Sabrina Scholtz: ‘We moeten weer bouwen aan de toekomst van Nieuwenhoorn’

0
316

Sabrina Scholtz is een echte Rotterdamse. Eentje met het hart op de tong. Sinds februari van dit jaar is ze voorzitter van voetbalvereniging Nieuwenhoorn. De eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de club. “Maar daar heb ik eigenlijk niemand over gehoord.”

Scholtz komt pas sinds twee jaar bij Nieuwenhoorn. “Dat was toen mijn oudste zoontje ging voetballen. Nieuwenhoorn is het dichts bij ons huis, dus dachten we: dat doen we. Lekker dichtbij. We zijn hier een aantal jaren geleden komen wonen. Ik kom uit Rotterdam en heb daarna heel lang in Hoogvliet gewoond. Toen we twee jaar geleden bij Nieuwenhoorn kwamen, viel mij wel het één en ander op. Vooral in de communicatie. Eigenlijk vond ik het een zooitje. Zeker als je redelijk nieuw bent op de vereniging, kon de opvang beter.”

Via Gitty Markies (bestuurslid voetbalzaken) besloot Scholtz een vergadering op haar club bij te wonen. “Ik heb wel een mening en zag veel verbeterpunten. Die wilde ik eigenlijk op tafel gooien. Maar als er bijna niemand aanwezig is, kan je wel heel veel willen, maar dan heeft het helemaal geen nut om met punten te komen. Dan moet je zelf de handen uit de mouwen steken.”

Let’s give it a try
Voor het eerst dacht Scholtz na over een functie bij Nieuwenhoorn. “Er was bijna geen bestuur meer, alleen nog een penningmeester. Kijk, in het dagelijks leven werk ik als projectmanager en teamleider. Dus ik dacht: Let’s give it a try. Ik zag mezelf niet in een activiteitencommissie, daar ligt mijn kracht niet, de rol van voorzitter was voor mij het meest logisch. Dat onderstreepte mijn buurman, Danny Zuijderwijk, die inmiddels ook in het bestuur zit. ‘Dat is echt iets voor jou’ zei hij. Toen heb ik tegen Danny gezegd: dat is prima, maar we doen het samen of niet. Hij kent veel mensen op de club, ik bijna niemand. Ik heb in de afgelopen maanden heel veel gesprekken gehad om gewoon dingen aan te horen. Wat er leeft en speelt. En om er een beeld bij te vormen. Het heeft geen zin om met een botte bijl te gaan hakken.”

Voorzitter zijn is tijdrovend”, geeft Scholtz toe. “Daar heb ik me wel een beetje in verkeken. Ik had wel eens iets gelezen over 2 a 3 uur per week. Nou, echt niet hoor. Eerder 2 a 3 uur per dag. Soms is het weleens een dag minder, maar je bent bijna iedere dag met de club bezig. En heel eerlijk: dat wist ik niet. Ik kom niet uit de voetballerij. Nieuwenhoorn is mijn eerste club. Omdat mijn zoontje hier voetbalt. Soms is het leuk, soms minder leuk. Het is net het echte leven”, grapt Scholtz.

Energie
De balans slaat voor Scholtz wel de goede kant op. “Als de leuke dingen overheersen, is het goed. Dan krijg je er energie van en doe je het goede werk. Je doet altijd wel dingen die je minder leuk vindt. Dat is op werk ook zo. Als je opgebrand bent, doe je niet het juiste. Krijg je er energie van, dan zit je op je plek. Dat laatste is het geval gelukkig.”

Scholtz geeft als voorbeeld de Nieuwenhoorn Doe Dag. “Dat was supertof en gaan we vaker doen. Op die dag kwamen mensen helpen met schilderen en schoonmaken van de kantine. Op een vrije zondag. Hartstikke leuk om dat met elkaar te doen. We hadden mensen gevraagd om een steentje bij te dragen. Onze nieuwe hoofdtrainer, Rody van Hemert, kwam om te schuren en te verven en er waren ook ouders van jeugdleden. Niet alleen de vaste gezichten die je altijd ziet. Dat maakt het leuk. Weet je, je moet het met elkaar doen. Samen ben je de vereniging. En je blijft alleen een vereniging als je met elkaar de handen uit de mouwen steekt. Die kant gaan we voorzichtig weer op. De club moet leven. We moeten opstaan om dingen voor elkaar te krijgen.”

Zwart-wit hart
Scholtz heeft inmiddels een goed beeld gekregen van de club Nieuwenhoorn. “Er zitten hier echt mensen met, zoals ze dat noemen, een zwart-wit hart. Mensen die al jaren veel doen voor de vereniging. Waar ik blij mee ben is dat niet alles meer op hun schouders terecht komt. De club leeft ook meer buiten die club mensen. Ik denk dat we in korte tijd stappen maken. We zijn momenteel druk bezig met een nieuw jeugdbeleidsplan. Ook daar krijg je energie van. Om met de toekomst bezig te zijn. Want dat is nodig. We moeten bouwen aan de toekomst en niet bezig zijn met brandjes blussen. Dat hebben we wel moeten doen. Logischerwijs, vanwege tijdgebrek die was ontstaan door het gebrek aan mensen. Iedereen moet zijn of haar plek vinden in het nieuwe bestuur. Ons doel is om iedereen bij elkaar te brengen. We zijn één club, we willen geen eilandjes. Maar dat heeft tijd nodig. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd.”

Voor- en nadelen
Naast het voorzitterschap heeft Scholtz een drukke baan en een gezin met twee kinderen. “Dat betekent ook dat ik een aantal dingen niet kan doen bij Nieuwenhoorn. “Van tevoren had ik al gezegd dat ik niet bij de wedstrijden van het eerste team aanwezig ben, dat doet een medebestuurslid. Ik heb daar oprecht geen tijd voor. En bovendien weet ik toch niet of ze wel of niet goed voetballen”, lacht ze. “Dat ik nieuw ben ik deze wereld heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat ik overal blanco in ga, ik hoef geen mening te vormen. Het nadeel is dat ze mij veel wijs kunnen maken, maar als bestuur houden we elkaar scherp.”

Op de kaart
“We willen Nieuwenhoorn weer meer op de kaart zetten”, besluit Scholtz. “Dat staat ook in ons beleidsplan. Gelijke kansen voor iedereen, een stukje professionalisering en echt een regionale opleidingspartner voor de jeugd. En natuurlijk willen we heel graag zaken veranderen aan onze accommodatie. Maar daar hangt weer een prijskaartje aan vast. De grootste prioriteit is het up-to-date maken van de kleedkamers en het vernieuwen van de kantine.”

Klik op VV Nieuwenhoorn voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Nieuwenhoorn voor meer informatie over de club.