Melvin van der Boor was op weg om als scheidsrechter de top van het amateurvoetbal te halen en misschien nog meer. Een zwaar ongeluk in Oostenrijk maakte een einde aan die ambities, maar de groepsleerkracht van een basisschool heeft een nieuwe roeping gevonden: teammanager van het eerste zaterdagelftal van VFC.
“Ik ben noch elftalleider noch teammanager”, corrigeert Van der Boor meteen. “Teamleider dekt de lading veel beter.”
VFC heeft een uitgebreide staf die bestaat uit elf personen. Van der Boor verdeelt de taken vooral met Andreas Veith, die officieel grensrechter is, en Kees Reedijk, die de functie als gastheer van de scheidsrechter vertolkt. “In werkelijkheid doen we het met elkaar. Ik ben niet de typische elftalleider of teammanager die zijn arm om de schouder van een speler legt. Dat is meer een taak van één van de andere stafleden.”
Dat Van der Boor dienstbaar is aan de spelers in het eerste elftal ís wel duidelijk. “Toen ik zes seizoenen geleden bij deze ploeg kwam, heb ik samen met Bas van Loenen deze mannen nog in de jeugd gehad. Inmiddels zijn er wat jongens afgevallen en teruggekomen, maar ik heb het nog steeds reuze naar mijn zin.”
Van der Boor was ooit een begenadigd scheidsrechterstalent, die op jonge leeftijd al was doorgedrongen tot een aardig niveau. Hij floot wedstrijden in de tweede klasse en reserve hoofdklasse. Een mooie toekomst als arbiter lag in het verschiet, totdat hij zwaar geblesseerd raakte bij een ongeval. “Ik ben er lang uit geweest en daardoor ben ik ook twee keer gedegradeerd. Dat werkte demotiverend.”
Hij werd gevraagd om grensrechter te worden bij VFC-zaterdag dat net was opgestart, maar daar had ik geen trek meer in. “Vervolgens ben ik Wolter van de Graaff opgevolgd in mijn huidige rol. Hoe je die rol het beste omschrijft? Ik ben een manusje van alles. Ik zorg voor de kleding, tijdens en na de wedstrijd voor wat te snoepen op de bank en voor het belangrijkste, het bier.”
Met de kleding is hij naar eigen zeggen ‘streng’. “Ik vind het belangrijk dat we er met elkaar netjes bijlopen. We hebben ook een verantwoordelijkheid richting onze sponsors. Alle spelers en stafleden krijgen een kledingpakket.”
En wie in verkeerde kleding loopt, komt dat ‘duur’ te staan. “Aan het begin van dit seizoen had onze assistent-trainer Nasjim Nasri een verkeerd shirt aan op een foto. Elke keer als die foto ergens gepubliceerd wordt, kost hem dat een kannetje.”
Klik op VFC Vlaardingen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VFC Vlaardingen voor meer informatie over de club.