Jarenlang werden klusjes bij VV Schijf gedaan door ‘een paar bestuursleden’, maar toen de gemeente moest bezuinigen en het sportpark voor het grootste gedeelte in eigen beheer kwam, was dat geen oplossing meer. Een vrijwillige klusploeg was dat wel, inmiddels bestaat de groep uit veertien fanatieke en handige mannen.
De werkzaamheden uitbesteden? Dat was eigenlijk geen oplossing, weet ook Bart Kerstens, die als één van de voortrekkers van de ploeg gezien kan worden. Al vindt hij dat zelf een beetje te veel eer. “Als je dat gaat doen, wordt het veel te duur. Dan moet je de contributie gaan verhogen, dat wil je niet.” Maar de behoefte aan een permanente en structurele oplossing bleef onverminderd groot. En dus kwamen ze bij hem uit. “Ik heb altijd bij Schijf gevoetbald en op dat moment was ik nog elftalleider van de veteranen. Daar wilde ik mee gaan stoppen, toen zei het bestuur: Jij bent de aangewezen persoon om die klusploeg op te pakken.”
Kluszaterdag
Zo gebeurde het. Al snel werd het meer dan het coördineren van wat opruimwerkzaamheden. “Vanuit het bestuur kregen we verschillende signalen over wat er gedaan moest worden. We waren toen met een man of vijf, wilden een hoop doen, maar dan hadden we echt meer mensen nodig.” En dus kijk je dan om je heen, op zoek naar versterking. “Bijna iedereen heeft wel een band met Schijf. Er zitten oud-leden bij, jongens die hier zelf gevoetbald hebben.” Ook de 66-jarige Kerstens loopt er al een aardig tijdje rond. “Alweer een jaar of 25 nu. Als voetballer, maar ook als leider. En nu dit.” Voorheen werden de grote klussen nog gedaan tijdens de zogeheten ‘kluszaterdag’, maar dat bleek toch niet zo goed te werken. “Het bestuur merkte natuurlijk al snel dat er een hoop aangepakt moest worden, maar dat zoiets niet te doen is voor een paar bestuursleden. Op zo’n dag nodigden we dan de leden uit: kom eens een verfkwast of een schop vasthouden. Dat was altijd maar heel minimaal, eigenlijk werkte dat niet.” Sinds de klusploeg in het leven werd geroepen, gaat dat een stuk beter, vertelt hij. “We doen het nu om de twee weken, op de dinsdagochtend. Eerst was het wekelijks, omdat we de achterstand in moesten halen.” Hij neemt ons mee tijdens een normale dag op het sportpark. “Kleedkamers controleren, prullenbakken legen, het complex ‘zuiveren’ van bladeren en de tribune schoonmaken. Maar ook de AED controleren, die moet wel te vertrouwen zijn.” Sommige werkzaamheden komen iets minder frequent voor. “Rond het complex liggen sloten, dus we controleren zo nu en dan de bruggetjes. Daar moet natuurlijk niet iemand doorheen zakken. Ook de afrastering lopen we geregeld even langs.”
Clubliefde
De ploeg, de oudste is 77 en de gemiddelde leeftijd ligt een paar jaar lager, kent verschillende ‘specialisten’. “We hebben een oud-loodgieter, een oud-elektricien, maar ook iemand die veel weet over het aanleggen van sportcomplexen.” Maar dat is natuurlijk niet de belangrijkste reden waarom ze het doen, vertelt hij. “Dit is gewoon clubliefde. Het gaat om het voortbestaan van de vereniging, het is een aanslag op de financiën als je voor zulk werk moet gaan betalen.” Door corona zagen de werkzaamheden er de laatste maanden een beetje anders uit. Vooral veel buiten, weinig binnen. “We moeten ook aan onze gezondheid denken natuurlijk. Veel snoeiwerk, om het complex opener te maken. Maar we hebben ook nestkastjes en een insectenhotel opgehangen, die hadden de jeugd gemaakt.” Het werk wordt gewaardeerd, weet Kerstens. “Hey, jullie zijn weer actief geweest! Horen we dan, dat is mooi. Vanuit het bestuur mogen wie ieder jaar een uitje organiseren, als bedankje.” Hij benadrukt nog maar eens dat ze het samen en met liefde voor de club doen, ze kunnen dan ook niet wachten tot de voetbal weer echt gaat beginnen. “Dat merk je enorm! Veel van ons zijn ook vaste supporters van het eerste, die beleving wil je weer voelen. Ook omdat we de verantwoordelijkheid voelen voor ons sportpark, dat moeten de mensen zien!”
Klik hier voor meer informatie over VV Schijf
Lees hier meer artikelen over VV Schijf