VV SJC houdt deze maand zijn jaarlijkse konijnenveiling. De 65steeditie van het beruchte en beroemde evenement werd in de setting van het nieuwe clubgebouw gehouden. Veilingorganisator Wil van der Zalm is ook de man achter de konijnenveiling 2.0.
“Fijn dat het weer fysiek kan”, zegt Van der Zalm, die binnenkort als timmerman afzwaait en van een welverdiend pensioen mag gaan genieten. Een beetje zenuwachtig is hij wel voor de eerste editie van de konijnenveiling sinds december 2019.
“We hebben ‘m twee keer niet kunnen laten doorgaan vanwege corona”, zegt Van der Zalm. “Vorig jaar hebben we de veiling weliswaar digitaal gehouden, maar dat is toch anders. Ook met deze editie was het onzeker of hij kon doorgaan, want in december, de maand waar we normaal de veiling houden, was er een lockdown. Vandaar dat de veiling nu naar mei is verplaatst.”
Van der Zalm is al jaren de drijvende kracht achter de veilig die SJC veel geld in het laatje brengt. De recordopbrengst staat op ruim negentigduizend euro. “De inkomsten per jaar verschillen, maar we halen altijd wel zestig- of zeventigduizend euro op. In 2019 was de opbrengst 82.000 euro. Het geld komt ten goede aan de gehele club. Niet aan spelers van de selectie, zoals sommige mensen nog wel eens willen denken. Geld kan de club nu zeker goed gebruiken, want er moet met de nieuwbouw veel bekostigd worden.”
Voor Van der Zalm is het alweer de 25ste keer dat hij de veiling organiseert. “Mijn schoonvader organiseerde de veiling en ik ben hem gaan helpen. Na een paar jaar heb ik het overgenomen. We waren als club de eerste in de regio. Andere clubs zijn het ook gaan doen, toen ze zagen hoeveel geld wij ermee ophaalden.”
De naam van de veiling suggereert dat er nog konijnen worden verkocht, maar die tijd is geweest, zegt Van der Zalm. “Zo is het jaren geleden wel begonnen. De club kreeg levende konijnen aangeboden en die beesten werden geveild. We zijn al weer een paar jaar gestopt met het veilen van levende dieren. We hebben daar ook een gedoe van gekregen. Op een gegeven moment stonden hier de dierenactivisten voor de deur te protesteren. Op zoiets zaten we niet te wachten, vandaar dat we daar mee gestopt zijn.”
Dat wil niet zeggen dat de veiling er minder levendig op geworden is. “We veilen echt van alles. Van tickets voor een rondvaartboot in Amsterdam of voetbalshirts. Het is maar net wat mensen aanbieden. Van vier uur in de tuin werken tot een verzorgde lunch. Het is ook maar net wat de gek er voor geeft. Ik heb in die jaren van alles voorbij zien komen. Het gekste wat ik meegemaakt heb? Dat was een levend zwijn. Dat is heel wat jaartjes geleden hoor. Joh, we hebben echt honderden producten. Ik maak vooraf altijd een catalogus met alles wat geveild wordt. We beginnen de avond met het aanbod voor de kleine portemonnee en later komen de grote bedragen. Of iets in trek is, weet je nooit. Het valt me altijd wel op dat wij meer gelden krijgen voor de Feyenoord- dan voor de Ajax-taart die we door de bakker hier speciaal laten maken.”
In deze periode is Van der Zalm vrijwel dagelijks te vinden op het complex van SJC. “Er moet veel gebeuren”, zegt hij. “Een timmerman komt altijd van pas. Er moet van alles getimmerd worden, van ballenkast tot andere opslagruimten. We zijn bezig om een VUT-ploeg op te richten die de boel straks netjes gaat houden. Dat moet ook gewoon gebeuren. We hebben heel veel geduld moeten betrachten. Gelukkig is het gebouw nu opgeleverd. Die noodgebouwen, dat was een beetje armoedig.”
Klik de link voor een recent artikel over SJC