ASWH ruim langs SJC in eerste officiële wedstrijd van 2019

0
90

ASWH heeft vanmiddag de eerste officiële wedstrijd van 2019 winnend afgesloten. De ploeg van trainer Cesco Agterberg was in Noordwijk ruim te sterk voor promovendus SJC. Na een vrij probleemloze middag namen de Ambachters dankzij een 0-3 zege drie belangrijke punten mee naar huis. Gesterkt door een vlotte openingsgoal was ASWH voor rust de bovenliggende partij. Dit overwicht werd echter niet uitgedrukt in meer treffers, waardoor het in de eerste tien minuten van de tweede helft nog even leek of een opportunistisch voetballend SJC de spanning terug kon brengen. Na een uur spelen verdubbelde ASWH de marge echter en toen later ook de 0-3 viel, was de wedstrijd definitief beslist. Daardoor mocht er na zeven competitieduels zonder overwinning op een rij weer een driepunter worden begroet, waarmee direct wat meer lucht werd gecreëerd ten opzichte van de ploegen in de gevarenzone. ASWH steeg zelfs een plekje en staat nu elfde in de derde divisie.

De Ambachters begonnen goed aan het duel. ASWH greep het initiatief en liet de bal goed rond gaan. Die sterke start leverde ook een vroege treffer op. Na een aanval die aan de rechterkant begon, kwam uiteindelijk Mels van Driel in balbezit. Hij vond Ismail Yildirim op de rand van het strafschopgebied. De Dordtenaar zette een actie in en schoot op doel, maar SJC-keeper Bjorn Haggerty kon de inzet van Yildirim nog keren. De doelman moest wel een rebound toestaan en die werd door de attent meegelopen Nick Slotboom omgezet in een doelpunt. Zo stond ASWH al in de zesde minuut met 0-1 voor. Vrijwel direct daarna verdubbelde Sam van de Kreeke de voorsprong bijna met een goed schot, dat net over het doel vloog.

Zeker in de eerste twintig minuten was ASWH heer en meester. De gastheren liepen achter de bal aan en dat dwong de kleurrijke trainer Sjaak Polak al snel tot een aantal omzettingen. De voormalig profvoetballer liet SJC in het restant van de eerste helft in diverse systemen spelen. Het had enig resultaat, omdat ASWH in de laatste twintig minuten voor de pauze minder dominant was. Toch kwamen de Ambachters geen moment in de problemen. Stef Doedée diende welgeteld één keer echt in actie te komen, al was het afstandsschot van Demir Strojil veel te zacht om de doelman te verontrusten. Doedée bracht dan ook eenvoudig redding. Zelf mocht ASWH het zich kwalijk nemen dat er niet nog een keer werd gescoord. Dat had vooral te maken met het feit dat de ploeg in de eindfase van een aanval vaak net niet nauwkeurig genoeg was. Steekpasses waren net iets te hard of juist te zacht, al had de stevige wind hier ook invloed op. ASWH bereikte het rustsignaal dus met een nipte voorsprong.

In de tweede helft schakelde SJC met de wind in de rug over op opportunistisch voetbal. De fysiek sterke centrale verdediger Trecy Kapata, die voor rust al was doorgeschoven, stond nog steeds in de punt van de aanval. Hij kopte ook een keer op de buitenkant van de paal, maar dat deed de oud-speler van Spartaan ’20 en Smitshoek in buitenspelpositie. Ook Tom Broekhuizen kopte na een hoekschop op doel, maar hij mikte over. Even leek het er dus op dat het nog spannend kon worden in Noordwijk. Precies op het uur gooide ASWH de wedstrijd echter al min of meer in het slot. Een inworp van Mels van Driel belandde bij Sam van de Kreeke, die goed het overzicht bewaarde en vanaf de achterlijn de vrijstaande Ismail Yildirim vond. De Dordtenaar tikte zijn zesde van deze competitie binnen en zette ASWH daarmee op 0-2.

SJC moest nu veel meer risico nemen en daardoor ontstond er veel ruimte voor ASWH. De in fraai blauw gestoken Ambachters kwamen er ook regelmatig gevaarlijk uit. Een schot van Ismail Yildirim, na een knappe opening van Jesper van den Bosch, vloog net naast. Ook werd Van den Bosch nog een keer afgevlagd wegens buitenspel na een goede omschakeling met Nick Slotboom en Ismail Yildirim. Kort daarna lag de bal wel in het doel van de gastheren na een hoekschop. Scheidsrechter Henshuijs had echter een overtreding geconstateerd en dus ging het feestje niet door. Trainer Agterberg bracht, met het oog op de grote ruimte, de snelle Lester Pires voor Sam van de Kreeke. Die zet pakte perfect uit. Koud een minuut in het veld werd Pires gelanceerd door Jesper van den Bosch. De invaller liep zijn tegenstander eruit, kapte keurig terug en haalde doeltreffend uit: 0-3! Een geweldige entree voor Pires en tevens de beslissing. In het restant had ASWH nog vaker kunnen scoren. Doelman Haggerty lag echter in de weg bij een poging van Gilmaro van de Werp, terwijl een boogbal van Ismail Yildirim naast het doel eindigde. SJC probeerde nog wel een eretreffer te produceren, maar de gastheren kwamen daar niet echt bij in de buurt.

Zo eindigde de eerste officiële wedstrijd in dit nieuwe jaar voor ASWH dus in een belangrijke 0-3 zege, die uiteraard goed gevierd werd. De voorsprong op nummer vijftien SJC werd uitgebreid naar zes punten.

tekst en foto: vv ASWH