Vanaf zijn geboorte stroomde er oranje-wit bloed door de aderen van Michel Stoppelenburg. Zijn ouders, Goris en Lenie Stoppelenburg, woonden in het verleden al bijna op sportpark Souburgh. Op jonge leeftijd besloot Michel keeper te worden. Nu is hij keeperstrainer.
ALBLASSERDAM- De jonge Michel Stoppelenburg was een talent. Via de Dordtse selectieteams haalde hij het grote Oranje. ,,Ik zat dan bij de laatste 32 spelers, maar moest het in de eindselectie toch afleggen tegen de jongens die voor een betaald voetbalorganisatie uitkwamen. Ik kon naar Feyenoord maar koos daar, ondanks aandringen van John Metgod, niet voor. Ik ben wel naar de A-jeugd van Dordrecht’90 gegaan.”
Bij zijn terugkeer bij Alblasserdam belandde Stoppelenburg bij trainer Fred Koster in het team dat toen nog in de tweede klasse van het zondagvoetbal uitkwam. Ondanks de leegloop bij Alblasserdam bleef hij de club altijd trouw. Hij trainde toen al jarenlang jeugdkeepers en complete teams. Michel Stoppelenburg is vrachtwagenchauffeur. ,,Dan is het vaak passen en meten met het trainen. Ik heb het geluk dat ik voor Maat Transport mag werken. Arjan Maat is voorzitter van voetbalvereniging Alblasserdam. Dat helpt wel mee in de planning voor de trainingsavonden. Dat was misschien ook wel de reden dat ik hier nooit ben weggegaan. Ook ik had wel eens de ambitie om het hogerop te zoeken, maar tot nu toe is het daar nooit van gekomen.”
JEUGDAFDELING
,,Alblasserdam is uit een diep dal gekomen, maar is nu weer die fijne club die het eigenlijk altijd al was. Ik kan dit seizoen met een getalenteerde groep keepers werken. Aschwin Bakema komt van Kozakken Boys en Pieter Lerensveld. Jeugdkeeper Elmar Bakema, broertje van Aschwin, heeft misschien wel het meeste talent. Siggy Schutte was eerder hier vijf seizoenen en is stand-by. Hij keepte onlangs tegen De Alblas. Aschwin viel in de voorbereiding weg met een dubbele longembolie. Pieter ging op vakantie, waarna ik gelukkig een beroep op Siggy kon doen. Aschwin is met zijn gezondheid gelukkig op de weg terug.”
Stoppelenburg vervolgt: Het is mijn taak om deze keepers tactisch/technisch verder te brengen, maar ik wil ze ook mentale weerbaarheid bijbrengen. Met name bij keepers komend vanuit de jeugdafdeling besteed ik daar extra aandacht aan. Als een keeper buiten de boot valt, is het mijn taak dat hij de concurrentie aangaat. Een paar keer per jaar evalueer ik de ontstane situatie met mijn keepers. Het moet duidelijk zijn dat iedereen hier bij Alblasserdam gelijke kansen krijgt.”
Keepers worden al vanaf 6-jarige leeftijd opgeleid. Als spelertjes enthousiast zijn, gaat Stoppelenburg met ze aan de slag. ,,Op de zondag ben ik bij ASWH verbonden aan GES (Goalkeepers Education Skills) van Wim Berends. Ook daar pak ik keepers op jonge leeftijd op om ze alle facetten van het keepen bij te brengen. Zij leren het meest tussen acht en twaalf jaar. Op jongere leeftijd verliezen ze snel de concentratie. Op oudere leeftijd ga ik keepers op een andere wijze prikkelen, want de druk om te presteren wordt groter. Voordeel bij GES is dat daar keepertjes komen die het maximale uit zichzelf willen halen.”