50 jaar damesvoetbal bij Lekkerkerk: ‘Het is een mantel die je omdoet en niet meer afgaat’

0
335
lekkerkerk-vrouwen

Het damesvoetbal bij VV Lekkerkerk bestond op 1 april vijftig jaar. Oud-speelster en trainster Jopie den Besten maakte de gezelligheid vanaf het tweede seizoen mee en komt op 72-jarige nog wekelijks met plezier bij de plaatselijke voetbalvereniging.

De van origine Bergambachtse Den Besten verhuisde voor de liefde naar Lekkerkerk. “Ik ben in 1972 met Rokus getrouwd en dat is een rasechte Lekkerkerker.” Een hernia-operatie vormde de reden voor Jopie om te gaan voetballen. ,,Ik deed aan waterpolo bij BZC in Bergambacht en later bij ZPS in Stolwijk toen er geen vrouwenteam meer was bij BZC. Toen er een hernia bij mij geconstateerd werd mocht ik die sport niet meer beoefenen. Ik begon daarom mee te trainen bij VV Lekkerkerk. In september 1974 werd ik door meneer Henk Faay senior, de toenmalige leider van het tweede elftal, gevraagd om mee te doen omdat men een speler tekort kwam. Ik stroomde kort daarna door naar het eerste elftal.”

Den Besten speelde dik twee decennia in de hoofdmacht en werd daarna trainer van het vlaggenschip. “We hadden in de jaren negentig de eerste betaalde trainer in de regio, de heer Vermeulen. Hij is helaas overleden.” Haar hoogtepunt als speelster beleefde ze in 1984 toen VV Lekkerkerk kampioen werd en promoveerde van de vierde naar de derde klasse. Later zette Jopie de ‘Old ladies’ op omdat er geen tweede team meer was en Den Besten was ook verantwoordelijk voor de opzet van de welpen bij VV Lekkerkerk. “Ik gaf samen met mijn dochter Daphne training aan de welpen. Daarin voetbalde ook mijn kleinzoon Joryck Heuvelman.”

Het gaat nog steeds goed met de vrouwenafdeling van VV Lekkerkerk en de gehele club vindt Jopie den Besten. “Er zijn naast het damesteam twee meisjes pupillenteams en er is een damesteam 30+. Dat laatste team speelt ook een kleine competitie tegen clubs in de regio zoals Spirit en Stolwijk en organiseert elk jaar alle jeugdtoernooien. VV Lekkerkerk is een fijne vereniging met een goed en jong bestuur, waar Frans Braal nu de voorzitter van is. Toen ik hier kwam spelen voelde het als een warm bad vergeleken bij het waterpolo. BZC en ZPS hadden geen kantine. Bij VV Lekkerkerk werd er na de dinsdag- en donderdagtrainingen in de kantine gezellig gesjoeld en gekaart. Het voelt als een soort van familie hier. Het is een mantel die je omdoet en die niet meer afgaat.”

Gastvrouw
Ondanks dat de jaartjes wat gaan tellen is Jopie nog altijd op een paar vlakken actief bij VV Lekkerkerk. Samen met haar man Rokus zijn ze gastvrouw en gastheer bij de thuiswedstrijden van Lekkerkerk 1. Van september tot en met april organiseert ze de tweewekelijkse klaverjascompetitie op vrijdagavonden. Ze draait ook nog regelmatig bardiensten. “En op maandagochtenden maak ik de kantine schoon met onder anderen oud-international Lenie van Wensveen.” Voor de niet-kenners: Lenie maakte onder haar meisjesnaam Van der Jagt het eerste doelpunt ooit van de Oranje-Leeuwinnen.

Klik op vv Lekkerkerk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Lekkerkerk voor meer informatie over de club.