SHO wil met eigen opgeleide spelers op niveau blijven

0
570
vv-sho-piet-brevaart

SHO is de grootste voetbalclub van de Hoeksche Waard. Dat biedt kansen, maar ook beperkingen. De ervaren Piet Breevaart houdt zich binnen de club bezig met technische zaken en geeft een kijkje in de keuken.

OUD-BEIJERLAND – Breevaart moest zelf door een blessure veel te vroeg stoppen met voetballen. Hij was officieel spelersmakelaar met een FIFA/UEFA-licentie. ,,Ik heb daar vijf jaar geleden afstand van genomen. Het werd een wereld waar het alleen nog maar om geld draaide. Ik was er klaar mee.”

,,Tien jaar geleden ben ik mijn eigen club SHO gaan helpen om het technisch beleid verder op poten te zetten. Wij kijken wat er tot en met onder 17 op bepaalde posities aan zit te komen. SHO kan niet meer mee met de grote spelers in het amateurvoetbal. Die tijd is voorbij, vooral financieel onhaalbaar. Wij proberen nu met jongens die uit de eigen opleiding komen het eerste elftal op het huidige niveau te houden en op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen.”

Breevaart (54) stelt vast dat de top van de piramide in het jeugdvoetbal bij SHO te smal is. De club past ervoor om jeugdspelers uit de regio naar sportpark De Kikkershoek te lokken. Die tijd is geweest. Er kunnen ternauwernood twee teams van JO19 worden samengesteld.

Opleiden

De trainers van het eerste en tweede elftal, alsmede de staf van het team van onder 23 jaar, krijgen mee dat zij zoveel als mogelijk jonge spelers een kans geven. Breevaart: ,,Deze complete groep bestaat uit 57 spelers, maar door blessures en spelers die om welke reden dan ook niet beschikbaar zijn, hebben wij nog de handen vol om deze drie teams samen te stellen.”

Breevaart ziet het om zich heen gebeuren. Grote clubs stoten hun tweede elftal af om ruimte te maken voor het team onder 23 jaar. Dat heeft echter beperkingen, want wat gebeurt er met spelers van 24 jaar en ouder die het eerste elftal net niet halen? ,,Die vertrekken massaal naar lager geklasseerde clubs in de omgeving”, weet Breevaart. ,,Daar lopen al zo veel spelers die bij ons zijn opgeleid. Dat is inherent aan een club als SHO met een grote jeugdopleiding. En niet iedereen kan in het eerste elftal spelen.”

Bij SHO is overigens Sander Fakkel snel teruggekeerd, als hoofd jeugdopleiding. Fakkel, al meer dan tien jaar aan de club verbonden als trainer, moest tegen het einde van het vorig seizoen als hoofdtrainer het veld ruimen. SHO zonder Sander Fakkel kan eigenlijk niet, dus was hij na ruim een maand weer terug.

Vierde divisie

Diep in zijn hart zou Breevaart met het eerste elftal van SHO veel liever in een meer regionale competitie spelen. Heerlijk met tegenstanders als Strijen, NSSV, Binnenmaas, ‘s-Gravendeel en als het even kan natuurlijk ook buurman Heinenoord. ,,Dan staat er weer veel publiek om het veld en gaat de kassa rinkelen.”

Kijkend naar de situatie na vier competitieronden is Breevaart tevreden. ,,Wij doen op alle fronten goed mee. Het zou prachtig zijn als het eerste elftal de stap naar de vierde divisie zou kunnen maken. Het tweede elftal speelt al op het hoogste niveau en het team onder 23 zou eigenlijk naar de tweede divisie moeten. Wat zou het mooi zijn als in dat jeugdteam de allerbeste talenten van de Hoeksche Waard zouden voetballen, maar ik begrijp ook heel goed dat onze buurtclubs hun beste spelers niet kwijt willen. Dat is nogal logisch.”

Piet Breevaart wil met dit verhaal aangeven dat SHO een soort bedrijf is wat je mede leidt en vorm probeert te geven.

Klik de link voor een recent artikel over SHO
Klik hier voor meer info over SHO