DCV ervaart ‘eigendomssituatie’ als een last

0
150

Wie het Waalplantsoen oprijdt, kan hem niet missen: de statige tribune van DCV. De tribune, jaren geleden gebouwd om de supporters een droge plek te geven, is echter hard toe aan vervanging. “Van de buitenkant mag-ie er nog aardig uitzien, maar als je van dichtbij gaat kijken vertoont hij allerlei mankementen”, zegt DCV-voorzitter Siemen de Wilde.

De tribune is niet het enige dat bij DCV aan vernieuwing toe is, want ook de kantine en kleedkamers zijn afgeschreven en volgens De Wilde niet meer van deze tijd. Als de voorzitter morgen het geld had, wist hij het wel: nieuwe kleedkamers, kantine met een inpandige tribune. “Een ontwerp is er ook al. Dat is het probleem niet.”

De club zag jaren geleden al in dat er iets moest gebeuren aan de opstallen, die eigendom zijn van DCV, net als de eerste twee (natuurgras) velden en de parkeerplaats op het complex. De twee kunstgrasvelden zijn van de gemeente en voor het gebruik betaalt de Krimpense club huur. “Twaalf jaar geleden had de gemeente het plan om alle buitensportclubs onder te brengen op één complex, De Boog. Dat plan is echter niet doorgegaan”, zegt De Wilde. Recenter zijn de plannen om DCV te verschuiven in noordelijke richting, waarbij de eerste twee velden verplaatst worden naar de andere kant van veld 3 en 4. Daar kleven volgens De Wilde echter grote nadelen aan. “Het is daar aan de krappe kant. Leg je de velden daar neer dan zit je zo in iemands achtertuin.”

Een nog groter probleem is de begraafplaats die pal naast het hoofdveld komt te liggen. “Op zaterdag zijn daar begrafenissen en wij volop in werking. Dat leidt onherroepelijk tot overlast. Een voetbalclub en begraafplaats als naaste buren lijkt me niet verstandig en wenselijk.”

Naar een andere locatie binnen Krimpen uitwijken is volgens De Wilde geen optie, simpelweg omdat er binnen de contouren van de gemeente Krimpen aan den IJssel geen terrein is dat vijf hectare beslaat. De voorkeur van het DCV-bestuur gaat uit naar blijven op de huidige locatie. “We hebben een historische band met deze grond, want we zitten al sinds 1924 op het Waalplantsoen”, vertelt De Wilde. Geld om zelf een nieuw gebouw neer te zetten, heeft DCV niet. “Dat is voor ons een te grote investering. Het gaat om een miljoenbedrag, dat voor geen enkele amateurclub op te hoesten is. Het slopen van de kantine loopt alleen al in de tonnen.”

De club ervaart het eigendom nu als een last. “Daarom hebben we voorgesteld om dat over te doen aan de gemeente.” In ruil daarvoor wil DCV een nieuwe, duurzame accommodatie met een derde kunstgrasveld op het hoofdveld. “Door de huidige constructie hebben we met onderhoud de gemeente in het verleden al veel geld bespaard.”

De Wilde wijst op de sociaal-maatschappelijke rol die DCV vervult. “Ons complex fungeert al als plek voor bijeenkomsten van allerlei organisaties. Die spilfunctie, een ontmoetingsplek voor de buurt, zou nog meer kunnen worden uitgevent.”

Hij hoopt op een begripvol oor van het college en de raad. “De politiek is aan zet nu. Onze kaarten hebben wij op tafel gegooid.”