Ammerstol gewend om te overleven aldus den Hartog

0
179

Bij de start van de competitie, eind september tegen Gouderak, mocht Ammerstol eindelijk de shirts met de nieuwe hoofdsponsor van het eerste elftal onthullen. “Die lagen al ruim een jaar klaar”, zegt secretaris Erwin den Hartog. “We hadden afgesproken met de hoofdsponsor dat de overeenkomst pas zou ingaan als er weer gevoetbald zou worden.”

Den Hartog is blij dat er weer activiteit is op de velden. Hoewel Ammerstol nog steeds een goed gevulde bankrekening heeft, moest de club tijdens coronatijd ook financieel een veer laten. “Ik hoef niemand te vertellen hoe belangrijk inkomsten zijn uit de bar. Als die voor langere tijd wegvallen, heeft dat gevolgen voor de langere termijn. Als club moet je op een gegeven moment zaken gaan vervangen en dat vergt forse investeringen.”

Dominos_voorjaar2021

Den Hartog is daarom blij dat het hele proces rond de harmonisatie van de voetbalcomplexen in de gemeente Krimpenerwaard is afgerond. “We hebben duidelijkheid nu, dat is belangrijk voor de toekomst. We gaan wel iets meer betalen, maar niet drie keer meer. Dat was met de omvang van de club wel een probleem geweest.”

Qua ledental kwam Ammerstol ongeschonden de coronaperiode uit. “We hadden niet meer opzeggingen dan normaal. Als ik vier zeg is dat veel. Ongeveer hetzelfde aantal heb ik ook als nieuw lid ingeschreven.”

Ammerstol schreef vijf jeugdteams in voor de competitie: een onder acht, een onder 10, een onder elf, een onder dertien en een onder zeventien. “Er valt een gaatje tussen de dertien en de zeventien. Dat is jammer.” Het is het lot van een kleine vereniging uit een klein dorp waar de vergrijzing heeft toegeslagen en het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd afneemt.

“We hebben hier wel een nieuwe wijk gekregen”, reageert Den Hartog. “In die huizen zijn vooral jonge gezinnen en jonge stelletjes gaan wonen. De eerste resultaten zien we daar nu al van. We hopen natuurlijk dat dat een kweekvijver wordt, maar de wijk, De Kromme Draai, is wel minder groot geworden dan aanvankelijk de bedoeling was. Het project omvat nu pakweg vijftig, zestig woningen, waar in 2008 ooit het plan was voor 160 à 180 woningen. Dat zou een uitbreiding zijn geweest met een kwart van het aantal inwoners van Ammerstol. Dat had echt zoden aan de dijk gezet.”

Ook op ander vlak kan Ammerstol wel wat nieuw bloed gebruiken. Het vrijwilligersbestand is behoorlijk vergrijsd de afgelopen jaren. “Ik heb het zelf gezien tijdens coronatijd. Ik heb tijdelijk de bestuurskamer gebruikt als kantoor en zag onze vrijwilligers steeds langskomen. De trend is dat ze ouder worden en minder in getal. Wij zijn niet de enige vereniging die daarmee te maken heeft, maar het baart mij wel zorgen. Die vrijwilligers nemen het onderhoud voor hun rekening. Ze worden alleen steeds ouder en er komen geen jongere mensen bij. Onze lijnentrekker is bijvoorbeeld 79 jaar. Het zijn mensen met een clubhart, maar op een gegeven moment kunnen ze het lichamelijk niet meer aan en worden dan gedwongen te stoppen.”

Meer artikelen over Ammerstol, klik hier.

Meer artikelen over Ammerstol, klik hier.