‘Als we samen voetbalden, was ik beter!’

0
396
mees-jort-vroege-flakkee

Even iets harder doorhalen, elkaar de waarheid vertellen of de ander een panna uitdelen. Het leven van twee voetbalbroers gaat niet altijd over rozen. Dat weet het duo Mees en Jort Vroege sinds een jaar als geen ander, toch genieten ze samen op het middenveld van Flakkee. “We hebben eigenlijk nooit écht ruzie…”

Ook niet vroeger, op de pleintjes? “We hebben niet heel veel op pleintjes gevoetbald, vanwege het leeftijdsverschil. Als we het deden, was ik beter hoor”, lacht Mees (26). De 21-jarige Jort reageert meteen: “Ik vond mezelf natuurlijk beter, haha!” Genoeg over de straat, terug naar het veld. Want daar begon het tweetal ongeveer gelijktijdig met voetballen. Bij Flakkee natuurlijk, vertelt de jongste van de broertjes. “Volgens mij waren we allebei vijf of zes. Onze vader voetbalde hier ook altijd, dus dan heb je weinig ‘keuze’.”

Elkaar aanvullen
Mees maakte op zijn twintigste nog een uitstapje naar Den Bommel, maar keerde een seizoen of drie geleden weer terug op het oude nest. Sinds vorig seizoen zijn de gebroeders Vroege ploeggenoten bij het eerste. Bijzonder en mooi, vindt Mees. “Je kunt veel makkelijker op de ander vloeken, dat is onderling toch anders. Je bent harder voor elkaar, vooral tijdens trainingen. Even doorhalen of een panna uitdelen.” Jort moet lachen. “Ik geef de meeste panna’s!” De dynamiek tussen de twee voetballers van Flakkee, geeft een mooi inkijkje in hoe het er thuis ongetwijfeld dagelijks aan toe moet gaan. “Het gaat altijd veel over voetbal. In het weekend over ons eigen team en anders over Ajax of Europese wedstrijden.” Die gezamenlijke liefde voor de club uit Amsterdam, komt gelukkig goed uit. “Dat is natuurlijk wel fijn, anders zou het lastig worden.” Want, zo vullen ze elkaar bijna tegelijk aan. “We hebben een klein beetje het idee dat onze vader steeds meer voor Feyenoord aan het worden is. Hij juicht ineens wel heel hard voor ze…” Ook binnen de lijnen vult het tweetal elkaar moeiteloos aan, als middenvelders dus. “Jort is meer verdedigend, ik juist aanvallend. We zijn allebei niet echt snel en moeten het vooral hebben van inzicht.”

Te fanatiek
Toch is er één ding, waar Mees wel een beetje jaloers op is. “Zijn linkerbeen, die zou ik wel willen hebben!” En andersom? “Zijn inzet en felheid, dat mis ik dan weer een beetje.” Dat laatste heeft indirect invloed op de resultaten van dit seizoen, in de vijfde klasse. “Ik ben met mijn 26 de oudste in het team, de rest is rond de twintig. Die moeten wennen aan het seniorenvoetbal, dan krijg je meer blessures. Daar gaat het wel een beetje fout, we hadden allemaal meer verwacht.” Toch blijft Mees positief. “Als iedereen de volle honderd procent geeft, dan gaan we meedraaien voor die laatste periode. Maar de echte wil ontbreekt bij ons soms een beetje. Om te winnen of om beter te worden.” Ook voor hemzelf, wel even schakelen. “Het is jammer dat veel oudere spelers naar het derde zijn gegaan, daar ben ik zelf nog veel te fanatiek voor. Al speel ik nu met veel maatjes van mijn broertje, dat is ook wel weer leuk!” Elkaar even opzoeken of op de plek zetten, Jort geniet van het voetballen met zijn broer. “Ik had het niet meer verwacht, toen hij naar Den Bommel ging, maar het blijft natuurlijk wel iets unieks. Je weet wat je aan hem hebt, kunt onderling ook net iets meer hebben.” Dat zit bij hem sowieso wel goed, vertelt hij. “Ik voetbal al jaren met dezelfde jongens, dat zijn allemaal vrienden. Daarom is het hier ook zo gezellig.” En dus zijn de inwoners van Sommelsdijk voorlopig niet weg te slaan, bij Flakkee. “We hebben het hier enorm naar ons zin en zijn ieder weekend samen!”

Klik op MSV & AV Flakkee voor de laatste artikelen over de club.
Klik op MSV & AV Flakkee voor meer informatie over de club.