Historie Slikkerveer herleeft in Oudheidkamer

0
203

Door het coronavirus viel een deel van de jubileumactiviteiten van het honderdjarig bestaan in het water, maar er is desondanks volop aandacht voor 100 jaar Slikkerveer. In de Oudheidkamer in Ridderkerk is er tot 9 december een tentoonstelling ingericht die volledig is gewijd aan de club.

tuk tuk
“Ik nodig iedereen uit die wat met Slikkerveer heeft om zich onder te laten dompelen in de clubgeschiedenis”, zegt Arjan ’t Jong. “Er is van alles te lezen en te zien. Van oude krantenknipsels tot een oude bal uit de jaren twintig en dertig. Zo’n leren bal, ja.”

’t Jong werkte mee aan het ruim tweehonderd pagina’s dikke jubileumboek, dat op de dag van het honderdjarig bestaan – 7 oktober 2020 – werd gepresenteerd. Het is niet zomaar een jubileumboek, maar één van rijkste geïllustreerde en gedocumenteerde boeken in haar soort. Zo’n tien auteurs hebben verhalen geschreven.

“We zijn er met vijf man vijf jaar geleden al mee begonnen”, vertelt ’t Jong. “We hebben heel veel informatie verzameld en honderden gesprekken gevoerd. Twee jaar geleden hebben we onze capaciteit moeten verdubbelen, want het was zo’n grote klus dat we dreigden de deadline niet te halen.”

Het jubileumboek heeft de titel ‘Even fel als in ‘t begin’ meegekregen. “Het is een regel uit het clublied van de club”, zegt ’t Jong. “Op de voorkant staan een oude fout met Arie van Beek, één van de grote clubiconen van Slikkerveer. Hij was jarenlang speler van het eerste, terreinchef, trainer en daarnaast had hij nog een aantal andere functies. Hij was in de jaren vijftig een geweldenaar. Hij kon zelfs naar Feyenoord, maar wilde zijn cluppie niet in de steek laten.”

Volgens ’t Jong hadden hij en de andere samenstellers van het boek stof voor wel vijfhonderd pagina’s. “Dan was het boek niet meer te tillen geweest. Vincent Wernke had bij ons de taak om de eindredactie te doen. Een enorme klus. Hij heeft keuzes moeten maken: ‘kill your darlings’.” Het resultaat is verbluffend: een prachtig historisch naslagwerk met goed leesbare verhalen geïllustreerd met mooie beelden.

Tijdens de tentoonstelling in de Oudheidkamer is een aantal onderwerpen extra belicht. “We hebben een verhaal uitgelicht over de komst van shirtreclame. In 1982 werd dat voor het eerst toegestaan. Een speler van het toenmalige vierde stapte meteen op zijn baas af om te vragen of deze zijn team wilde sponsoren. Daar stak de voorzitter echter een stokje voor. Uiteindelijk hebben het eerste en het vierde dezelfde sponsor gekregen. Wit- en audiohandel Verhoeven. Dat was destijds een begrip in het dorp. Ze verkochten wasmachines, maar ook televisies. Inmiddels bestaat de firma niet meer.”

Ook te zien in de Oudheidkamer zijn historische shirts. “Er hangen er een stuk of twintig. Ze zijn wel allemaal van na de oorlog. Voor die tijd was de kwaliteit niet geweldig. Spelers waren allang blij dat ze iets roods aankonden. Ik heb gesproken met een senior die vertelde dat ze een wit shirt rood verfden.”

Neem de tijd voor de Slikkerveer-tentoonstelling, is dan ook het advies van ’t Jong, “Het is geen bezoekje voor een half uurtje.”

Klik hier voor meer informatie over Slikkerveer
Klik hier voor meer artikelen over Slikkerveer