Timo van der Well werd in zijn jonge leven geconfronteerd met ernstig nierfalen. Voetballen in de JO17-1 van SVS is zijn uitlaatklep. Er is hoop op een betere toekomst, met de nier van zijn vader die jarenlang bij de Capelse club zijn trainer was.
‘Bij de 8-jarige Timo, Formule 1-fan, voetballer en Feyenoord-supporter in hart en nieren, laten juist zijn nieren hem ernstig in de steek. Op zijn 12e stopt ook zijn blaas ermee. Inmiddels is Timo 15 jaar en niemand kan hem beter maken. Van samen met zijn vader trainen en juichen op het voetbalveld naar moedig zijn in het Sophia Kinderziekenhuis. Timo heeft een nieuwe nier nodig.’ Met deze tekst zijn Timo’s vader Joeri van der Well en Marjolein Hogendoorn-Hagenaar een crowdfundingsactie gestart. Ze willen geld inzamelen voor een speciaal doel: Operatie Timo, de documentaire.
“Timo”, zo zegt zijn vader, “leeft twee parallelle levens. De ene is zo normaal mogelijk, want aan de buitenkant zie je niet dat hij zo ziek is. De andere is echter zijn onzichtbare ‘medische’ leven wat zich afspeelt in de ziekenhuizen, met allerlei medicatie, injecties, verdwenen eetlust, vermoeidheid en dagelijkse katheterisatiezorg.”
Dat Timo nog speler is van de JO17-1 mag best verwonderlijk worden genoemd. Met een nierfunctie van tien procent voetbalt hij niet met één, maar drie rugzakken op. “Zo kwaad en zo goed het kan, doet hij mee”, zegt zijn vader. “Zijn ziektebeeld kenmerkt zich door betere en minder fasen. Dat betekent ook dat hij af en aan kan spelen. Soms is dat een paar minuten of zoals onlangs 55 minuten.”
“De trainers willen hem graag bij de JO17-1 hebben. Zijn goede traptechniek en overzicht houdt hem op de been. Conditioneel is hij natuurlijk veel minder met nieren die nauwelijks werken. Hij zal het lastig krijgen tegen een robuuste middenvelder of bewegende spits. Hij kon van de club ook kiezen voor de JO17-2, maar dat heeft hij zelf niet gedaan.” Zijn vader was jarenlang jeugdtrainer van SVS. “Dat heb ik gedaan tot 2020. Toen ging het nog slechter met Timo. Toen hij er niet bij was en ik een voorpraatje hield, brak ik. Ik kon het niet, zelf op de voetbal zijn, terwijl Timo thuis zat.”
Zijn steeds slechter wordende nieren hebben een enorme impact op het jonge leven van Timo. “Mentaal is het ook zwaar”, zegt zijn vader. “Het is lastig voor hem om zich te uiten. Ik heb geen idee hoe ik er op kwam, maar toen we een keer in de auto zaten met zijn tweeën kwam een documentaire ter sprake. Ik merkte dat Timo dat wel zag zitten. Het is zijn manier van uiten en hij heeft zelf ook aangegeven dat hij het belangrijk vindt om andere kinderen met nierziekte te inspireren.”
Inmiddels is een professioneel documentairemaker in de arm genomen. “Het is de bedoeling dat Timo over een langere periode wordt gevolgd, tot en met de operatie, maar ook de periode daarna. We hopen ook het verschil in levenskwaliteit met een nieuwe nier zichtbaar te maken en daarmee nieuwe donoren te kunnen bereiken.” Die operatie geven Timo en zijn familie en vrienden nieuwe hoop op een betere toekomst. Hij krijgt een nier van zijn vader. Een complexe operatie die voor beiden niet zonder risico is. “Elke vader zou dat doen voor zijn kind. Dat was voor mij de vraag niet, de vraag was veel meer of het medisch kon.”
Doneren voor de documentaire kan via www.gofundme.com/operatietimo.
Klik op OperatieTimo voor meer informatie!
Volg @operatietimo op insta (en @operatietimo op Facebook) om alles te volgen!
Wij wensen Timo en zijn vader erg veel sterkte en succes in deze moeilijke tijd!