Jeremy van der Stap van KMD zweert bij ‘plaatje-praatje-daadje’

0
363

Jeremy van der Stap (29) bestempelt zichzelf als ‘eigenwijs’. Dat is geen slechte eigenschap wanneer je voetbalideeën wilt implementeren. Bij de Wateringse derdeklasser KMD fungeert Van der Stap als Hoofd Jeugdopleiding. Zijn leven draait om de bal.

Ergens, zegt Van der Stap halverwege het interview, vinden zijn verenigingsgenoten bij KMD het zo erg niet dat hij als vrijgezel door het leven gaat. Een vriendin zou ten koste gaan van zijn werkzaamheden bij de gezellige en familiaire voetbalvereniging. “Ze zeggen het met een knipoog, maar er zit wél een kern van waarheid in”, zegt Van der Stap, die veiliggesteld wil hebben dat hij in de toekomst aan de vrouw zal gaan. “Maar wanneer dat is? Geen idee. Het vinden van de ware liefde laat zich niet dwingen.”

De in Wateringen opgegroeide Van der Stap kwam er als jeugdspeler van zestien achter dat het er bij VELO voor hem er niet zo aan toe ging als gehoopt. Toen zocht hij zijn heil bij KMD. “VELO heeft meer leden en het niveau lag bij de selectieteams wat hoger”, vervolgt hij zijn verhaal. “Maar ik vond het prima om naar KMD te gaan, ik was gewoon op zoek naar plezier en het niveau komt dan vanzelf. Ik had er vrienden van school rondlopen; de helft van het dorp gaat naar VELO, de andere helft kiest voor KMD. Bij KMD was ik veel meer op mijn plek, al ben ik door blessures nooit echt ver gekomen.”

Zoals dat wel vaker gaat met voetballers die noodgedwongen een punt achter hun loopbaan moeten zetten, ontdekte Van der Stap de schoonheid van het trainersvak. Het ruim achthonderd leden tellende KMD gunde hem ruimte als jeugdtrainer, hetgeen ertoe leidde dat hij alle lichtingen van adviezen en aandacht voorzag. “Inmiddels ben ik de Hoofd Jeugdopleiding”, zegt hij. “Ik ben heel graag met voetbal bezig en vind het mooi om sturing en begeleiding te geven aan het technisch kader. Als trainer kan je vijftien spelers beter maken, dus als je vijftien trainer-coaches beter maakt, maak je indirect 225 spelers beter. Zo kijk ik er tegenaan.”

Bij KMD, zo weet Van der Stap, staat men een beleid voor waarin rekening wordt gehouden met alle verschillende niveaus. Alle teams krijgen even goede training, de JO11-4 krijgt dezelfde oefenstof en aandacht als JO11-1. Dat laatste brengt met zich mee dat KMD per leeftijdscategorie een hoofdtrainer heeft die alle teams training geeft. Het gaat er anders aan toe bij de meeste andere verenigingen, waar de nadruk vooral op de eerste teams ligt. “Wij willen onderscheidend zijn door een klimaat van respect en gelijke behandeling te scheppen. Teams van minder niveau krijgen dezelfde faciliteiten als de betere teams, zodat ieder individu onder dezelfde omstandigheden zich kan ontwikkelen. We merken binnen en buiten de vereniging dat die aanpak erg wordt gewaardeerd. Dat is heel stimulerend.”


Hij is bezeten van de voetbalsport, zegt Van der Stap. Vandaar dat hij ook met het grootst denkbare plezier zijn dagelijkse arbeid verricht bij Stichting Werkgever Sportclubs Den Haag. “Ik ben daar sportcoördinator voetbal, een heerlijke job. Ik mag het voetbal in de regio stimuleren, bijvoorbeeld door op scholen voetballes te geven aan jongeren. Ook assisteer ik bij het schrijven van beleidsplannen voor voetbalverenigingen die daar behoefte aan hebben. Als ik zie dat een vereniging profijt heeft van mijn hulp, ben ik erg dankbaar en tevreden.”

Hij koestert de warmte van het verenigingsleven, besluit Van der Stap. Zo vindt hij het prachtig om te zien dat KMD meer is dan alleen een vereniging om te voetballen. Mensen ontwikkelen zich als persoon, krijgen nieuwe vrienden, er ontstaan prachtige werkrelaties en in een enkel geval zelfs liefdesrelaties. Tegelijkertijd is altijd de trainer in hem terug te horen, die graag vaststelt dat de spelers zich ontwikkelen op het veld. “Zorg voor bewustwording”, zegt hij. “We moeten ervaren waarom iets goed is en waarom iets beter kan. We kunnen wel alles voorzeggen, maar het is de bedoeling dat spelers en trainers zelf bepaalde wedstrijdsituaties of andere dingen gaan herkennen. Plaatje-praatje-daadje noemen we dat principe. Je laat iets zien, vertelt er wat bij en laat het de betrokkene vervolgens zelf ervaren.”

Klik hier voor meer informatie over KMD
Klik hier voor meer artikelen over KMD