Geen zee te hoog voor VDL’s duizendpoot

0
123

Marco van der Zee is het prototype voetbalfanaat waarop prachtige amateurverenigingen drijven. Hij zou zo kunnen figureren in een reclamespot van de KNVB. Een duizendpoot met voetbaltechnische bagage én interesse in het ontwikkelen van talent. Bij VDL zijn ze blij met hem.

Als er over een of twee seizoenen een talent uit de lichting die hij nu onder zijn hoede heeft als trainer in het eerste elftal belandt, zal hij trots zijn. VDL is een pure amateurclub waar eigen jeugd voorrang krijgt en waar net als overal de jeugd in de hoogste leeftijdscategorieën niet de makkelijkste is. “Geen probleem, ik heb veel geduld. Dat moet je ook hebben in deze tijd als trainer”, glimlacht Van der Zee.

Van der Zee, die zelf jarenlang bij VDL actief was als voetballer, heeft oog voor veel zaken in een club. Hij lijkt soms op een kleine ondernemer die overal kansen ziet. Het fraaie sportcomplex van de bijna 100-jarige vereniging, dat in de afgelopen seizoenen een ware face-lift heeft ondergaan en inmiddels prachtige faciliteiten biedt, was in de ogen van Van der Zee perfect voor het onderbrengen van veel KNVB-activiteiten en de in de regio inmiddels beroemde keepersschool van voormalig profkeeper Arjan van der Kaay.

De KNVB loopt inmiddels met hem weg en ook Van der Kaay prijst zich gelukkig met Van der Zee, die ook actief meewerkt binnen het Jeugplan Nederland van de KNVB. “Mijn functie is voornamelijk facilitair manager. Mijn taken zijn het verzorgen van alle zaken rondom de activiteiten op onze locatie. Daarnaast ben ik betrokken bij de organisatie en planning van accommodaties in de regio voor de KNVB en de planning en verzorging van de scheids en grensrechters.”

Een druk baasje, zullen sommigen denken. Maar Van der Zee maakt duidelijk dat het ontwikkelen van talent in het amateurvoetbal ook veel voldoening geeft. “Tijdens de wedstrijddagen en toernooimomenten ben ik ook als assistent actief en ontferm me dan veelal over de reserves en verzorg samen met de fysio de voorbereiding van wissels en de verzorging van de spelers.”

Hij heeft nog meer plannen. Een fraai sportcomplex biedt grote mogelijkheden en hij merkt dat er behoefte is aan extra trainingen bij de jeugd én de ouders van die talentvolle jeugd. “We staan nu nog met een keeperschool op het complex, maar mocht de ruimte er komen wil ik er een voetbalschool naast gaan zetten. Deze kan dan actief worden op woensdagmiddag en zondag.”

Van der Zee vindt VDL een prachtige club waar veel mogelijk is. Het is ook een club van deze tijd, zegt hij. “Met een meidenafdeling die fantastisch is. Damesvoetbal wint aan populariteit, meer dan jongensvoetbal. Mijn eigen kinderen bepalen zelf of ze hockeyen of voetballen. Zo bepalen meisjes ook zelf of ze of voetbal gaan.”

VDL is een vereniging met 600 leden die ‘goed aan de gang is’, zegt Van der Zee, die in het dagelijks leven werkzaam is in sportmanagement. “De club leeft. Dat merk je op alle fronten. Je moet alleen de mensen duidelijk maken hoe het werkt.  Vroeger werd je vanuit de kerk of de gemeenschap naar een vereniging gestuurd en vulde je een taak in. Nu komen mensen hun kind brengen en zeggen: Ik betaal toch contributie, dus verwacht ik dat dit en dat geregeld is… Zo werkt het natuurlijk niet”, vult hij aan.