De keeperstrainingen bij Beek Vooruit zijn een groot succes. Zo groot, dat er zelfs een luxeprobleem dreigt te ontstaan: de JO13 heeft negen keepers voor zes teams. Desalniettemin blijven Steven Verstraeten en de andere trainers vol enthousiasme doorgaan. “De keepers verdienen dit.”
Het is een warme zondag in april. Het sportpark van Beek Vooruit loopt al goed vol. Het eerste vrouwenelftal speelt op het hoofdveld tegen OVV’67 en dat trekt genoeg bekijks. Wat opvalt is dat er veel jonge doelmannen en vrouwen rondlopen. Wat blijkt? De keepersdag van de club staat vandaag op het programma. Technische Commissie-voorzitter Hans van Wolven kwam met het initiatief, Steven Verstraeten is de uitvoerder. Het idee werd een jaar of zes geleden geboren. Verstraetens jongste zoon was een talentvolle keeper, maar Beek Vooruit bood geen trainingen aan voor jeugdkeepers.
En dus kroop Verstraeten brutaal met zijn zoon en twee keepers uit de C-jeugd elke vrijdagmiddag onder de omheining door, waarna hij ze keeperstraining gaf. “Maar het bestuur kwam erachter. Zij vroegen me toen of ik het niet legaal wilde doen, voor alle keepers bij Beek Vooruit. Dat heb ik opgepakt. Het begon met een paar keepers, maar is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een groep van 15 tot 22 fanatiekelingen die elke vrijdag komen. Dat gaat van de kleinsten tot aan de JO17. Daarnaast geven we nog aparte trainingen aan de selectiekeepers van de jeugd en senioren en de potentiële selectiekeepers, noem het de schaduw selectiekeepers”, vertelt de vader van drie voetballende kinderen.
Hij doet dit echter niet alleen. Hij krijgt hulp van keepers Manon Christ (Vrouwen 1), Jordi van Dongen (JO19), Koen Halters (JO19), Andy Aerts (JO19), Alexander van der Heijden (Zaterdag 1) en Bas Peemen (jarenlang keeper van het eerste). “Die zijn heel waardevol voor mij en de keepers en keepsters, daar ben ik echt blij mee. Alleen zou ik het niet kunnen.”
Op deze zondag grijpt Verstraeten de kans om de keepers in het zonnetje te zetten. “Keepers worden vaak als ondergeschikt beschouwd, het begint al met het speelsysteem: mensen zeggen 4-3-3, ze noemen de keeper niet eens. Dat komt natuurlijk omdat die positie vanzelfsprekend is, maar ik vind het ook wel iets zeggen. Dat terwijl een betrouwbare keeper echt goud waard is voor een team, alleen is het mentaal een zware rol. Een spits die tien keer over de bal schiet en hem één keer per ongeluk tegen zich aangeschoten krijgt en daardoor scoort, is de man of the match. Een keeper die tien wereldreddingen maakt, maar één keer ongelukkig is met een redding, is de schlemiel. Daar praat ik tijdens de trainingen ook over. Deze dag is de perfecte mogelijkheid om de keepers te laten voelen: jullie zijn ontzettend belangrijk voor ons.” De keepersdag is ook in het leven geroepen om de jeugd te laten ruiken aan het keepen. Iedereen die interesse heeft, kan mee komen doen.
Dat wil overigens niet zeggen dat Beek Vooruit een gebrek aan keepers heeft. Sterker nog, de club heeft in sommige leeftijdscategorieën inmiddels te veel keepers. “Je ziet dat keepers niet snel stoppen met voetballen, dat is heel gek maar klopt wel, daardoor is de kans groot dat we een luxeprobleem krijgen in de oudere leeftijdscategorieën ” De keeperstrainers adviseren de technische commissie en coördinatoren van de leeftijdscategorieën welke keeper in welk team hoort te spelen. “Dat is lastig, want sommige spelers moeten we teleurstellen. Dat heeft er zelfs al toe geleid dat een aantal talentvolle keepers is vertrokken, omdat we geen ruimte voor hen hadden in de selectie. Dat is jammer.” Verstraetens zoon is inmiddels gestopt met keepen en voetbalt nu in de JO15-1, maar dat wil niet zeggen dat zijn vader de keeperstrainingen links laat liggen. “Zeker niet, ik krijg hier echt energie van. De voetbalbeleving is bij de jeugd nog zo puur.”