Alex Scholte van ADO MO16: we leiden Haagse Powervrouwen op!

Alex Scholte is een 51-jarige trainer van de MO16 en coördinator van De Futures, beide bij ADO Vrouwen. Dertig jaar geleden begon hij met zijn eerste klus als trainer bij DUNO Vrouwen. Vandaag neemt hij ons onder andere mee in zijn carrière als trainer, zijn ambities en het ADO Den Haag DNA.

Introductie
Alex Scholte is 51 jaar jong en in het dagelijks leven docent wiskunde en rekenen op het ’s Gravandreef College in Leidschendam. ‘’Ik ben getrouwd en heb twee dochters, waarvan één al de deur uit is. Bij ADO Vrouwen ben ik trainer-coach van de MO16 in een co trainerschap met mijn oud speelster Lisa Guyt en ben ik coördinator van de Future-trajecten. De Future-trajecten zijn in samenwerking met de KNVB opgestart om meiden, die nog bij hun eigen club spelen extra trainingsmomenten te geven. Daarmee stijgt het algemene niveau en krijgen wij een goed beeld van al het talent in de regio. Binnen het vrouwenvoetbal is het zo gereguleerd dat de BVO’s pas meisjes in de MO15 leeftijdscategorie aan zich kunnen binden om in competitieverband uit te komen.’’

Carrièreverloop
Als miniwelp is Alex begonnen bij SVV Scheveningen. Als E pupil is hij toen ingestroomd bij ADO als veldspeler. Hier is de speler als keeper verder gegaan. Vervolgens heeft de keeper de hele jeugd tot en met A-regionaal verder bij ADO gespeeld. ‘’Ik was redelijk talentvol, maar absoluut niet goed genoeg voor het betaalde voetbal, daarnaast best een eigenwijs ventje. Zeker toen ik in mijn laatste jaar in de A ook al studeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding vond ik dat ik de wijsheid in pacht had, ik was toen geen makkelijke speler in de selectie. Daarnaast was ik ook behoorlijk principieel en dat heeft me vaak in de weg gezeten. Ondanks alles heb ik wel een geweldige tijd gehad bij ADO. Deze tijd heeft me gevormd als mens en als trainer.

Scholte heeft vier jaar bij de senioren gezeten. De eerste twee jaar deed hij dit bij Quick Steps in Den Haag. ‘’Nadat ik op mijn 21e de kans kreeg om bij HSV DUNO, naast speler van de zaterdagselectie ook hoofdtrainer van de vrouwenselectie te worden ben ik overgestapt. Blessures zorgden ervoor dat ik op mijn 23e ben gestopt als voetballer. Als trainer ben ik begonnen bij DUNO Vrouwen. Dat is komend seizoen alweer 30 jaar geleden.  Daarnaast heb ik daar een jaar het eerste elftal van de zondag getraind. Ik was toen net 24 en had veelal oudere spelers of vrienden onder mijn hoede. Een heel leerzame periode was dat.

Na mijn periode bij DUNO ben ik twee jaar jeugdtrainer geweest bij Quick Steps. Een mooie club, waar nog echt een familiegevoel heerst. Veel van die gastjes had ik ook in de klas op school en ik spreek er geregeld nog een aantal.’’

Tijdens zijn Quick Steps periode werd de trainer ook gevraagd als parttime coach bij het JPN. ‘’Frans de Kat zat toen in dit district (de VTZér van de KNVB) en hij was een oud-studiegenoot. Je moet soms het geluk hebben dat er net een plekje vrijkomt en dat degene die het bepaalt veel vertrouwen in je heeft. Toen Frans niet lang daarna werd aangesteld als HJO bij ADO Den Haag ben ik met hem meegegaan om de jongste jeugd te gaan trainen. Dat waren toen de tweedejaars E-pupillen in de D-competitie, de D3. Je zult begrijpen dat dit voor mij voelde als thuiskomen. Je had toen een voetbalprogramma met Harry Vermegen op tv en daarin schoten ze een bal door een open raam met als thema de cirkel is rond. Nou dat heb ik de eerste dag ook direct gedaan.”

”Omdat het werk in het JPN botste met mijn ADO-belangen ben ik binnen het JPN overgestapt naar het meisjesvoetbal. Daar was toen Sarina Wiegman werkzaam als parttime coach. Zij speelde daarnaast in het Nederlands Elftal en bij Ter Leede. Na het behalen van mijn TC-diploma ben ik op haar voorspraak overgestapt naar het eerste vrouwenelftal van Ter Leede. Een super succesvolle periode met twee algehele landstitels en de supercup als tastbaar zilverwerk.’’

Na vier jaar heeft de trainer Ter Leede vaarwelgezegd en werd hij trainer bij de mannen van Delfia. ‘’Een promotie naar de derde klasse en handhaving op dat niveau was een prima prestatie. In die periode werkte ik als JPN-coach bij de district selectie MO17. Ondertussen was de Eredivisie Vrouwen gestart en had mijn club, ADO Den Haag, Sarina aangesteld als hoofdtrainer, dat jaar maakte ik geregeld analyses van de tegenstander voor haar. Nadat eerste seizoen vroeg Sarina mij als haar assistent en zo was ik formeel weer terug in functie bij ADO Den Haag. Deze rol heb ik drie seizoenen vervuld. Drie keer waren we de runner up.”

”Na twee seizoenen Full Speed (mijn enige keer degraderen) en een jaartje het tweede elftal van SVV Scheveningen (kampioenschap reserve eerste klasse zaterdag) vroeg Sarina mij terug bij ADO als hoofdtrainer van het nieuw te starten beloften team. Vanuit die rol ben ik flink wat jaren werkzaam geweest als technisch manager, hoofd opleiding, assistent-trainer en hoofdtrainer bij het eerste elftal. Het winnen van de KNVB-beker in 2016 was het absolute hoogtepunt als trainer. Na een verplichte rustperiode i.v.m. fysiek ongemak, een uitstapje naar de mannentak op De Aftrap en een Coronajaar bij HBS JO17 ben ik nu weer terug op het oude nest als trainer-coach van de MO16 en coördinator van de Futures.’’

Inhoud functie
Als coördinator onderhoud Alex alle contacten met de clubs van de speelsters, de speelsters en hun ouders zelf. ‘’Daarnaast faciliteer ik de trainers van de Futures U15 en Futures U13. Het coördinatorschap is daarom echt een administratief uitvoerende functie. Uiteraard kijk ik als trainer-coach van de MO16 mee over de schouders van de trainers om te kijken welke speelsters het komende seizoen de overstap naar het MO16 team kunnen maken.’’

De beuk erin
We vroegen aan de coördinator welke activiteiten voor hem centraal staan bij de Futures. ‘’De activiteiten moeten een aanvulling zijn op de activiteiten die de meiden bij de club hebben. Het merendeel van de speelsters speelt tussen de jongens en voor hen is het geweldig om met gelijkgestemde meisjes te spelen. De dynamiek verandert dan enorm voor die meiden. Het is van belang dat die meiden met heel veel plezier aan die activiteiten deelnemen. Dat is wellicht nog wel belangrijker dan de voetbalinhoud. Meiden willen heel graag dingen samendoen, maar ze vergeten nog wel eens dat de beuk erin moet. Dat is echt iets wat ze bij ADO met de paplepel krijgen ingegoten.’’

Hoogtepunten
Met een al lange carrière achter de rug, zowel als speler en als trainer, waren we benieuwd naar de hoogtepunten van de coördinator. ‘’Als speler waren de kampioenschappen in de jeugd en de reis die wij met de A-junioren hebben gemaakt naar Japan erg mooi. Als trainer was dit het kampioenschap met Jong ADO Den Haag Vrouwen in het eerste jaar van het bestaan. Ook het winnen van de KNVB-beker tegen Ajax in ons eigen stadion is natuurlijk niet te vergeten. Mijn absolute hoogte punt was een aantal jaar terug. We speelden toen met hoofdtrainer Arend Regeer op de toekomst tegen Ajax en hadden elf zelf opgeleide speelsters in de basis staan. Dat is voor een opleider pur sang echt het mooiste wat er is.’’

Het huidige seizoen
Samen met Scholte keken we naar het huidige voetbalseizoen. Met de MO16 zien we dat we dit jaar makkelijker meekomen in de hoofdklasse JO15. We hebben dit jaar voornamelijk MO16 meiden, waar we vorig jaar voor de helft uit eerstejaars meiden bestonden. Het zijn competitieve wedstrijden waarin de meiden iedere keer tot het gaatje moeten. Wedstrijden die we hebben gespeeld tegen BVO-meiden lopen goed, we koppelen resultaat en leerrendement. Het team gaat met sprongen vooruit. Enige tegenvaller is de langdurige blessure (een gescheurde kruisband) van één van onze speelsters. Iets wat helaas nog erg veel voorkomt in het meidenvoetbal. Met de Futures hebben we de selectieactiviteiten achter de rug en gaan de trainers nu vooral aan de slag met de teamvorming.’’

Ook heeft de trainer duidelijke doelen voor dit seizoen. ‘’We willen zoveel mogelijk speelsters afgeven aan de volgende lichting. Daarnaast hebben we op teambasis samen met de speelsters twee doelstellingen opgesteld:

  • We krijgen de eerste tien minuten van de eerste- en de tweede helft geen doelpunt tegen.
  • Na een tegendoelpunt krijgen we geen doelpunt tegen binnen de volgende tien minuten.

Trainingsvorm
Elke club en elk team heeft zo zijn eigen trainingsvormen/trainingsinhoud. Alex vertelde ons over zijn trainingsweek met de meiden. ‘’We hebben een groep van twintig speelsters geregeld, aangevuld met externe speelsters vanuit het Future-traject. Op maandag is er kracht en explosiviteitstraining, woensdag staat in het teken van voetbalalgemeenheden en op vrijdag trainen we vaak in twee groepen. Daar staan altijd vaardigheid en spelvormen centraal. Uiteraard komt dan ook de spelwijze aan bod. Wij sluiten de trainingsweek altijd af met kleine felle vormen.’’

ADO Den Haag DNA
De trainer heeft een duidelijke visie die hij meegeeft aan de meiden. ‘’Onze speelsters moeten, net als ik vroeger heb meegekregen, worden geïnjecteerd met het ADO Den Haag DNA. Dat betekent nooit opgeven, altijd gas erop en niet zeuren. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Een andere stijlregel die ik al jaren hanteer is. ‘Liever een dwarslaesie dan een doelpunt tegen’. Al merk ik wel dat deze uitspraak in de huidige tijd niet door iedereen meer op waarde wordt geschat en momenteel gebruiken we het ‘drie tattoos is vijf euro- principe’. Dit houdt in dat wanneer de meiden drie blauwe plekken hebben van het voetballen, hetzij van een bal, hetzij van een beuk, zij daarvan de foto’s in de groepsapp mogen zetten en dan mogen ze een tikkie sturen van vijf euro. We leiden geen poppetjes op maar Haagse Powervrouwen!’’

Ontwikkeling
Scholte heeft bepaalde ontwikkelingen, waar hij op let en die hij dus ook graag wil zien bij de speelsters. ‘’We willen graag zien dat speelsters steeds meer initiatief durven te nemen zowel binnen aanvallen als verdedigen. Daarnaast kijken we naar hun fysieke ontwikkeling, zijn ze steeds beter in staat om voetbalhandelingen op hoog niveau uit te voeren en vol te houden. Daarnaast zullen ze comfortabeler aan de bal moeten worden.’’

Ambities
Als laatste keken we samen naar ambities binnen het voetbal. ‘’Voorlopig ben ik bij ADO Den Haag Vrouwen op mijn plek. Er is sprake van dat onze stichting terugkomt in de organisatie van de BVO. Het is voor mij geen uitgemaakte zaak dat ik daarmee ook terugkeer in de organisatie. Uiteindelijk ligt mijn hart bij het vrouwenvoetbal en ben ik een echte ADO-man, maar ik moet me wel goed voelen binnen de organisatie.’’

Wij wensen Alex veel succes dit seizoen!

Klik op ADO Vrouwen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ADO Vrouwen voor meer informatie over de club.

Bron foto: Carlo Bol

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Bij TVC Breda genieten ze nog even na

Of ze bij TVC Breda al een beetje bezig zijn met komend seizoen? Nou, eigenlijk niet. Want na het...

Ruben Kloet hard op weg naar promotie met Wolfaartsdijk

De 19-jarige Ruben Kloet is een verdedigende middenvelder bij VV Wolfaartsdijk, de club waar hij al sinds zijn vijfde...

Joël Antonio Videira van TEC Tiel: “Fit worden is prioriteit nummer één”

Vandaag spreken wij met Joël Antonio Videira, de verdediger van TEC Tiel. Afgelopen seizoen raakte Videira bij VVSB geblesseerd...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.