Sinds drie jaar is André Bunders voorzitter van SV Warmunda. Hij moest bijna het hele bestuur opnieuw opzetten en heeft dat gedaan. Met een frisse blik is hij aan de slag gegaan en die heeft hij nog steeds. Bunders is trots op de hardwerkende vrijwilligers bij de club, maar ziet ook dat er uitdagingen zijn.
Bijna drie jaar geleden hakte André Bunders dan eindelijk de knoop door. Hij besloot voorzitter van SV Warmunda te worden. Al meerdere jaren werd hij aan zijn jasje getrokken of hij deze functie wilde bekleden. “Ik was jeugdtrainer bij Warmunda, bij het team waar mijn zoon Zico speelde. Op een gegeven moment is het goed voor een kind om niet alleen maar van zijn ouders training te krijgen, maar ook eens iemand anders voor de groep heeft staan dus ging ik naar UVS. Toen ik daar wegging ben ik voorzitter bij Warmunda geworden.” Bunders is dus geen onbekende voor de club. Zelf was hij in zijn jongere jaren voetballer bij Warmunda en heeft ook het nodige vrijwilligerswerk gedaan.
Als eigenaar van Johlex Bouw heeft Bunders samen met zijn compagnon Alex van der Poel 40 man in loondienst. Hij weet dus wel hoe hij de boel moet leiden bij Warmunda en kwam niet als leek binnen. “Toen ik drie jaar geleden voorzitter werd, ging het hele bestuur -op één iemand na- weg. Ze zaten er al twintig jaar. Het was dus zaak voor mij om een compleet nieuw team neer te zetten. Dat heb ik gedaan vanuit mijn eigen kenniskring. Je moet zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek komen te staan. De bedrijfsleidster van de plaatselijke Albert Heijn heb ik gevraagd om het kantinebeheer te doen. De rol van penningmeester, heb ik twee jonge gasten voor gevonden die verstand hebben van financiën. De secretaris moest dan weer iemand zijn die is van de puntjes op de i en voor het bestuurslid voetbalzaken heb ik een goede vriend van me gevraagd, met wie ik jaren heb samengespeeld. Met dat bestuur zijn we aan de gang gegaan en daar ben ik nog altijd positief over.”
Warmunda staat voor een grote uitdaging. In Warmond worden nauwelijks huizen gebouwd waardoor het dorp aan het vergrijzen is. “Seniorleden van Warmunda kunnen geen huis vinden in Warmond en gaan dus in een ander dorp op zoek naar een huis. De kinderen van die leden willen natuurlijk met hun vriendjes en vriendinnetjes voetballen en gaan dus niet bij Warmunda voetballen, maar in plaats daarvan bij de plaatselijke voetbalclub. Dit is zorgwekkend voor de lange termijn. De woningen die er zijn, zijn te duur voor starters. Helaas kun je er niet zo veel aan doen. De provincie bepaalt nou eenmaal welke gemeentes groeigemeentes zijn. In onze omgeving is Voorhout de groeigemeente. Daar wordt dus wel volop gebouwd. Sommige mensen vinden het fijn dat Warmond niet te veel groeit zodat het dorp rustig blijft. Dat snap ik volledig, alleen het maakt het verenigingsleven wel een stuk moeilijker. Er gaat helaas geen oplossing komen voor dit probleem.”
De andere grote uitdaging is het vrijwilligersbeleid. “Vroeger was het normaal dat als je actief was geweest bij de club als speler je daarna trainer werd. Dat vond ik ook altijd heel leuk. Dan stond ik met allemaal oud-medespelers op het veld bij Warmunda, training te geven aan de jeugd. Nu is dat veel minder. Ik ken geen één oud-speler die nu op het veld training staat te geven. Wellicht klinkt dit als een klaagzang, zo wil ik het zeker niet over laten komen. We hebben fantastische positieve vrijwilligers die keihard werken om de club draaiende te houden.”
Klik op SV Warmunda voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SV Warmunda voor meer informatie over de club.