Dilettant geeft trainers een gereedschapskist

0
179

Met de aanstelling van Michel Boere als hoofd jeugdopleiding dit seizoen sloeg Dilettant een nieuwe weg in. Er is meer aandacht voor de structuur, wat betere training en nog meer plezier moet opleveren bij de Krimpense voetbaljeugd.

Het is fris buiten, maar het zonnetje schijnt wel uitbundig als de MO13 en MO15 van Dilettant zich opmaken voor een onderling partijtje. Sommige speelsters kunnen niet wachten om te beginnen. Het tafereel ontlokt bij Boere een grote glimlach op het gezicht. “Het plezier, dat er bij die meiden vanaf straalt, dat wil je bij elk jeugdlid zien. Dat is uiteindelijk ook het belangrijkste doel. Hoe je het ook inkleedt, plezier staat mijlenver voorop.”

Boere maakte een jaar of vijf jaar geleden kennis met Dilettant. “Het is het klassieke verhaal. Mijn zoontje wilde voetballen. Ik kende de club verder niet, maar ik wilde graag wel wat doen. Ik ben eerst leider en trainer geworden. Zo heb ik de club gaandeweg van binnenuit beetje bij beetje leren kennen.”

Een paar dingen viel Boere op: aan enthousiaste en bevlogen trainers had en heeft Dilettant geen gebrek, de onderlinge samenhang was daarentegen minder. “Ik denk dat veel clubs daar last van hebben”, zegt hij. “Een trainer heeft een idee en handelt daar naar. Eén gedachtegoed ontbreekt daardoor. Het gebeurde, niet met opzet, maar op gebied van samenwerking was er veel ruimte voor verbetering.”

Boere, werkzaam in een grote organisatie als logistiek manager, durfde samen met twee andere Dilettanters de klus wel aan. “We hebben onze plannen ontvouwd aan het bestuur. Daarbij hebben we wel aangegeven dat dit geen traject is voor één jaar. Vandaar dat we ons hebben gecommiteerd aan drie seizoenen.”

  De eerste veranderingen waren niet meteen op het veld zichtbaar. “Het eerste wat we hebben gedaan is de trainers meer inspraak geven bij de teamindelingen. Voorheen werd dat van hogerhand gedaan. Wij vinden dat het juist een ding moet zijn van trainers. Zij kennen de spelers, hebben een paar keer per week met ze te maken. Komen ze er niet uit, dan zijn wij er. We hebben niet de luxe als dorpsclub dat we vijf teams hebben in elke leeftijdscategorie. En je weet, het past altijd nét niet qua spelers.”

“Door de inbreng van de trainers heb je ook een beter verhaal richting ouders. Het proces is duidelijk en transparant. De trainers komen samen tot een resultaat.”

Inmiddels is Dilettant ook gestart met de tweede fase: structuur in trainingen. “Om te voorkomen dat de ene trainer dit doet en de andere trainer dat.”

Dilettant heeft daarvoor een leeftijdskaart ontwikkeld. Het KNVB-voetbalplan dient als basis. “Op die kaart staan basisvaardigheden die passen bij de leeftijd van de speler of speelster. Het is geen boekwerk, maar echt een kaart. Elke trainer kan die kaart op elk willekeurig moment inzien. Hij kan daar via de Rinus-app oefeningen bij zoeken. Hoe ouder een speler wordt, hoe meer basisvaardigheden er op de kaart staan.”

Een typische Dilettant-speelwijze hoeft daardoor niet bedacht te worden. “De speelwijze is te vinden in een verzameling van kaarten. Als spelers achttien jaar zijn, hebben ze een opleidingstraject gevolgd dat aansluit bij de speelwijze van het eerste en tweede team.”

Boere verwacht dat de invoering nog even tijd nodig heeft. “Je zult uiteraard je trainers goed moeten begeleiden, maar ze hebben in ieder geval een gevulde gereedschapskist tot hun beschikking. Klaar ben je natuurlijk nooit. De manier van voetballen verandert, maar er gaan en komen ook trainers.”

Voor meer informatie over Dilettant, klik hier.
Meer artikelen lezen over Dilettant, klik hier.