In gesprek met Ron Wijk van Hillegom

0
200

Hij is sinds dit seizoen het klankbord geworden voor alle jeugdtrainers van de club. Ron Wijk vertolkt met ingang van dit competitiejaar de rol van hoofd jeugd opleiding bij SV Hillegom. “We hebben elkaar nodig om verder te komen.”

HappyPoint_desinfectie
Het navelstrengeltje moest nog wel even doorgeknipt worden. Voordat hij officieel aan de slag ging als hjo was Wijk (64) trainer van de JO19-1. Dat team uit handen geven, kostte hem meer moeite dan hij zelf verwachtte. “Dat proces heeft zeker een maand geduurd. Ik zat als trainer altijd bovenop mijn team, je werkt elke week toe naar de wedstrijd op zaterdag. De laatste wedstrijd ben ik nog mee geweest als leider. Ballen oppompen en kleding aanpakken. Het voelde heel vreemd aan.”

Wijk, al jaren trainer bij Hillegom, is de eerste hoofd jeugd opleiding ooit in de historie van de fusieclub. De club wil graag het certificaat Lokale Opleiding dragen en om daaraan te voldoen is de aanstelling van een hjo een vereiste. Wijk volgde daarvoor het afgelopen jaar een speciale opleiding. “Een pilot. Het was de bedoeling dat dat elke keer op een andere locatie zou zijn, maar verder dan Be Fair in Waddinxveen zijn we niet gekomen. Het zijn vrijwel allemaal online-sessies geworden.”

Het doet niets af aan de missie die Wijk heeft meegekregen van het bestuur van Hillegom: zorg voor een betere opleiding bij de dik bezaaide jeugd, 64 teams. “Helemaal op nul beginnen we niet hoor”, stelt Wijk, die in het dagelijkse leven werkzaam is bij een sportorganisatie in de gemeente Wassenaar/Voorschoten. “We hadden al heel veel goede trainers. Er ligt ook een prachtig technisch jeugdplan van tachtig pagina’s waar elk detail in beschreven is. Het gaat er nu om dat plan in hapklare brokken aan te bieden bij de trainers. Het moet niet mijn verhaal worden, maar het verhaal van ons allemaal. Alleen met elkaar kunnen we stappen zetten. De plannen die we hebben bedacht kunnen zo mooi zijn als wat, ze zullen op het veld uitgevoerd moeten worden.”

Het is volgens Wijk zeker niet de bedoeling om trainers in een keurslijf te duwen. “Daar is het niet voor bedoeld”, zegt Wijk. “Trainers moeten genoeg vrijheid en ruimte hebben om hun dingen te blijven doen. Creativiteit is heel belangrijk. We gaan niks opleggen, wel gaan we proberen nog meer dan nu het geval is een rode draad in de trainingen en in het spel te laten terugkomen. Ik ga vooral kijken naar de behoefte die er bij trainers is. De selectietrainers hebben vaak bagage en ervaring voldoende, maar dat geldt niet voor de trainers van de lagere teams. Ik word de vraagbaak.”

Die aanpak zit in het verlengde van wat Hillegom al een tijdje deed: na de kick-off aan het begin van het seizoen kwamen de technische beleidsmakers even buurten bij alle jeugdteams. “Dat duurde twee weken en daarna verwaterde dat. Door de functie van hjo te creëren kunnen wij dat wel op vaste en constante basis blijven doen. Daarbij moet je altijd het niveau in ogenschouw nemen. In het beleidsplan staat dat onze teams binnen vijf seconden de bal moet terugveroveren. Ja, dat geldt voor de eerste teams, maar voor de JO19-3 moet je daar wat ruimer mee omgaan.”

Dat geldt ook voor één vast systeem voor alle teams, vindt Wijk. “1-4-3-3 is de basis, maar een trainer moet daar wel van kunnen afwijken. Het gaat veel meer om de spelprincipes die je overal wilt terugzien.”

Klik hier voor meer informatie over Hillegom
Klik hier voor meer artikelen over Hillegom