Jaar van de ommekeer voor ASWH

0
162

Voor tweededivisionist ASWH is 2020 duidelijk het jaar van de ommekeer. In het pre-coronatijdperk stevenden de Ambachters op de degradatie af, maar een duikeling bleef de formatie van trainer Rogier Veenstra bespaard. In de huidige, onderbroken jaargang bivakkeert ASWH op plek twee. Een vergelijking.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020
HENDRIK-IDO-AMBACHT –  Rogier Veenstra moet ook wel glimlachen om de constatering dat dit een jaar is van ongekende contrasten voor ASWH. In het eerste deel van 2020 leek het debuut in de tweede divisie uit te draaien op een eenjarig avontuur, want het degradatiespook had de Ambachtse nieuwkomer in een stevige greep. Tot half maart de competitie op slot ging en uiteindelijk op slot bleef, waarna de KNVB besliste dat er geen degradatie zou plaatsvinden op het allerhoogste amateurniveau. ,,We hebben meteen doorgeschakeld en ons gericht op de situatie als er wel weer wat mogelijk zou zijn’’, haalt Veenstra zich voor de geest.

En dus stond de Ambachtse selectie in de meest actuele samenstelling trappelend van ongeduld op het veld nadat de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen waren aangekondigd. ,,We hebben in die periode zes weken extra training gepakt en daarmee de basis voor het nieuwe seizoen gelegd. En dat heeft zich uiteindelijk en achteraf bezien wel uitbetaald.’’

Veranderingen
ASWH onderging tussen tijdens de lange pauze tussen twee seizoenen wel de nodige veranderingen. Zo verdween met Lars Bosscha een sterkhouder uit de selectie en koos routinier David Almeida voor een avontuur aan de andere kant van de afrastering op sportpark Schildman: hij werd herenigd met zijn voormalige trainer Jack van den Berg bij IFC. Ook Mels van Driel hees zich niet meer in het zwart-witte tricot, maar bleef wel in een andere functie nauw betrokken bij de spelersgroep: hij nam de taak over van Wim Helmink als ‘td’.

Naast de verschillende vertrekkers kwam er ook een contingent nieuwe spelers naar Schildman. Thomas Marijnissen was één van die nieuwkomers, maar besloot uiteindelijk in tweede aanleg te kiezen voor een avontuur bij competitietegenstander Kozakken Boys. Voormalig prof Henrico Drost bewandelde juist weer de omgekeerde weg: hij was in beeld om zijn carrière een vervolg te geven bij de ‘boys’ in Werkendam, maar koos voor ASWH. ,,Met trainer Rogier Veenstra heb ik een verleden. Ik heb hem als tegenstander gekend en heb ook nog met hem te maken gehad toen hij als sportjournalist werkzaam was. Rogier had aangegeven dat hij nog een ervaren centrumverdediger zocht voor het komend seizoen en dat zag ik wel zitten’’, liet Drost weten bij zijn aantreden.

De Zeeuwse kolonie in Hendrik-Ido-Ambacht werd verder vergroot door de komst van het GOES-duo Daniël Wissel en Jarreau Manuhuwa. De laatste zorgt daarbij voor een opmerkelijk voetbalfeitje: zijn voetballoopbaan speelde zich af op alle amateurniveaus. Manuhuwa pakte ook zijn kans bij ASWH als centrumverdediger toen Drost nog niet topfit was. En ook aanvaller Wissel heeft inmiddels een fraaie statistiek achter zijn naam staan: driemaal opende hij de score voor ASWH dit seizoen en driemaal trok de zwart-witte brigade aan het langste eind. ,,Een statistiek die we maar verder moeten uitbouwen’’, liet Wissel zich na de 2-0 triomf op Quick Boys ontvallen.

Dat was op 10 oktober ook meteen de laatste wedstrijd in het huidige seizoen voor het span van Rogier Veenstra, dat in zes afgewerkte ontmoetingen twaalf punten pakte en daarmee als tweede gerangschikt staat na leider AFC dat eerder in het seizoen met 3-2 te sterk was. De huidige status van ASWH verbaast vele volgers van de tweede divisie, maar de resultaten – zeges op gerespecteerde opponenten als De Treffers, Scheveningen, Noordwijk en dus Quick Boys – waren niet bepaald toevalstreffers. ,,We zijn fitter, mentaal sterker, het zit af en toe ook net even mee, maar we spelen bij vlagen ook goed voetbal’’, is de tussenevaluatie van Veenstra. ,,Met de huidige klassering moeten we ook niet kijken naar de ploegen aan de onderkant van de ranglijst, maar mogen we praten over AFC, Spakenburg, IJsselmeervogels en Katwijk(dat de eerste opponent zou zijn geweest tot besloten werd het seizoen te staken, red.).

Inmiddels ligt de competitie alweer ruim een maand stil en is de grote vraag wanneer en hoe een eventuele herstart van het amateurvoetbal vormgegeven gaat worden. Daarbij zijn meerdere scenario’s mogelijk. ,,Het mag duidelijk zijn welke voorkeur ik heb’’, stelt Rogier Veenstra. ,,Natuurlijk hoop ik dat de competitie straks wordt vervolgd met behoud van de geboekte resultaten en dat we de hele competitie zullen uitspelen al hebben we nog een lange weg te gaan. Doordeweeks inhalen of spelen moet op dit niveau ook geen probleem zijn, gezien de accommodatie van de clubs. De vraag is echter vooral wanneer er weer wat mogelijk is en wanneer we weer kunnen spelen.’’ Tot die tijd is ASWH in elk geval dé surprise van de tweede divisie in een jaar met de grootst mogelijke tegenstelling.

Klik hier voor meer informatie over ASWH
Klik hier voor meer artikelen over ASWH