ZBC’97 vindt draai na knotsgekke promotie

0
355

ZBC’97 zorgde het afgelopen seizoen voor een van de meest memorabele promotiewedstrijden door uit schier ongeslagen positie alsnog het derdeklasserschap te claimen. Een niveautje hoger is het gewenningsproces nog gaande, maar vormde de 3-1 zege op plaats- en sportparkgenoot Groote Lindt een serieus teken van leven.

Terwijl op een steenworp afstand de andere plaatsgenoten Pelikaan en VVGZ elkaar troffen, had de competitieleider van de KNVB ervoor gezorgd dat een andere editie van de pure Zwijndrechtse derby zich ook voltrok. ZBC’97 en Groote Lindt kruisten namelijk tegelijkertijd de degens op sportpark Bakestein, met een prettige uitkomst voor de promovendus die de – op derde klasse niveau meer gelouterde – opponent het nakijken gaf.

Die overwinning was een serieus teken van leven in een kalenderjaar dat bijzonder is verlopen voor de hoofdmacht van de fusieclub. Eindelijk werd de zo driftig nagestreefde promotie naar de derde klasse bewerkstelligd, op een bijna heroïsche manier. En met een hoofdrol voor de grote kleine man aan Zwijndrechtse zijde, Elvis Verluis, die zich de afloop van het seizoen nog steeds volledig voor de geest kan halen. ,,Het begon op dinsdagavond met die 120 minuten durende wedstrijd tegen SV TOP, waarin ik twee keer scoorde. De eerste treffer was met een lob, de tweede uit een vrije trap in de verlenging waardoor we met 2-1 voorkwamen. Dat was uiteindelijk niet genoeg voor de overwinning, waardoor een strafschoppenreeks noodzakelijk was. Ik zat er zo doorheen dat ik geen strafschop meer kon nemen in die serie.’’ Toch ging ZBC’97 door: doelman Mike Kilsdonk stopte de laatste Brabantse strafschop waardoor de Zwijndrechtse ploeg zich plaatste voor de finale van de nacompetitie tegen weer een club uit Brabant: OSS’20.

Op het terrein van Roda Boys Bommelerwaard in Aalst volbracht ZBC’97 opnieuw een kunststukje. ,,Ik kon die wedstrijd eigenlijk niet spelen vanwege een liesblessure, maar ben toch gestart’’, draait Versluis de film terug. Jeffrey Gooshouwer tekende de 1-0 aan, maar daarna leken alle Zwijndrechtse inspanningen toch voor niets geweest. Met een 1-3 achterstand in de slotfase dreigde de promotiedroom uit elkaar te klappen. Maar het ongelooflijke gebeurde. ,,In blessuretijd zette ik nog één keer met een solo. Terwijl de tegenstander al stond de juichen omdat we inmiddels vijf minuten in blessuretijd zaten, krulde ik de bal in de bovenhoek en was het 3-3’’, schetst Versluis nogmaals het onvergetelijke scenario.

OSS’20 was daardoor mentaal geknakt, ZBC’97 sloeg dankzij Mo Auassar en wederom Versluis toe in de verlenging en kon feesten. De promotie maakte Versluis nog aan het twijfelen over zijn voetbaltoekomst. ,,Ik had al overschrijving naar de Dordtse tweedeklasser EBOH aangevraagd, maar heb die nog even heroverwogen. Ik heb besloten om eerst mee te gaan trainen bij EBOH om te kijken of het me beviel.’’ En dat bleek inderdaad het geval: met Eendracht Brengt Ons Hoger is Versluis prima gestart in de tweede klasse.

Voor trainer Robert Mohan werd het daardoor niet makkelijker op. Integendeel, het gemis van Jeffrey Gooshouwer – die een overstap maakte naar het naar de tweede klasse gepromoveerde Alblasserdam – en Versluis deed zich flink voelen binnen de selectie. ,,Want ik raakte in één klap flink wat doelpunten kwijt’’, stipte de oefenmeester, die met de promotie een grote wens in vervulling had zien gaan, aan.

De pijn zat hem in de openingsweken in de derde klasse dan ook vooral in het afmaken van de kansen, die er wel degelijk waren. ,,Want voetballend gezien was het in de eerste wedstrijden zeker niet slecht wat we lieten zien’’, liet Mohan optekenen.

Tegen Groote Lindt leek het wel of alle puzzelstukjes in één keer op hun plek vielen. De duelkracht was optimaal, de instelling perfect en het scorend vermogen toereikend. Hoewel in de slotfase een verdiende zege toch nog uit de handen dreigde te glippen, kroonde ZBC’97 zich (even) tot de Zwijndrechtse koning van de derde klasse. Invaller Joey van Axel Dongen maakte aan alle onzekerheid een einde en schonk zijn ploeg een levenslijn in de derde klasse. Mohan kon zijn lol niet op: ,,Hier kunnen we absoluut mee verder met elkaar.’’

Klik op ZBC’97 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ZBC’97 voor meer informatie over de club.