FC ’s-Gravenzande onderzoekt multifunctionele tribune

0
153

 

Als het aan FC ‘s-Gravenzande ligt, maakt de oude tribune op het hoofdveld plaats voor een hypermodern gebouw met alles ‘erop en eraan’. De bouw van een nieuwe tribune, door bestuurslid Dirk Valstar een ‘megaproject’ genoemd, wordt het grote sluitstuk van een opwaardering van het Juliana Sportpark.

De realisatie van het gebouw is een ambitie van de club en bevindt zich nog in de prille beginfase. “Binnenkort gaat een projectgroep van start die, in nauwe samenwerking met de beheerstichting van het sportpark (SJS), als eerste opdracht de haalbaarheid van een nieuwe tribune gaat onderzoeken. De ideeën zijn er. Een aantal enthousiaste leden heeft zelfs concepttekeningen door een architect laten maken”, reageert Valstar, vicevoorzitter van de fusieclub.

De bouwplannen zijn ingegeven doordat FC ’s-Gravenzande de huidige tribune, met een capaciteit van vijftienhonderd mensen, moet vervangen. “Die tribune staat er al tientallen jaren en is hard aan vervanging toe”, zegt Valstar. “We willen sowieso een tribune terug, maar willen dat combineren met andere faciliteiten. Je moet dan denken aan commissie- en commerciële ruimten en een ruimte voor een fysiotherapeut. En kleedkamers, want we verwachten de komende jaren weer een flinke groei van het aantal leden. Het ledental is sinds de fusie in 2010 ieder jaar stijgend. De laatste jaren stijgt het ledenaantal fors met ± 50 leden per jaar. Inmiddels hebben we zo’n 1.600 leden en met de woningbouw die in aantocht is, rekenen we op nog meer aanwas. Aangezien een ledenstop niet aan de orde is, moeten we als club onze faciliteiten aanpassen op een groter aantal leden.”

Een belangrijk onderdeel van het plan zijn ook de commerciële ruimten. Volgens Valstar, die onder meer commerciële zaken in zijn portefeuille heeft, heeft FC ’s-Gravenzande op het complex, zoals het nu is ingericht, op afzienbare termijn de grenzen van zijn commerciële mogelijkheden bereikt. “Onze sponsors zijn in twee categorieën in te delen: de bedrijven die sponsoren uit liefhebberij omdat ze het de club gunnen en de bedrijven die zaken willen doen: sponsors die voor de business clubs komen en voor het netwerken. In het nieuwe gebouw zouden wij daar een nieuw categorie aan toe kunnen voegen: bedrijven die hun relaties in speciale ruimten kunnen uitnodigen om een wedstrijd te bekijken. Skybox-achtige ruimten dus. Ook doordeweeks kunnen bedrijven gebruik maken van deze ruimten voor bijvoorbeeld vergaderingen. Daarnaast kunnen sportgerelateerde bedrijven en organisaties zich in het gebouw vestigen, zoals fysiotherapie, fitness, sportkleding en -artikelen, enzovoorts. We zouden in het nieuwe gebouw dus nieuwe commerciële mogelijkheden kunnen ‘uitnutten’ en extra inkomsten voor de club genereren.”

Als de plannen doorgaan duurt het nog even voordat het gebouw er staat. “We houden een deadline van 2022 aan”, vertelt Valstar. “Het is natuurlijk ook op financieel gebied een megaproject. Na de zomer gaan we een projectgroep opstarten voor onderzoek naar de haalbaarheid en dan ook zo snel mogelijk starten met de fondsenwerving.”

FC ’s-Gravenzande werkt sowieso hard om de accommodatie up-to-date te houden. Valstar: “Vorig jaar hebben we de keuken flink uitgebreid. Niet alleen in vierkante meters, maar ook qua apparatuur. Alles is gemoderniseerd. Toen we vier jaar geleden voor het eerst in de hoofdklasse speelden zijn we door de gezamenlijke hoofdklassers uitgeroepen tot club met de beste keuken. Die titel moeten we wel eer aan blijven doen.”

Binnenkort wordt ook de kantine aangepakt. Meubilair en aankleding krijgen een upgrade. “Tijdens een enquête onder de leden kwam naar voren dat het allemaal wat ‘eigentijdser’ mag. Het huidige interieur stamt dan ook van vijftien jaar geleden. We krijgen dus een ander smoeltje, een ‘look and feel’-ploeg houdt zich daar mee bezig.”

Op het complex wordt dit jaar ook nog een andere lang gekoesterde wens van de club gerealiseerd, een Soccer Court  bestaande uit twee kunstgrasveldjes van vijftien bij 25 meter. “Daar kunnen FC ‘s-Gravenzande, de kinderopvang, de scholen en het  wildvoetbal gebruik van maken. Wij kunnen er ook de jongste voetballertjes op laten spelen en gebruiken als trainingsfaciliteit. Het zorgt in ieder geval weer voor een stukje extra capaciteit.”

Als laatste is met behulp van de gemeente de parkeercapaciteit op het sportpark uitgebreid en daarmee ook de verkeersveiligheid op en rond het Sportpark verbeterd. “Met al deze vernieuwingen is wat ons betreft het Juliana Sportpark weer klaar voor de toekomst.”