Raymond Verlome, meer dan een keeperstrainer

0
177

Raymond Verlome (50) traint al drie seizoenen de doelverdedigers van DVV’09 en is al jaren bevriend met sluitpost Dennis van der Velde (31). Maar door diens gedwongen afscheid om gezondheidsredenen was Verlome afgelopen seizoen voor hem veel meer dan een keeperstrainer.

Ze kennen elkaar al van hun periodes bij Flakkee, waar zij allebei een verleden hebben. Nadat Verolme eerst zelf op doel stond in Middelharnis, keerde hij later weer terug bij Flakkee als keeperstrainer van Van der Velde. Die was inmiddels de nieuwe doelman van de geelblauwen geworden. ,,Toen was de band tussen Dennis en mij al erg goed”, zegt Verolme. ,,We vertelden elkaar alles.”

Verolme, geboren in Scheveningen maar opgegroeid in Middelharnis, kwam zijn voetbalvriend jaren later bij DVV’09 opnieuw tegen. Dat was in 2015. Van der Velde had er toen, na jaren in het eerste van Flakkee, inmiddels al twee seizoenen bij de zaterdagvierdeklasser uit Dirksland opzitten. Verolme maakte die stap na zeven jaar keepers trainen in Oude-Tonge bij DBGC.

Ook in Dirksland bleken Verolme en Van der Velde een goede klik met elkaar te hebben. ,,Ik ben nogal fantiek”, zegt Verolme. ,,Over dingen die ik als keeper zie, kon ik bij Dennis altijd mijn ei kwijt. En alles wat ik zei, zoog hij als een spons op. Dat maakt het fijn om met iemand zoals hij te trainen.” Ondertussen kreeg Van der Velde langzaam maar zeker steeds meer gewrichtsklachten in zijn rug, knieën en polsen. Afgelopen september bleek uit onderzoek in het ziekenhuis de doelman een vorm van gewrichtsreuma te hebben. En het advies dat hij kreeg, was om direct te stoppen. Maar de sluitpost wilde zijn team niet in de steek laten en besloot het seizoen af te maken.

,,Sindsdien is onze band nog beter geworden”, zegt Verolme. ,,Want Dennis zat daar gewoon heel erg mee en hij moest toch zijn gevoelens kwijt.” Zeker omdat Van der Velde ondanks zijn gewrichtsklachten een sterk seizoen draaide. ,,Hij pakte gewoon punten voor DVV. Dat deed hij het jaar ervoor al. Alleen, ik vond hem nog elke keer beter worden. Als je dan gedwongen wordt om te stoppen omdat het met je gezondheid niet goed gaat, dan is dat voor hem natuurlijk moeilijk. Want als je diep in zijn hart keek, wilde hij niet stoppen. Maar ja, hij moest gewoon.”

Verolme trok zich het leed van zijn voetbalvriend, die door een knieblessure al voor het slot van de competitie moest stoppen, persoonlijk aan. ,,Ik wil als keeperstrainer de jongens bij DVV helpen en dat heeft Dennis ook heel erg. Ik voelde gewoon zijn pijn. Dat was voor mij gewoon heel moeilijk te accepteren. Zeker omdat je allebei bloedfanatiek bent en voor iedereen door het vuur gaat.”

Daarbij denkt Verolme dat een keeper eerder naar een keeperstrainer toetrekt dan naar de hoofdtrainer. ,,Binnen een team is een keeper toch een eenling, maar hij is ook begaan met alle spelers om zich heen. Maar als een keeper een fout maakt of een doelpunt tegen krijgt, dan verwerk je dat als keeper-zijnde toch alleen. Maakt een spits een doelpunt, dan viert hij dat met heel het team. Als keeperstrainers weten wij wat keepers bij dat soort dingen voelen. En daar kom je als keeper toch eerder mee bij je keeperstrainer dan bij je hoofdtrainer.”