Al 90 jaar Andels voetbaltrots

0
187

Sparta’30 zou in juni een spetterend feest vieren. De club uit Andel bestond op 21 april namelijk alweer 90 jaar. Helaas gooide corona ook hier roet in het eten. Met potlood staat nu in de agenda een 90+1-jarig feest gepland voor 2021.

HappyPoint_desinfectie
Sparta’30 bestond in april 90 jaar, maar zou in juni een groot feest vieren. Anders zouden ze namelijk dubbelen met de 100-jarige verjaardag van de Andelse Oranjevereniging. Corona verpestte beide feestjes, waardoor de club van geel en zwart nu volgend jaar juni met potlood vier dagen heeft genoteerd in de agenda. “We zijn heel blij met de sponsors van het jubileum, die hebben tot nu toe allemaal toegezegd dat we hun bijdrage voor een jaar later mogen gebruiken. Zonder sponsors geen feest”, vertelt Jacky Sonneveld, die onder meer lid is van de jubileumcommissie. “We hebben alles, van artiesten tot de tent, een jaar kunnen verzetten. Het draaiboek ligt er, alleen is het wachten hoe corona zich ontwikkelt en of we een feest mogen organiseren volgend jaar.”

21 april zou Sparta’30 nog wel een receptie hebben. Het programma bestond verder onder meer uit een freestyle voetbalclinic voor de onderbouw van de jeugd, een darttoernooi in de tent, een wedstrijd van Sparta’30 tegen een samengesteld team van de gemeente Altena, Altena United, een Hollandse avond met vier Nederlandstalige topartiesten waaronder Django Wagner, dj’s en een afsluitende dag met spelletjes, een onderling voetbaltoernooi, een barbecue en het Spartaanse carnaval inclusief hofkapel en special guest. Dat is vooralsnog in zijn totaliteit een jaar doorgeschoven. “Het is allemaal heel erg onzeker, dus we hebben het met potlood opgeschreven.”

Echte dorpsclub
We kunnen gelukkig al wel terugkijken op 90 jaar Sparta’30. Wat zegt dat Sonneveld en zijn aangeschoven collega-bestuurslid en tevens clubman Jaap de Vente? “We zijn een echte dorpsclub, dat vind ik heel mooi. Je ziet dat steeds minder, ook hier in de buurt zijn er al wat fusieclubs ontstaan.” Sparta’30 schommelt continu tussen de 400 en 430 leden. “Welke dorpsclub kan nu zeggen dat het al meer dan 25 jaar een G-team heeft?”, vraagt Sonneveld zich hardop af. “We doen hier alles met vrijwilligers.” Ook iets wat een echte dorpsclub typeert: een eerste vol eigen jongens. “We willen echt een eerste elftal met eigen jeugd, daarmee spelen we al jarenlang in de derde klasse. Het gaat met horten en stoten. Een aantal jaar geleden zijn heel wat oude jongens gestopt, waardoor we opnieuw moesten gaan bouwen. We hebben net een JO19-1 doorgeschoven naar de selectie, dat is echt een heel goede lichting. We hebben een jongen in het eerste lopen die 17 jaar oud is. De gemiddelde leeftijd is 20 of 21.” Ook de hele technische staf van het eerste, inclusief hoofdtrainer Mark van Noorloos, komt uit Andel.

Sparta’30 betaalt de spelers geen cent, in tegenstelling tot sommige clubs uit de regio. “Je moet een beetje creatief zijn. We proberen onze spelers extra te motiveren door bijvoorbeeld de kleding, van polo’s tot presentatiejassen, helemaal in orde te hebben en we spelen ook met de Eredivisiebal. Daar zijn ze toch gevoelig voor, net als zo’n presentatiegids. Daarnaast hebben we een geweldig mooie accommodatie, die piekfijn in orde is. Het hoofdveld ligt er fantastisch bij en de kantine is heel gezellig. Niks is toch mooier dan vanaf je clubgebouw zo op je hoofdveld te kijken? Dat zie je bijna nergens.” De Vente: “Die jongens kennen elkaar ook allemaal al zo lang en vinden het gewoon gezellig om samen te voetballen. Daarom gaan ze niet zo snel naar een andere club, ook al krijgen ze daar geld aangeboden.”

Andels trots
90 jaar geleden werd de club dus opgericht. De eerste wedstrijden werden gespeeld bij de sluis, nota bene aan de Gelderse kant. De plek die bekendstaat als ‘De Plaot’. Zonder licht en waar de koeien vrij spel hadden. Een kuil diende als kleedkamer, de Maas als wastobbe. In 1965 verhuisde Sparta’30 naar de Rietdijk, waar ze zowaar een kantine en kleedlokalen kregen. Een lichtinstallatie zorgde er zelfs voor dat in de avonden getraind kon worden. Dertien jaar later was er de verhuizing naar het huidige complex, het Jan Claessenhof. Daar werden toen in eigen beheer een sportkantine, zes kleedlokalen en een grote bestuurskamer gerealiseerd. Inmiddels is het een prachtig complex, met twee mooie natuurgrasmatten en een nuttig kunstgrasveld. Het hoofdveld ligt er piekfijn bij, met dank aan vrijwilliger Bert Pellikaan. Het Jan Claessenhof en Sparta’30 zijn een club en plek om trots op te zijn. Niet alleen voor voetbalminnend Andel, maar voor heel Andel.

Klik hier voor meer informatie over Sparta’30
Klik hier voor meer artikelen over Sparta’30