René ter Braak (52) zwaait na een ambtstermijn van ruim tien jaar af als voorzitter van Bergambacht. In die periode zette de vereniging verschillende prestaties neer waarop hij trots is. Zijn eerste twee jaar, vertelt de preses, hadden best wat voeten in aarde.
De voetbalclub waarvoor ook Wim Kok en wijlen Antonie Kamerling ooit uitkwamen, was tot op het bot verdeeld toen de in Oldenzaal opgegroeide ter Braak zijn intrede deed als voorzitter. ‘’Na mijn diensttijd ben ik in het westen gaan wonen, onder meer in Stolwijk”, ze begint hij zijn verhaal. ‘’Toen ik met een Bergambachtse trouwde, raakte ik vergroeid met dat dorp. Ik was bestuurslid bij de tennisvereniging en werd benaderd om voorzitter van de voetbalclub te worden. Er waren twee kampen binnen de club, omdat een gedeelte op zaterdag wilde spelen, en een ander gedeelte op zondag.”
De senioren van Bergambacht speelden tot die tijd zowel op zaterdag als op zondag selectievoetbal en maakten met z’n allen door middel van stemming de overstap naar de zondag. Het zorgde voor scheve gezichten bij de liefhebbers van de zaterdag, waardoor sommige mensen geen woord meer met elkaar wisselden. ‘’Omdat ik van buitenaf kwam en geen lang verleden bij de club had, werd mij gevraagd de eensgezindheid binnen de club te herstellen. Ik heb zelf nooit bij Bergambacht gevoetbald en had dus geen voorkeur voor een bepaalde speeldag. Toen we na anderhalf jaar zondag selectievoetbal moesten constateren dat we geen fatsoenlijke hoofdmacht meer op de been konden brengen, hebben we als bestuur samen met de jaarvergadering besloten dat we naar de zaterdag teruggingen. Daarnaast ben ik begonnen mensen weer dichter bij elkaar te brengen.”
Eén van de instrumenten die ter Braak hanteerde, was het structureren en kanaliseren van het werk dat vrijwilligers verrichten. ‘Veel mensen deden wel wat voor de club, maar hadden geen duidelijke en afgebakende taak. We hebben meer commissies opgericht en dat werkte goed. Als mensen een officiële functie hebben met een kleinere maar duidelijke taak, blijven ze vaak langer behouden voor de vereniging. Bovendien wordt beter inzichtelijk welke meningen er allemaal binnen de club zijn.”
Ter Braak, in het dagelijks leven supply chain manager bij computergigant Dell, wist door zijn werk wat het is om leiding te geven. Met behulp van een leger enthousiaste mensen en mede bestuursleden zette hij in de jaren na de organisatorische herstructurering enkele fraaie mijlpalen neer. “Waar ik trots op ben, is dat we een heel groene vereniging zijn geworden. We hebben nieuwe kleedkamers gekregen en ook een zo goed als nieuwe kantine, en maken gebruik van LED-verlichting en zonnepanelen. Buiten het feit dat het voor het milieu goed is geweest, hebben we flink op energiekosten bespaard. De gas-en elektriciteitsprijzen zijn flink gestegen de laatste jaren, maar daar hebben we ons gelukkig tegen gewapend.”
Ook het in het leven roepen van een normen-en waardencommissie was een voltreffer. ‘’We hebben een handboekje opgesteld waarin staat welk gedrag we van onze leden verwachten. Op een kinderlijke manier haast staan de normen en waarden beschreven, maar het heeft heel goed gewerkt. Vroeger hadden we nog weleens te maken met grote monden en opgeschoten jeugd die zich misdroeg. Het aantal incidenten op dat vlak, is bijna tot nul gedaald.”
Het is nu eenmaal fijn wanneer mensen elkaar met respect bejegenen, weet ter Braak. Presteren is mooi, maar een veilig sportklimaat minstens zo belangrijk. ‘’Dat neemt niet weg dat we graag goede resultaten behalen. Wat dat betreft, is het goed geweest dat de jeugd een belangrijke plaats heeft gekregen. Bergambacht heeft bijna zeshonderd leden en daarvan zijn een grote meerderheid jonger dan achttien jaar. De jongeren vormen dus het belangrijkste deel van de club.”
René ter Braak
Ook de baromzet nam flink toe onder leiding van ter Braak, wiens zoons Jort en Niek in respectievelijk de Onder 17-1 en de Onder 15-2 spelen. Al met al ziet het er goed uit voor de voetbalvereniging uit de Krimpenerwaard. Of ter Braak heeft moeten wennen aan de mentaliteit in het westen? “Nee hoor, het verschil met Twente is niet zo groot. In Twente staat men wellicht wat meer open voor invloed van buitenaf.”
Met betrekking tot zijn opvolging is ter Braak kraakhelder. “We zijn al anderhalf jaar bezig een nieuwe voorzitter te vinden, maar dat blijkt best lastig. Ik hoop dat we die snel vinden, het is na dik tien jaar tijd voor een frisse wind. Ik blijf zelf wel actief bij Bergambacht en maak deel uit van onder meer de sponsorcommissie en de jubileumcommissie. We bestaan volgend jaar ook nog eens negentig jaar en dat moet natuurlijk goed gevierd worden.”
Klik op Bergambacht voor het laatste artikel over de club.