Diederik Hiensch geniet van rol als opleider bij v.v. Kloetinge

0
341

KLOETINGE – Bij de Engelse profclub Sunderland werkte Diederik Hiensch al eens in een rol als jeugdopleider. Nadat hij stopte als hoofdtrainer bij v.v. Terneuzense Boys keerde hij in 2018 terug bij v.v. Kloetinge om er in de jeugdopleiding van de ambitieuze Bevelandse club te gaan werken. Eerst bij de JO15-1 en momenteel als hoofdcoach bij de JO19-1, dat uitkomt in de Derde Divisie.


“Ik had het destijds wel een beetje gehad bij het seniorenvoetbal en had twee opties: even een sabbatical nemen als trainer óf een mooie uitdaging aangaan binnen de jeugd. Toen men van v.v. Kloetinge kwam met de vraag om juist daar een rol te gaan vervullen was de keuze snel gemaakt. En ik kreeg daardoor ook de mogelijkheid om eindelijk mijn zoon Bruno, die in de jeugdopleiding van NAC Breda speelt, eens te zien spelen. Bovendien was het bij v.v. Kloetinge niet alleen maar het trainen van de JO15-1, maar ben ik ook de jeugdtrainers van de vereniging verder gaan opleiden en ondersteunen. Geweldig leuk om te doen. Net zoals ik nu intens geniet van het werken met die gasten van de JO19, waar enorm veel potentie inzit.”

In het verleden was Hiensch als op Sportpark Wesselopark actief als speler bij het eerste elftal en werkte als jeugdtrainer. Daarnaast was hij in meerdere periodes actief als hoofdtrainer. Met de ‘professionaliseringsslag’ binnen de jeugdopleiding hoopt de eersteklasser de gehele jeugdafdeling op een hoger niveau te kunnen brengen. “Er is een meerjarenplan opgesteld met als doelstelling om onder andere de toekomstige doorstroming van spelers vanuit de jeugdafdeling naar de eerste selectie van de club verder te verbeteren. Want de stap vanuit de jeugd naar het eerste elftal is vaak een hele grote en we willen proberen om door een goede structuur en opleiding neer te zetten met een heldere visie de stap uiteindelijk te verkleinen. Een hele uitdaging, maar daar wil ik graag onderdeel van zijn.”

In dat kader moet ook de oprichting van het Onder-23 elftal worden gezien, dat een brug moet vormen tussen de JO19 en de senioren. “Dat is een mooie tussenstap voor spelers om op die manier te kunnen wennen aan het niveau bij de senioren. Die O23-competitie is een nieuwe, maar voor clubs zoals Kloetinge een hele goeie. Zeker als je zoals wij wilt kunnen concurreren en de slag niet te verliezen met andere vergelijkbare clubs. Binnen de jeugd is er een duidelijk beleid weggezet, dat in twee elementen is verdeeld. Tot de JO15 gaat het om ontwikkelen en opleiden van spelers, vanaf de JO17, JO19 en ook de O23 gaat het echt om nóg gerichter klaarstomen voor de overstap naar de senioren. Daarop wordt er ook gericht in de regio gescout bijvoorbeeld.”

Bij de JO19 heeft Hiensch de beschikking over een selectie van twintig spelers, waarbij hij geregeld ook spelers afstaat aan het tweede team en de O23. “Dat gaat in een roulatiesysteem en daarin draait iedereen mee, ook de spelers van de JO17. Het is op die manier, dat iedereen wekelijks zijn minuten maakt en leert om onder verschillende weerstanden actief te zijn en te presteren. Met de JO19 zijn we gepromoveerd vanwege de corona. We hebben die promotie naar de Derde Divisie zelf aangevraagd. Bewust gekozen voor hoge intensiteit en weerstand. Als we ons handhaven, dan hebben we het goed gedaan. Dat is prioriteit één. Op die manier kunnen we de doorstroming versoepelen en spelers opleiden op een zo hoog mogelijk niveau. Want we willen er naartoe, dat v.v. Kloetinge op termijn voor het grootste deel zelfvoorzienend kan zijn om met het eerste elftal op een zo hoog mogelijk niveau actief te zijn in het amateurvoetbal. Dat traject is nu in volle gang en het is echt genieten om daar een onderdeel van te kunnen zijn.”

Klik hier voor meer informatie over v.v. Kloetinge
Klik hier voor meer artikelen over v.v. Kloetinge