DVO’32 staat midden in maatschappij

0
321
DVO'32 complex

“Keurige jongens, maar verlegen”, zegt voorzitter Kees Zeegers over het nieuwste seniorenteam van DVO’32. Het volledig uit Oekraïense mannen bestaande elftal komt onder de naam van DVO’32 5 in de competitie uit.

Toen er door de Oekraïners werd gevraagd of zij op één van de velden konden voetballen zei Zeegers meteen ja. “Ze komen uit de nabij gelegen wijk Mira, waar in totaal duizend Oekraïense vluchtelingen zijn ondergebracht. We hadden al wat kinderen vanuit de wijk bij ons voetballen. Die mensen komen uit oorlogsgebied en als ze dan met voetval wat afleiding hebben, is dat helemaal prima.”

Zeegers en zijn bestuur zag de groep echter steeds groter worden. “Ze werden bovendien fanatieker en fanatieker. Ze gingen van één naar twee trainingen en daarna van twee naar drie trainingen. Op een gegeven moment vroegen ze ook of er een mogelijkheid was om op zaterdag te trainen. Toen heb ik gezegd: waarom doen jullie niet mee aan de competitie? Ze zeiden meteen ja en bij de KNVB hebben we op het laatste moment kunnen regelen dat ze ingedeeld werden in de reserve zevende klasse. We hebben ze bewust niet te hoog ingedeeld, omdat het team bestaat uit voetballers, maar ook spelers die nooit hadden gevoetbald.”

De eerste wedstrijd was wel schrikken en slikken, zoals Zeegers het noemt. “Ze verloren met 18-0 van CION. Daarna ging het snel beter. Er is inmiddels al een paar keer gewonnen”, die de spelers van het Oekraïense team als keurig, maar ook als verlegen omschrijft. Dat laatste uit zich door het kantinebezoek. “Ze zullen niet zo snel een volle kantine inlopen, maar als het wat rustiger is, zitten ze op zaterdag na de wedstrijd gerust tot een uur of acht bij elkaar. Communiceren met ze is wel lastig, omdat de meeste jongens alleen Oekraïens spreken. Laat dan nou net de taal zijn die ik en mijn medebestuursleden minder beheersen.” En serieus: “De contacten verlopen via de begeleider, een Oekraïner die perfect Nederlands spreekt.”

DVO heeft er alles aangedaan om het Oekraïense team thuis te laten voelen bij de club. “We hebben een speciaal shirt voor ze laten maken. Uiteraard wit van DVO met clublogo, maar ook met een Oekraïense drietand en vlag van de Oekraïne. Dat werd erg gewaardeerd.”

Zeegers hoopt dat er in de toekomst meer spelers de weg naar DVO vinden. “Er zijn al wat contacten met de gymdocent van de school in de wijk. Ze zijn allemaal welkom.”

Die gastvrijheid is tekenend voor de Vlaardingse club, die twee jaar geleden begon met het aanbieden van aangepast voetbal en inmiddels een vol team heeft met kinderen met een rugzakje die in een regulier team minder op hun plek zijn. “We zijn bovendien een afspiegeling van de wijk”, zegt Zeegers. “We proberen als voetbalvereniging onze maatschappelijke rol te pakken. De Westwijk is een achterstandswijk met alle problemen vandien. We hebben een kei van een jeugdcoördinator die alles fantastisch regelt en ondanks alle belemmeringen er steeds in slaagt om goede jeugdtrainers te werven.”

DVO’32 heeft inmiddels een grote renovatie van het geprivatiseerde clubgebouw achter de rug. “We zijn nog niet helemaal klaar”, zegt Zeegers. “Wel de binnenkant gedaan, we zijn nog volop bezig met een plan voor de buitenkant, voor met name de isolatie. Financieel is het een uitdaging, maar met creatief denken bereik je veel.”

Klik op vv DVO’32 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv DVO’32 voor meer informatie over de club.