Mildred Baal heeft een rijke voetbalcarrière achter haar naam staan. De 55-jarige heeft als speelster bij het Nederlands Elftal gezeten zowel in de zaal als in het veld. Na een vervelende blessure besloot ze het trainersvak op te pakken en is momenteel hoofdtrainer van VR1 JEKA en GSA Boeimeer. Mildred hoopt zo haar steentje bij te kunnen dragen binnen de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.
Mildred begon pas op latere leeftijd met het spelletje. “Ik was net 15 geworden toen ik mij aanmeldde bij de plaatselijke dames voetbalvereniging FC Dongemond. Hier heb een aantal wedstrijden gespeeld voor de Brabantse selectie. Veel meer zat er op dat moment niet in.” De trainster is toentertijd eveneens in de zaal gaan voetballen bij Flora Soccer Girls. “Ook hier heb ik in diverse selectieteams gevoetbald, ook voor de Bredase selectie voor mannen. Ik kreeg voor de zaal een uitnodiging voor het Nederlands zaalvoetbalteam.”
Vanaf dat moment ging haar carrière in een stroomversnelling. “Ik kreeg het advies om op het veld te gaan voetballen bij een topteam. Op dat moment was dat DVC Den Dungen. Niet lang daarna kreeg ik (in 1990) een uitnodiging voor het veldteam van het Nederlands Vrouwen elftal.” Mildred heeft uiteindelijk zo’n zeven jaar voor DVC gevoetbald. “Vanwege een afgescheurde kruisband moest ik noodgedwongen stoppen met voetbal. Ik werd echt uit het veld getrapt, een hele bewuste vieze overtreding. Ach ja, dit was het einde van topsport voor mij. Daarna heb ik nog wel geprobeerd terug te komen, maar die knie sputterde tegen. Vaarwel voetbal.” Het duurde lang voordat Mildred weer betrokken raakte bij het vrouwenvoetbal, maar ging uiteindelijk toch aan de slag als trainer.
Binnen haar functies als hoofdtrainer bij het eerste van de vrouwen en GSA Boeimeer heeft de oefenmeester doelen voor zichzelf gesteld. “Ik ben in het bezit van UEFA B YOUTH en wil vol investeren in de jeugd en met name onze jonge talenten. Net als bij de jongens moet je daar vroeg mee beginnen. Ik prefereer echter wel de leeftijdscategorie vanaf MO17, speelsters die gedreven zijn en net als ik alles geven voor het voetbal om het hoogste te halen. Als je “ja” zegt moet je er ook vol voor gaan.” Naast het opleiden van speelsters richting een BVO heeft de coach ook de ambitie om als trainer op top niveau training te kunnen geven in binnen of buitenland.
Het is voor een trainster dan ook leuk om zelfopgeleiden speelster terug zien op een hoog niveau. “Ik heb een speelster dit seizoen begeleid naar de beloften van Feyenoord. Ze doet het zo goed dat ze al speelminuten heeft gekregen bij het eerste elftal. Ik hoop meerdere speelsters naar dat niveau te brengen. Maar dan moeten ze er ook voor gaan en niet te veel bezig zijn met randzaken.”
Binnen het voetbal heeft iedereen naast zijn hoogte ook zo zijn dieptepunten, dit geldt ook voor Mildred. “Binnen mijn carrière is mijn dieptepunt natuurlijk mijn kruisbandblessure. Ik speelde bij de beste club van Nederland, had een basisplaats in het Nederlands elftal en dat was allemaal zomaar voorbij. Dat vanwege een tegenstander die het mij niet gunde.” Dat komt de trainster nog dagelijks tegen op het voetbalveld. “Elkaar iets niet gunnen, jaloezie. Wat ik ook jammer vind is dat uiteindelijk de ambities verdwijnen, ze geven op en zetten niet door. Er komen andere interesses op hun pad, doodzonde.”
De trainster heeft veel vertrouwen in het huidige seizoen. “Ik heb er vertrouwen in dat ik met zowel JEKA als met GSA in de bovenste gelederen zal meedraaien. In beide teams zit kwaliteit, passie, gedrevenheid en vooral spelvreugde. Ik ben trots dat ik als trainer voor deze groepen mag staan.”
Klik hier voor meer artikelen over JEKA.
Meer informatie over JEKA? Klik hier.
Klik hier meer artikelen over Boeimeer.
Meer informatie over Boeimeer? Klik hier.