Nog veel te winnen op gebied van knietrauma’s

0
151

Nu er weer volop wordt gevoetbald, ziet hij de ‘binnenkomende knieën’ weer in aantal toenemen. Dennis Hofstra van Para Medisch Centrum Maassluis, met een vestiging in Schiedam, vindt dat er op het gebied van knietrauma’s ‘nog veel te winnen is’.

Het onderkomen aan de Elektraweg 2 in Maassluis heeft alles onder één dak. Fysiotherapie, manueel therapie en sinds enige tijd kan men er ook voor osteopathie terecht. “Bij osteopathie wordt gekeken naar de impact van het hele lichaam op klachten”, vertelt Hofstra. “Het zijn klachten die ontstaan zijn uit het niets, dan moet je denken aan rugklachten met uitstraling naar de benen, hoofdpijn en nekklachten.”

Op de begane grond is een complete gym ingericht waar geblesseerde sporters of mensen met fysieke ongemakken onder professionele begeleiding kunnen revalideren en hun oefeningen kunnen doen.

“We willen de beste zorg verlenen”, zegt Hofstra (34), die drie jaar geleden de deuren van het Paramedisch Centrum opende. Daarom is hij ook bezig om een orthopedisch centrum op te richten. Het moet de plek zijn waar voetballers en andere sporters met een knietrauma snel onderzocht kunnen worden, waardoor een diagnose kan worden gesteld. “Dat helpt het revalidatieproces.”

“Nu is het vaak nog zo dat een voetballer, tennisser of handballer zich meldt bij de huisarts. Die kan niet de ernst van de blessure constateren. Vaak wordt de sporter naar huis gestuurd met de boodschap ‘kijk het nog even aan’. Gemiddeld duurt het zes, zeven weken voordat de diagnose wordt gesteld. Dat is veel verloren tijd”, meent Hofstra. “We zijn nu in gesprek met huisartsen om patiënten meteen door te sturen naar ons. Het mes snijdt aan twee kanten. Huisartsen, die al vreselijk veel op hun bordje hebben, worden ontzorgd, en er kan snel een diagnose en daaraan gekoppeld een behandelplan worden gemaakt. Dat is allemaal in het voordeel van de patiënt.”

Aan de hand van de diagnose wordt bij een knietrauma, vaak gaat het om ingescheurde kniebanden, bepaald of er een ‘conservatief’ traject volgt of dat er een operatie nodig is. “Voor  ingescheurde kniebanden geldt dat er niet eerder geopereerd kan worden dan na drie maanden. Dan is het gewricht schoon. Maar doordat er in het voortraject veel tijd verloren gaat, is de sporter nu veel later aan de beurt. Vaak zijn er ook wachtlijsten. In alle gevallen geldt dat het genezingsproces wordt versneld als er met oefeningen kan worden begonnen, vlak na het ontstaan van het trauma. Dokter Padt van Bergman Clinics, waar wij mee samenwerken, zei het onlangs treffend: hij krijgt mensen op de operatietafel die op een 0-3 achterstand staan, omdat ze in voorbereiding op de operatie geen passende training hebben gedaan.”

Hofstra benadrukt dat een ingescheurde knieband serious business is. “Het genezings- en revalidatieproces is lang en wij nemen daar ook alle tijd voor. Er is sprake van veel recidive, in de helft van de gevallen krijgen mensen te maken met nieuwe trauma’s. Daarom proberen wij ze duidelijk te maken dat je je tijd moet nemen om alles goed te laten verlopen. De comeback van Memphis Depay in negen maanden is niet maatgevend, voor een dergelijke blessure staat een jaar of anderhalf. Elke extra maand training verkleint de kans op een herhaling met tien procent.”

klik op Para Medisch Centrum Maassluis voor meer informatie.