Slikkerveer is dit seizoen terug in de tweede klasse. Onder leiding van trainer Danny Wijnstekers zal de Ridderkerkse formatie ook op het nieuwe terrein de aanval zoeken. “Verdedigend voetbal zit niet in onze aard.”
Ze zien eruit als de ideale schoonzonen, Rick Drenth en Iwan Tewelde. “Dat zijn ze ook”, zegt Ruud Naaijkens, bestuurslid technische zaken. “Goede jongens voor de club en het team. Ze lopen in het veld eerder te veel dan te weinig.”
“Dat laatste klopt wel”, herkent Drenth (20) zich in die uitspraak. De bij Rijsoord opgegroeide speler speelt bij Slikkerveer op ‘10’ en maakt daar de nodige meters. “Daardoor kom ik wel eens energie te kort voor het doel”, zegt hij. “Dat gaat weer ten koste van mijn doelpuntenproductie.”
Drenth verhuisde na het seizoen 2015/2016 naar de Ridderkerkse club, teleurgesteld dat hij was dat hij geen echte kans kreeg bij Rijsoord. “Ik ken z’n vader goed”, vertelt Naaijkens. “Die heeft tot de B-tjes bij Slikkerveer gespeeld. Samen dachten we dat Rick wel zou passen bij ons. Hij is een diepe nummer tien, die, zoals ik eerder al zei, veel voor het team over heeft. Hij maakt veel vuile meters.”
“Hij is een topgozer”, vult Iwan Tewelde aan. Hij heeft er sinds de komst van Drenth een medespeler, maar ook goede vriend bijgekregen. “Rick is niet zelfzuchtig, daarom wordt hij ook zo gewaardeerd.”
“Ik zie me wel als aanjager van het team”, reageert Drenth. “Het zit ook in me: ik wil veel energie leveren. Ik ben geen echte doelpuntenmaker, ik ben wel iemand die het vuurtje kan aanwakkeren als we de bal moeten veroveren.”
Vriend Iwan (22) heeft het voordeel dat hij kan spelen op diverse posities in het elftal. “Dat kan ook een nadeel zijn”, meent Naaijkens. “In het verleden is daar regelmatig misbruik van gemaakt en zwierf hij door het elftal. Op dat moment goed voor een team, maar dat ging wel ten koste van zijn eigen ontwikkeling. Gelukkig heeft hij nu wel een vaste plek.”
Tewelde is rechtsback in het team van Danny Wijnstekers. “Een aanvallende en gelukkig krijg ik de vrijheid en ruimte van de trainer om mee naar voren te gaan. Aanvallen blijft uiteindelijk het leukste wat er in.”
“Ik ben niet de snelste en wie niet snel is moet slim zijn”, strooit hij een Nederlands gezegde uit zijn mouw.”
Naaijkens: “Ik denk dat hij met de bal aan de voet net zo snel is als zonder bal.”
Drenth: “Buiten het feit dat Iwan een heel sociale jongen is, cijfert hij zichzelf altijd weg voor het team.”
“Ik voel me hier ook erg thuis”, stelt Tewelde, die op zijn zestiende vanuit Rotterdam naar Ridderkerk verhuisde. “Slikkerveer is een echte familieclub, het eerste elftal bestaat uit allemaal vrienden.”
Die vrienden mogen zich zondags op het veld naar hartenlust uitleven, want bij Slikkerveer wordt het aanvallend voetbal gepredikt. “Slikkerveer is offensief voetbal, dat was zo en dat zal altijd zo blijven. Dat hoort bij de cultuur van deze club en zit als het ware in het dna van Slikkerveer”, benadrukt Naaijkens.
Drenth en Tewelde vinden dat alleen maar mooi. “Natuurlijk krijgen we daardoor wel eens het deksel op onze neus, maar wie zegt dat dat met een meer verdedigend systeem niet zo is”, aldus Drenth.
Naaijkens: “Bij de sollicitatiegespreken met een nieuwe trainer maken we duidelijk dat we hier niet zitten te wachten op verdedigend voetbal. Slikkerveer staat voor avontuurlijk, aantrekkelijk voetbal en dat willen we zo houden. Het gaat om plezier. Voor spelers én publiek. Ook als we straks in de onderste regionen van de tweede klasse terechtkomen en punten moeten sprokkelen gaan we geen concessies doen. Dan blijven we vrolijk aanvallen.”
Tewelde ziet in de tweede klasse TOGB en GLZ/Delfshaven als grote kanshebbers voor de titel. “Wijzelf? Ik denk dat wij ons moeten richten op handhaving. Dat lijkt me toch normaal als je net bent gepromoveerd.”