Aimabel voetbaldier Tutu Ndona staat aan de kant bij SVW

0
675
Tutu-Ndona-SVW

In de voetbalwereld kan binnen een jaar veel gebeuren. Dat beleefde het Gorcumse SVW. Ongeveer een jaar geleden vierde de club uitbundig het kampioenschap en de promotie naar de eerste klasse. Trainer Tutu Ndona was de koning van Molenburg. Elf maanden later werd in overleg zijn contract ontbonden. 

Hoe kon dit gebeuren? Oké, bij de ‘streepjes’ was het deze eeuw wel vaker onrustig, maar de club richtte zich steeds weer op. De komst van de aimabele trainer Tutu Ndona bracht rust. 

Terug naar 2017. Voor de komst van het trainersduo Tutu Ndona en Johnny Wijnbelt was er een aantal jaren sprake van complete chaos rond het eerste elftal van SVW. Voorzitter Danny van Heumen – hij was in 1994 de allereerste speler die op de lijst kwam voor het op te richten zaterdagteam – wist dat alleen Ndona en Wijnbelt het weer op de rails konden krijgen. 

SVW gooide het roer volledig om. De club was op zoek naar rust en stabiliteit. In de seizoenen ervoor was er te veel voorgevallen en SVW was weggezakt naar de derde klasse. Men kwam uit bij de onervaren trainer/coach Tutu Ndona, als speler eerder veertien jaar aan de club verbonden. Hij had bij ASV Arkel net gehoord dat hij daar was afgevallen in de procedure om hoofdtrainer te worden. Bij SVW leverde Ndona wat de club van hem vroeg. Hij zorgde voor een prima selectie, er was discipline en belangrijk in het voetbal: er kwamen punten. 

Examen
Ndona stelde orde op zaken. Hij promoveerde twee keer met de club en leverde SVW vorig jaar af in de eerste klasse. Hij bezit de gave om tussen zijn spelers te staan, maar op zijn tijd ook ‘de zweep’ eroverheen te halen. Buiten het veld een heer, tijdens de trainingen en de wedstrijden messcherp. Helaas te vaak over het randje. Het leverde hem dit voorjaar tegen Oranje Wit en Nivo Sparta rode kaarten en schorsingen op. Met de opgelegde straf ging hij te lichtzinnig om. De KNVB stelde vast dat hij zich ondanks de zes wedstrijden schorsing, teveel met de wedstrijden bemoeide. Het leverde hem na het duel tegen Almkerk op 25 maart, een stevige schorsing van zeven maanden op. Ndona mag tot 7 december van dit jaar geen club trainen of coachen. Een klap voor het voetbaldier, die onlangs examen deed voor het diploma UEFA A. 

Ndona is als trainer bloedfanatiek. “Wij moeten niet te snel tevreden zijn. Uit elke aanval moeten wij willen scoren, daar gaat het om in het voetbal’’, vertelde hij eens. Maar Ndona heeft ook een softe kant. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om een speler bij een goede actie een aai over zijn bol te geven. “Goed gedaan Hichie, knappe actie Mounie’’, beloonde hij zijn grote spelers Hicham Farhou en Mounir el Ouazizi op zijn tijd tijdens de training. Ndona had geen hulp nodig. Bij SVW geen assistent-trainers of performancetrainers. Ndona lijkt twee paar ogen te hebben. Hem ontgaat niets en hij houdt zijn groep messcherp. Het gebrek aan coaching vanuit zijn eigen omgeving werd hem dit voorjaar fataal. Natuurlijk had de club hem na zijn eerste schorsing weg moeten houden bij de spelersgroep. Dat had voor hem en de club veel problemen voorkomen. Mo Hammouti maakte het seizoen af bij SVW, dat op zoek moet naar een constructieve oplossing.

Klik op SVW voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SVW voor meer informatie over de club.