Daniella te Pierik heeft op vrijdag een tafel vol papieren voor haar liggen. “Ik ben volop bezig het kamp te regelen”, zegt ze. “We gaan dit jaar weer naar Diessen. Dat doen we al vijf jaar. Vroeger gingen ze ook nog wel eens naar het buitenland, maar in Diessen hebben we alles bij de hand: mooi gebouw en een prachtig grasveld ervoor. Daar vermaken we ons opperbest.”
Te Pierik (45) is één van de drijvende krachten van de G-afdeling van voetbalvereniging Barendrecht. “We zijn met zes, zeven enthousiaste mensen. De meeste doen dit al jaren. Voor volgend seizoen hebben we wat versterking nodig, want een aantal heeft aangegeven te willen stoppen.”
Barendrecht is nog bezig het gat op te vullen dat Henk Vermeer heeft achterlaten. “Henk is mister G-afdeling. Hij heeft twintig jaar van alles geregeld. Hij was, hoe noem je dat, een sieraad voor de club. Zijn taken hebben wij verdeeld onder elkaar.”
Te Pierik heeft zelf een dochter en zoon die in het reguliere voetbal uitkomen. “Mijn man loopt hier ook nog ergens”, zegt ze de volgende dag als de G1 van Barendrecht aanstalten maakt om de bus te betreden die de spelers en begeleiding naar VV Delft brengt voor een competitiewedstrijd.
Voor Te Pierik was het een vanzelfsprekendheid dat ze in de begeleiding bij de G-afdeling kwam. “Dat was een jaar of acht geleden. Het toeval wilde dat ik in die periode ook net ben overgestapt in mijn werk van de ouderenzorg naar de gehandicaptenzorg. Vroeger was het heel lastig om daar tussen te komen, het waren in feite twee afgesloten werelden. Toen ik de kans kreeg als invalkracht, heb ik die kans met beide handen aangepakt.”
Haar ‘verloren tijd’ haalt ze in bij Barendrecht. “Nou, dat zie ik zo niet hoor. Ik vind deze doelgroep gewoon hartstikke leuk. Ze zijn recht voor de raap. Als ze iets dwars zitten, dan zeggen ze het meteen. Achter je rug om lullen, dat kennen ze niet.”
“Onze vrijwilligers hebben bijna geen achtergrond in de gehandicaptenzorg. Er zijn ook vrijwilligers bij die het doen omdat ze het belangrijk vinden dat deze doelgroep zich op deze manier kan ontwikkelen. Dat is ook mijn drijfveer. Ik geniet als ik ze samen lol zie hebben. Voetbal verbroedert.”
In de voorjaarscompetitie speelt de G1 – Barendrecht heeft twee G-teams – in de eerste klasse. “Maar niet meer in de hoogste afdeling”, zegt Te Pierik opgelucht. “We zitten nu in de derde afdeling. Dat is veel beter. Voor de winterstop moesten onze jongens op hun tenen lopen. We verloren veel, kregen veel doelpunten tegen. Dat leidde hier en daar tot wat frustratie. Er kwamen negatieve emoties los. Vandaar dat ik zeg: lekker hoor die degradatie.”
Ze hoop dat de G-tak nog lang onderdeel is van Barendrecht. “Mensen hebben vaak het idee dat we heel begeleiders moeten hebben. Dat valt reuze mee. Thuis hebben we een leider, uit zijn we wel vaak met zijn tweeën. Dat heeft er meer mee te maken dat niet iedereen in de bus kan en ik er in mijn auto met nog twee spelers achterna rijd.”
Meer informatie over BVV Barendrecht? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Barendrecht.