ASWH moet late gelijkmaker slikken tegen RKAV Volendam

0
306

De eerste thuiswedstrijd in de derde divisie heeft ASWH zaterdag één punt opgeleverd (2-2). De Ambachters leken tegen RKAV Volendam lang op weg naar een overwinning, maar moesten in de slotfase alsnog een gelijkmaker slikken. Voor rust nam de ploeg van trainer Sjoerd van der Waal de leiding en oogde het alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Kort voor de onderbreking kwamen de bezoekers echter via een ongelukkige eigen goal terug in de wedstrijd, waaruit zij genoeg hoop putten om in de tweede helft op jacht te gaan naar nog een treffer. ASWH kwam na rust minder goed voor de dag, maar gaf ook niet heel veel meer weg. Tot de voorlaatste minuut, waarin RKAV Volendam toch scoorde. Over de hele wedstrijd genomen was de remise terecht, al zorgde de late domper uiteraard voor teleurstelling aan Ambachtse zijde.

vtc-banner
Na de zege in Harkema van een week eerder zag trainer Van der Waal weinig aanleiding om zijn formatie te wijzigen. Daardoor verschenen dezelfde elf namen aan de aftrap, die vanwege de activiteiten op de Zomerparkdag pas om 17.00 uur werd verricht. De enige wijziging in de wedstrijdselectie was het ontbreken van pechvogel Giovano van Ree, die in Friesland een vervelende spierblessure opliep en naar verwachting nog wel een maand of twee uit de roulatie is. Zijn plek werd ingenomen door Sven Mol, de verdediger van Onder 23 die in de voorbereiding al meetrainde met de selectie. Vanwege blessures kon Van der Waal nog geen beroep doen op Sven van der Net, Yusri el Kandoussi en Mouctar Jalloh.

ASWH beleefde een flitsende start. Al in de zesde minuut kwamen de Ambachters op voorsprong, al kregen zij daarbij wel enige hulp van RKAV Volendam. Na een vrije trap van de gasten ving doelman Stefan Kok de bal en hij had al gezien dat de drie voorwaartsen tegenover slechts drie Volendamse verdedigers stonden. Met een perfecte uittrap lanceerde Kok spits Lester Pires, die de bal vanuit de lucht knap controleerde. Daarna leek Pires zich echter vast te lopen op de defensie. Een verdediger van RKAV Volendam tikte de bal weg, maar via medespeler Remko Schaap rolde het speeltuig buiten bereik van de doelman in de hoek: 1-0 voor ASWH! Een frommelgoal, maar daar hadden de Ambachters uiteraard geen boodschap aan.

Het publiek ging er eens goed voor zitten, in afwachting van hopelijk een mooie middag. Het spel van ASWH was echter minder dan in de voorgaande duels. Daar stond wel tegenover dat er ook niet veel werd weggegeven in defensief opzicht. Stefan Kok moest één keer goed redding brengen na een poging van Azeddine Sout, de bedrijvigste aanvaller van de gasten. Zelf creëerde ASWH ook niet heel veel kansen, maar de Ambachters toonden zich wel zeer effectief door uit de eerstvolgende goed lopende aanval meteen de marge te verdubbelen. Na een actie aan de rechterkant kon Mirac Akdeniz een voorzet afleveren, die door de slim lopende Mohamed el Kharbachi koeltjes in het doel werd gemikt: 2-0!

Met die tussenstand en hetgeen er op het veld te zien was, leek er geen vuiltje aan de lucht voor ASWH. Dat veranderde kort voor rust. Na een uitbraak van RKAV Volendam kon Roy Tol op doel schieten. De inzet van de rechtsbuiten leek op weg om voorlangs naast het doel te eindigen, maar Niek den Heeten liep de bal in een poging om op te ruimen op ongelukkige wijze binnen. Daarmee hadden de bezoekers alsnog een aansluitingstreffer te pakken en bereikten beide teams de rust met een heel ander gevoel.

ASWH besefte dat het in de tweede helft nog aan de bak moest om de voorsprong te verdedigen, terwijl RKAV Volendam hoop had geput uit het doelpunt. De gasten voelden dat er nog een resultaat te halen was en zorgden ook voor de eerste dreiging na rust. Wederom was Azeddine Sout daarbij betrokken, maar Edon Fetahi voorkwam met een goede defensieve actie verdere schade voor ASWH. Hiermee was de toon voor de tweede helft wel gezet. ASWH kwam eigenlijk niet meer in het eigen spel, waardoor het al snel een kwestie van overleven werd. Te vaak en te snel werd de lange bal gehanteerd, waar niet de kracht van het elftal ligt.

Van der Waal probeerde het tij te keren met enkele wissels. Zo kwamen Brandon Robinson en Samuel van der Velden in de ploeg voor Yassin Ouja en Mirac Akdeniz. Ook RKAV Volendam wisselde en een van die invallers, Dave Zwarthoed, dwong Stefan Kok tot een redding met een gevaarlijke inzet. Zelf kwam ASWH na rust amper nog bij het doel van de bezoekers. Alleen een kopbal van Edon Fetahi na een hoekschop was gevaarlijk, maar de centrale verdediger kopte naast. Nadat Stefan Kok een andere invaller, Lennart Tol, van scoren hield, leek ASWH toch op weg om de volle buit te bemachtigen.

Met een defensieve ingreep, waarbij Jano Vanderbos en Denzley Griët in het veld kwamen, hoopte ASWH de voorsprong vast te houden. Jammer genoeg ging het laat in de wedstrijd toch nog mis. Na een voorzet werd de bal voor het Ambachtse doel gekopt, waarna Stefan Kok de eerste poging van invaller Daan Steur nog kon keren. De rebound werd door Steur echter alsnog over de lijn gewerkt en daardoor kregen de bezoekers toch nog de 2-2 waar ze op basis van de tweede helft recht op hadden.

Voor ASWH uiteraard een tegenvaller, vooral gezien het late tijdstip van de tweede tegengoal. Jammer genoeg zat er niet meer in. Ook dat hoort bij een vernieuwde, jonge ploeg. Positief is in elk geval dat er wel gewoon een punt werd gepakt en dat ASWH zich daarmee handhaaft in de subtop van de afdeling, al is daar zo vroeg in het seizoen verder nog weinig over te zeggen. Het is uiteraard zaak om de leerpunten mee te nemen naar de volgende wedstrijd. Dat is een uitduel bij Staphorst, maar eerst wordt er midweeks nog thuis geoefend tegen Spijkenisse.

ASWH – RKAV Volendam 2-2 (2-1)
6. 1-0 Remko Schaap (eigen doelpunt) 28. 2-0 Mohamed el Kharbachi 44. 2-1 Niek den Heeten (eigen doelpunt) 89. 2-2 Daan Steur
Scheidsrechter: Boyd van Kommer

ASWH: Stefan Kok; Jay Brand, Edon Fetahi, Jair Oosterlen, Stefan Watson; Wout Neelen (83. Jano Vanderbos), Niek den Heeten; Yassin Ouja (59. Brandon Robinson), Mirac Akdeniz (68. Samuel van der Velden), Mohamed el Kharbachi; Lester Pires (83. Denzley Griët)

RKAV Volendam: Sander Binken; Remko Schaap, Stef Schokker (83. Daan Steur), Lex Veerman, Wessel Stuyt (83. Marco Speijk); Pieter Kroon, Jens Kras (83. Daan van Baarsen), Patrick Plugboer; Roy Tol (68. Dave Zwarthoed), Joey Tol (54. Lennart Tol), Azeddine Sout