het meest toe doet op een specifiek moment, kan zoveel inzicht geven en oplossingen bieden.”

Passie

Bart is een enthousiaste fysio, met een passie voor het vak: “Het bewegingsapparaat van de mens is complex, maar schitterend om te observeren en behandelen. Wat ik zo leuk vind aan voetbal vanuit mijn vakgebied is het natuurlijk menselijk bewegen en de verbinding van teamsport. Het menselijk bewegen kenmerkt zich vooral door lopen en hardlopen. Daarnaast is voetbal een goede combinatie tussen duursport en korte explosieve bewegingen.”

Ben je benieuwd wat Wijzijnfysio voor jou kan betekenen? Neem eens een kijkje op de website; www.wijzijnfysio.nl. Regelmatig schrijft Bart daar blogs over verschillende interessante onderwerpen. Je kunt natuurlijk ook altijd even bellen als je vragen hebt.

Klik de link voor een recent artikel over een fysiotherapeut

Foto door Klaus Nielsen via Pexels