Kethel Spaland heeft alle aandacht voor keepers

0
607

Bij Kethel Spaland hangen keepers er niet zomaar bij. Alle jeugdige doelverdedigers van de club worden bijgespijkerd door drie trainers: Marcel Balen, Brian Stolz en Dion Engelbracht. “Specialisten moet je trainen.”

Op een dinsdagavond is het op veld 5B een drukte van jewelste met keepers. Op het veld ligt een ‘trappetje’ voor het voetenwerk, er staan horden om over te springen en overal verspreid staan kleine en grotere doelen. Het is het werkterrein van Balen, Stolz en Engelbracht.

“Keepers zijn vaak ondergeschoven kindjes”, zegt Balen, die eerder keeperstrainer was van de jeugd van Victoria’04. “Hier hebben we de luxe van drie keeperstrainers.”

Eén keer in de week krijgen de keepers van alle jeugdteams een half uur speciale keeperstraining. Op maandag neemt Engelbrecht de keepers van de breedtesportteams voor zijn rekening, op dinsdag werken Balen en Stolz in één avond drie groepen, beginnend in de leeftijd van zeven jaar oplopend tot vijftien jaar, af.

De 22-jarige Engelbracht is zelf keeper in de selectie van Victoria’04. Hij is bezig aan zijn laatste jaar op de HALO, de hoge school lichamelijke academie. “Ik let goed op de techniek in combinatie met de lichaamsstabiliteit”, zegt de toekomstig gymdocent. “Ik probeer de fijne motoriek hier en daar wat te verbeteren.”

Balen legt uit dat hij en Stolz bij hun groepen werken in blokken. “Bij elk blok komt een ander thema aan bod. We maken ook gebruik van instructiefilmpjes van Youtube die we dan in de app zetten.”

Engelbracht: “Ik maak veel gebruik van andere sporten. Vroeger speelden kinderen veel meer buiten dan nu. De techniek van vallen is ook heel belangrijk.”

“Bij de jongste keepers ligt de nadruk echt op de basis. Hoe vang je de bal, op welke plaats ga je in het doel staan.”

Stolz (32, en ex-keeper van tweedeklasser AGE): “We proberen die jongens ook lef en durf mee te geven. Agressief keepen is zo’n dingetje. In plaats van een stap achteruit juist een stap vooruit doen en de ballijn snijden. We wijzen ze ook op het voetenwerk. Dat ze op hun voorvoeten moeten staan om van daaruit meteen een duik kunnen doen.”

De taak van de keeper is de afgelopen jaren veel omvattender geworden. Balen (42): “Toen ik begon mocht je een terugspeelbal nog met je handen pakken. Nu wordt er van een keeper gevraagd om mee te voetballen.”

“Wij zijn er voor het tegenhouden van ballen”, zegt Engelbracht. Balen: “Op de tweede training in de week kunnen ze leren meevoetballen als er positiespel met hun team wordt gedaan.”

Een half uur trainen is volgens het drietal lang genoeg. “We beulen ze heus niet af, maar het zijn wel pittige trainingen hoor”, zegt Stolz. “Maar ik hoor ze zelden klagen. Ze zijn vooral bereid om nieuwe dingen te leren.”

Klik op vv Kethel Spaland voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Kethel Spaland voor meer informatie over de club.