De pechvogel met Daeley van der Graaff van VV Drechtstreek

0
173

Daeley van der Graaff is 28 jaar en speelt op het middenveld bij VV Drechtstreek. De spelbepaler heeft al bij diverse eerste elftallen gespeeld maar is sinds het seizoen 2019-2020 definitief gesetteld bij de Blauw Witten. Helaas kampt van der Graaff momenteel met een erg vervelende blessure, hij vertelt hierover meer.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020Van der Graaff begon zijn carrière in de junioren bij VV Papendrecht, daar heeft hij op een professioneel uitstapje na, de hele jeugd doorlopen. Dit professionele uitstapje was van 3-jarige duur en heeft hij besteed bij FC Dordrecht. Aan talent dus geen gebrek bij de middenvelder, dat bleek ook toen eenmaal terug was bij de Papendrechters. Vanaf de JO17-1 (B1-junioren) mocht hij geregeld invallen bij de zaterdag 1 ploeg van VV Papendrecht. Al was dat niet zijn doel, zo zegt hij zelf: “Het draaide natuurlijk vooral om de zondag 1, die destijds hoofdklasse speelden. Op dat debuut moest ik een stuk langer wachten.”.

Op zijn 18e was Van der Graaff volwaardig basisspeler, al dan wel bij VV Alblasserdam in de eerste klasse. Na een aantal jaar besloot het middenveldse verbindstuk toch terug te keren naar zijn oude nest VV Papendrecht. Hij houdt goede herinneringen over aan zijn tijd in Alblasserdam: “Na vier mooie jaren ben ik teruggegaan naar het eerste van v.v. Papendrecht”. Ook hier heeft Van der Graaff het altijd naar zijn zin gehad, met oog op een bijzonder moment: “Ook bij VV Papendrecht heb ik een aantal mooie seizoenen beleefd, zoals de promotie naar de eerste klasse.”. Na weer een transfer is hij vanaf het seizoen 2019-2020 volwaardig speler van Drechtstreek 1.

Toch verkeert Van der Graaff nu in zwaar weer. Hij kampt namelijk met een zeer vervelende blessure. Zo heeft hij eind april op een ongelukkige training zijn voorste kruisband afgescheurd. Ook zit er een scheur in zowel zijn binnenste, als buitenste meniscus. Als laatste is er ook nog schade gevonden aan het kraakbeen van de middenvelder.

Hij vertelt over het ontstaan van deze blessure: “Vier jaar geleden heb ik mijn voorste kruisband al eens ingescheurd. Ik ben toen niet geopereerd. Sindsdien voetbalde ik dus zonder een echt goed functionerende kruisband. Hierbij wist ik dat het nog eens mis kon gaan.”. Dit gebeurde tot groot ongenoegen van iedereen helaas ook. Eind april, op een training deed zich de volgende situatie voor: “Ik had de bal in mijn bezit en had een man in mijn rug. Ik draaide weg bij mijn man, maar kreeg een licht schouderduwtje in mijn rug. Vervolgens wilde ik mezelf corrigeren en klapte mijn knie om.” Op de moment gingen meteen de alarmbellen af bij Van der Graaff. “Ik hoorde en voelde het kraken en wist direct wat het was en dat het niet goed zat. Onder begeleiding van mijn teamgenoten heb ik het veld verlaten.”

Het mentale gedeelte kan vaak nog het lastigste stuk van een blessure zijn. Zo ook voor de middenvelder van Drechtstreek 1. “Vanaf het moment dat ik vier jaar geleden mijn kruisband inscheurde, heb ik altijd met een bepaalde angst gespeeld. Hierdoor heb ik een aantal jaar niet gespeeld zoals ik wilde spelen. Juist dit seizoen had ik alle schroom en angst van mezelf afgegooid en had ik me voorgenomen om weer als vanouds te gaan voetballen.”. Dit ging hem goed af. Hij voelde zich steeds dichter naar zijn oude niveau groeien. Des te zwaarder de val voor Van der Graaff: “Dat dit nu gebeurt, is een flinke klap. Ik hoop niet dat ik na deze revalidatie weer met angst ga spelen.”.

Kruisband blessures zijn een vast begrip geworden in de hedendaagse voetballerij, mede door de lange revalidatietijden. “Voor een kruisband revalidatie staat 10 tot 12 maanden. Dat is lang! Vervelend, want juist rond je 28e zou je op je top moeten zitten qua niveau, haha.” Al laat de middenvelder zich niet uit het veld slaan, hij vertelt er alles aan te gaan doen om sterker terug te komen.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want wat doet Van der Graaff om weer fit te worden en sterker terug te komen? “Ik ben inmiddels geopereerd aan mijn knie. Onder begeleiding van fysiotherapeut John de Vlaming werk ik nu aan mijn herstel.” In het begin ervaren sporters vaak lastige weken, zo ook Van der Graaff: “De eerste week was het echt alleen nog mijn bovenbeen aanspannen en mijn tenen bewegen, maar ik mag nu steeds iets meer doen.”. Samen met John hebben ze een duidelijke visie van de situatie waar ze naartoe werken. “Uiteindelijk zal ik twee tot drie keer per week bij John in zijn sportschool bezig zijn om mijn spieren te trainen.”

Het zal dus nog even voortduren voordat de spelbepaler weer de oude is. “Ik verwacht niet dat ik na een aantal trainingen, hele wedstrijden kan gaan spelen. Ik zal het rustig moeten opbouwen.”  Uiteindelijk hoopt hij natuurlijk weer in Drechtstreek 1 te staan en zijn steentje weer bij te kunnen dragen. Wanneer dit zal zijn? “Ik hoop ergens na de winterstop van volgend seizoen, dit zodat ik misschien nog mijn aandeel kan hebben in het seizoen van de ploeg.”

Klik hier voor meer artikelen over VV Drechtstreek.
Meer weten over VV Drechtstreek? Klik hier.