De jeugd liet zien dat fuseren zeker mogelijk was bij BZC’14 aldus Jasper Baijense

0
291

BZC’14 is een fusieclub uit Brakel en Zuilichem. Twee voormalig rivalen die noodgedwongen samen moesten gaan. In 2014 gebeurde dat in de jeugd. Vijf jaar later fuseerde ook de seniorentak. Dat ging niet zonder slag of stoot vertelt Jasper Baijense in gesprek met Voetbaljournaal.

ZUILICHEM – De rivaliteit tussen Brakel en Zuilichem is te vergelijken met de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Zodra je bij elkaar in de competitie kwam waren er maar twee wedstrijden belangrijk. Om te benadrukken dat elkaar niks werd gegund vertelt Baijense een anekdote uit het seizoen 2018-2019.

mandemakers banner

“Het was het jaar voordat we zouden gaan fuseren. Brakel leek op weg naar het kampioenschap maar moest dan winnen van Zuilichem. Mits Brakel kampioen zou worden gingen ze naar de derde klasse en zou de nieuwe fusieclub BZC’14 ook op dat niveau gaan spelen. Maar Zuilichem gaf die dag niks cadeau en won van de kampioenskandidaat. Uiteindelijk promoveerde Brakel gelukkig via de nacompetitie, maar dit moment liet zien dat de twee clubs elkaar niks gunde.”

Veel weerstand
De fusering bij de jeugd in 2014 zorgde voor minder weerstand dan de fusie bij de senioren in 2019. Nadat de jeugd vijf jaar lang het goede voorbeeld had gegeven moesten ook de senioren eraan geloven.

Het zorgde voor veel weerstand bij vooral de oudere garde. Er werd door hen zelfs geroepen dat ze liever de club op zouden geven dan samen te gaan met de rivaal.

Maar volgens Baijense kon het echt niet anders. Ook omdat jeugdelftallen die over moesten naar de senioren een lastige keuze moesten maken. Een fusieclub zou veel problemen oplossen.

Sport verbroederd
Uiteindelijk kwam de fusie er toch en wordt er nu de ene week gespeeld in Brakel en de andere week in Zuilichem. Baijense ziet dat de jeugd zich er niks van aantrekt. “De jeugd laat al jaren zien dat de fusie mogelijk was. Zij hebben plezier en hebben niks met de rivaliteit. Mijn eigen zoontje zit in een team met vooral Brakelse jongens maar daar trekken ze zich niks van aan. Ze spelen ook buiten de voetbal met elkaar samen.”

Het is binnen de club ook gemoedelijker en de saamhorigheid is voelbaar. Toch zijn er nog enkele clubmensen met principes. “Onze assistent scheidsrechter bij de dames vlagt alleen maar als er gespeeld wordt in Brakel. Als de wedstrijd wordt gespeeld in Zuilichem is hij niet meer de grensrechter.”

Maar al met al kan er vooruit gekeken worden volgens Baijense. “De jeugd heeft de toekomst en zij hebben al die jaren het goede voorbeeld gegeven. Sport verbroederd, ook bij BZC’14.”

Klik hier voor meer artikelen over BZC’14.
Klik hier voor meer informatie over BZC’14.