Geen voetbal en geen feesten. SV Honselersdijk was door de beperkende coronamaatregelen zwaar getroffen. Creativiteit, gezelligheid via de digitale wereld en gemeenschapszin hielpen de club door de afgelopen zware periode heen. Het verlangen naar normale voetbalzaterdagen met een Super Saturday groeide echter alleen maar.
Voor de jeugd is de RegioCup begonnen en op sportpark Strijdhorst hebben onderlinge trainingspartijtjes plaatsgemaakt voor ‘echte’ wedstrijden. “Lekker hoor”, zegt Erwin van der Mark, bestuurslid algemene zaken vanuit het clubgebouw. “Het is het nog niet helemaal natuurlijk – we missen het publiek langs de lijn – maar voor de jeugd is het leuk. Het is ook gewoon weer even wennen aan die kleuren. Op het hoofdveld spelen we tegen Monster, het veld daarachter tegen Schipluiden.” Voorzitter Erik Sosef is inmiddels aangeschoven. “Iedereen moet weer even wennen. De kantine is ook weer opgestart, maar de routine is er wel uit.”
Een uitpuilende kantine is nog wel een stap verder, maar Sosef en Van der Mark hopen dat in het nieuwe seizoen het normale voetballeven weer helemaal terug is. Dat betekent bij SV Honselersdijk een beregezellige zaterdag en als er een Super Saturday op de rol staat zo’n zaterdag in het kwadraat. “Iedereen heeft het enorm gemist”, zegt Sosef. “We hebben best nog wel iets kunnen doen online, maar op een gegeven moment werd de interesse en animo ook minder.”
Van der Mark: “Dat is natuurlijk niet zo gek als het allemaal zo lang duurt. Veel mensen gaan hun zaterdag anders inrichten. Voorheen was het: de zaterdag is voor de voetbal.”
De voorzitter zelf is in die coronaperiode een fervent golfer geworden. “Dat hou ik er wel in, maar wel op een andere dag. De zaterdag is voor Honselersdijk. Dat blijft.” Van der Mark: “Ik hoop dat dat ook voor alle anderen geldt, dat ze hun nieuwe hobby weer opzij leggen voor Honselersdijk.” De voortekenen zijn in ieder geval gunstig, meent Van der Mark. “We hebben nauwelijks opzeggingen en zeker niet meer als andere seizoenen.”
Ministerie van Feest
Honselersdijk heeft een naam in het Westland. Voetbal en feesten worden gecombineerd. Niet voor niets is de activiteitencommissie al jaren geleden omgedoopt tot het ministerie van feest. Dat ministerie van feest blinkt uit in creativiteit. En ook midden in de coronaperiode draaiden die creatieve breinen volop door. “Je had hier de kantine moeten zien voor de online-veiling”, zegt Sosef. “Vol met apparatuur. Het kon zo door voor een televisie-studio.”
De aankondiging van de veiling werd op speciale wijze gedaan: in een vergelijkbare setting waar Mark Rutte en Hugo de Jonge het Nederlandse volk bijpraten over de laatste corona-ontwikkelingen, werd ‘heel’ Honselersdijk op de hoogte gebracht van het, online, doorgaan van de veiling. De feesten en partijen zijn het visitekaartje van de club. “We hebben niet voor niets twaalf seniorenelftallen”, zegt Van der Mark. “Dat is in deze tijd best uniek.”
Maar er zijn ook zorgen in Honselersdijk. In het dorp wordt er, op wat inbreilocaties na, weinig gebouwd. De gemiddelde leeftijd van de bevolking stijgt, de vijver van jonge kinderen om uit te vissen voor het pupillenvoetbal wordt steeds iets kleiner. Van der Mark: “Waar we voorheen op ons gemak acht, negen F-teams konden vullen, hebben we er nu drie, vier.”
Goed nadenken doet de club ook over het vrijwilligerswerk in de toekomst. “De maatschappij verandert en daar zul je als club iets mee moeten doen. We zijn wat dat betreft een club als iedere andere. Negentig procent van de functies zijn ingevuld, voor die laatste tien procent moeten we hard werken. Zolang dat op deze manier gaat, kan het nog wel, maar in de toekomst moet je wellicht toe naar een iets ander model.”
Vrijwilligerswerk
Van der Mark beaamt dat. “Het vrijwilligerswerk blijft altijd de kern, maar je ontkomt er op den duur niet aan om functies door betaalde krachten te laten doen. Voor ons is dat best actueel, want volgend jaar stopt Ab van Dijk als beheerder. Hij heeft wel aangegeven dat hij nog wel twintig uur door wil gaan, maar het verplicht ons en geeft ons ook de ruimte om goed na te denken hoe we in de toekomst taken gaan invullen. Dat moet je met een bedrijfsmatig oog doen. Dat zou bijvoorbeeld best eens kunnen zijn dat je twee betaalde krachten voor de kantine inhuurt. Daarmee kan je een professionele slag slaan.”
In sportief opzicht had Honselersdijk de afgelopen vijf jaar geen klagen. Vier seizoenen geleden promoveerde de hoofdmacht naar de eerste klasse. “We koesteren het niveau, maar zijn tegelijkertijd ook realistisch”, zegt Sosef. “We betalen niet en zijn afhankelijk van onze eigen opleiding en wat er van clubs uit de buurt komt binnen lopen. Het eerste seizoen in de eerste klasse was natuurlijk een topseizoen. Daarin leefden we ook boven onze stand. Het tweede seizoen, het laatste volledige, was een stuk lastiger, mede door een regen aan blessures. Ik denk dat het reëel is om te streven naar een plek in de middenmoot. Het zou geen ramp zijn als we degraderen. Als je echt tekort komt, zoals twee seizoenen geleden Meeuwen, dat stijf onderaan staat, dan ben je echt beter af in de tweede klasse. We moeten geen eerste klasse spelen, het mag wel. Maar dus wel op een goede manier”, aldus Sosef, die nu echt begonnen is aan zijn afscheidstournee als voorzitter.
Hij wilde al vorig jaar afscheid nemen, maar vond het toen niet het gewenste moment. “In coronatijd wilde ik de club niet in de steek laten. Een goede stuurman moet in tijden van nood op zijn schip blijven. We hebben nu de vaste wal bereikt, er kan een andere stuurman komen.”
Klik hier voor meer artikelen over SV Honselersdijk.
Klik hier voor meer informatie over SV Honselersdijk.