Barendrecht is hard bezig om een goede organisatie en structuur neer te zetten voor vrouwen- en meisjesafdeling. “We blijven sleutelen tot we het perfecte model hebben”, zegt Manon da Thesta.
Da Thesta (47 jaar) heeft samen met Massimo Gennari de coördinatie van Barendrecht in handen. “Ik ben drie jaar geleden door Piet van Ree gevraagd voor deze functie. Aanleiding was de samenwerking die Barendrecht was aangegaan met Excelsior bij de start van een vrouweneredivisieteam. Daardoor ontstond een nieuw soort dynamiek met kansen, maar óók met allerlei valkuilen op de weg.” Volgens Da Thesta, die jaren geleden hoofdtrainer was van vrouwen 1 van Barendrecht, was de organisatie niet ingericht op die complexiteit. “Op papier zag het er leuk uit. Barendrecht 1 is gaan fungeren als het beloftenteam. De hoge omwisseltijd van speelsters zorgden echter voor de nodige onrust. Daarom hebben we besloten om te gaan werken met vaste selecties. Voor Barendrecht 1 hebben we twaalf vaste speelsters, die aangevuld worden met vier speelsters die niet in actie komen bij het eredivisieteam. Dat geeft duidelijkheid en rust, ook naar het tweede elftal toe.”
“We hebben duidelijk stappen gezet, maar we zijn er nog niet”, vervolgt Da Thesta. “Graag zouden we nog een derde team willen hebben. Een recreantenteam, waardoor we plaatsbieden aan ambitieuze meisjes en speelsters die puur voor de lol willen spelen.” Volgens Da Thesta is de basis bij Barendrecht uitstekend. “We hebben dit seizoen twee onder 17-teams en zelfs drie onder 15-teams. De MO7-1 speelt op het hoogste niveau, net als de MO19-1. De MO15-1 speelt in de eerste klasse. Het gaat erom die opleiding door te trekken naar de senioren. Vandaar dat we van plan zijn om tweedejaars A-speelsters vervroegd door te schuiven. Het zou zonde zijn als we de aansluiting met Excelsior/Barendrecht niet realiseren. We willen graag als opleidingsclub worden gezien. Bij ons kan je als talentvol en ambitieus meisje de stap naar de eredivisie maken.”
Da Thesta weet ook dat andere clubs steeds meer energie leggen in de opleiding. “Feyenoord is gestart met de Girls Academy, Sparta is bezig. Daarnaast zitten hier in een straal van twintig kilometer de nodige amateurclubs op niveau. Dat maakt het lastig om iets op te bouwen. De verleiding om voor een andere club te kiezen, als het even niet naar de zin loopt, is groot. Wij moeten ervoor zorgen dat er geen aanleiding meer voor is. Dat lukt alleen als er een goede en duidelijke structuur en organisatie is.”