Madese Boys is het type vereniging waar de regio met jaloezie naar kijkt. Het heeft als enige voetbalclub in het dorp het monopolie van Made, heeft 900 tot 950 leden en een eerste elftal dat bovenin de tweede klasse meedraait. Daarnaast heeft het genoeg vrijwilligers voor zowel de selectie- als recreatieve teams en het bestuur stipt graag het belang daarvan aan.
De vrijwilligers van de recreatieve teams staan niet zo vaak in de spotlights. Hun teams spelen zelden op het hoofdveld, brengen nauwelijks talenten voort voor de selecties en vallen daarom niet op. Maar toch zijn ze natuurlijk wel van onschatbare waarde voor iedere voetbalvereniging. Dat beseffen ze zich bij Madese Boys maar al te goed. “Die vrijwilligers koesteren we, daar drijft de club op”, vertelt secretaris Winy Broeders.
Op deze woensdagavond is het druk op sportpark De Schietberg. Flink wat jeugdteams trainen vanavond in Made. Op het kunstgrasveld in de hoek rennen negen jonge knapen enthousiast door elkaar. Het is de JO15-4. Richard van Dinteren probeert alles in goede banen te leiden, maar makkelijk is dat niet. Hij vormt samen met William de Wijs en Theo Walters het begeleidingstrio van de JO15-4 bij Madese Boys. De drie heren hebben allemaal een zoon voetballen in het team, Van Dinterens zoon luistert naar de naam Jesse.
Van Dinteren doet veel voor de club. “Zo hebben wij een heleboel Richards, waar wij van afhankelijk zijn”, aldus secretaris Broeders. Van Dinteren wil het ook niet over zichzelf hebben, daar is hij te bescheiden voor. Broeders: “Maar hij is wel een typisch voorbeeld van een vrijwilliger waar wij op drijven.”
En dus steekt Van Dinteren toch maar van wal. “Van begin af aan ben ik als trainer betrokken geweest bij de teams van mijn zoon. Ik heb zelf ook altijd bij Madese Boys gevoetbald, in het eerste en vind het leuk om te zien dat hij er zo veel plezier in heeft.” Makkelijk is het echter niet om een lager team te trainen, merkt Van Dinteren. “Ze zijn wat minder gedisciplineerd dan de selectieteams, die echt gefocust zijn op hun doel. Ik laat mijn spelers in de eerste tien minuten vaak maar even op het doel knallen, dan kunnen ze uitrazen.”
Hij geniet ervan als hij ziet dat de JO15-4 tips van hem overneemt en toepast in een wedstrijd. “Dan sta ik langs de kant te genieten. Afgelopen zaterdag wonnen we weer eens een wedstrijd, het is mooi om te zien hoeveel plezier die jongens dan hebben.”
Volgens Broeders heeft Madese Boys genoeg vrijwilligers op de velden lopen, alleen het werk achter de schermen kan nog wel wat extra handjes gebruiken. Van Dinteren is naast de JO15-4 ook verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat bij de selectie, voor dat soort functies heeft de club eigenlijk nog wat te weinig mensen. Van Dinteren: “Ik vind het wel leuk om zo bij de club betrokken te blijven. Dat is dan misschien toch de clubliefde, die je in je moet hebben.”
Broeders meldt dat jeugdcoördinatoren, mensen voor het wedstrijdsecretariaat en iemand voor de voetbaltechnische zaken altijd welkom zijn. Dat soort functies kunnen extra handjes gebruiken. “Dat zijn specifieke rollen waar toch meer werk in gaat zitten dan mensen denken. We merken vooral in de laatste twee jaar dat het lastiger wordt om die taken in te vullen.” Daarom is de club nu druk bezig met een nieuwe visie op het vrijwilligersbeleid. “We hebben een adviesgroep opgericht, die geeft ons advies over het vrijwilligersbeleid en daar gaan wij als bestuur dan over nadenken. We moeten iets doen: het aantal vrijwilligers loopt terug en als we nu niet ingrijpen lopen we op termijn tegen problemen aan.”