Woudrichem barst van de energie

Niet alleen de consument heeft er mee te maken, maar voetbalclubs natuurlijk ook: een stijgende energierekening. Om al die problemen voor te kunnen zijn, denken ze bij Woudrichem nu al aan de toekomst. Want met LED-verlichting, nieuwe zonnepanelen en straks misschien zelfs een warmtepomp, zet de club vol in op verduurzaming.

Eind 2019 waren ze er bij Woudrichem eigenlijk wel over uit: er moeten zonnepanelen komen. Maar toen dat plan eenmaal op het punt om uit te voeren stond, kwam corona. De 44-jarige Andreas Nederveen, penningmeester en verantwoordelijk voor het aansturen van het facilitaire onderhoud binnen de vereniging, weet het nog goed. “Toen hebben we maar even besloten om die investering in de ijskast te zetten…” Maar gelukkig deed die pandemie de club niet al te veel pijn. “Daar moeten we onze leden heel dankbaar voor zijn; er is niemand afgehaakt en iedereen bleef keurig zijn of haar contributie voldoen.”

Vooroplopen

En dus werd vorig jaar het oorspronkelijke idee weer opgepakt, tot er opnieuw een hobbel op de weg kwam. Een positieve hobbel dit keer, vertelt Nederveen. “De Rabobank kwam met een wedstrijd (Verduurzamen Maatschappelijke Gebouwen), die wonnen we! Mede daardoor worden in december 119 zonnepanelen geplaatst.” Een flinke stap voor de club, realiseert de penningmeester zich. “We kunnen onszelf straks volledig bedruipen qua elektriciteit. Dat is goed voor het milieu en natuurlijk onze portemonnee.” Helemaal uit de lucht vallen, doen al die maatregelen om te verduurzamen bij Woudrichem dus niet. “We werken ook al met LED-verlichting en timers op boilers en cv’s, om maar op tijd onze rekening naar beneden te krijgen.” Sterker nog, gaat Nederveen verder. “Twee of drie jaar geleden zijn ze hier al een rapport komen maken, om te kijken waar wij als club konden verduurzamen. Die tips zijn we niet vergeten.” En dus staat ook het volgende project alweer op de planning. “Als dat lukt, kunnen we zo goed als van het gas af. Dan blijft er nog maar twintig procent over.” Hoe dat gaat lukken? “We willen de kleedkamers uitbouwen, verduurzamen en meteen warmtepomp installaties plaatsen. De gemeente is ook enthousiast, wil meewerken, dus dat zal de komende maanden duidelijk moeten worden. Of dat doorgaat.” Nederveen hoopt natuurlijk van wel. “Dat zou qua duurzaamheid een topproject zijn! Wat dat betreft lopen we als Woudrichem echt voorop.”

Kwaliteiten kennen

Het bestuurslid ziet de ontwikkelingen bij zijn club dan ook met volle tevredenheid aan. “Ik ben hier begonnen op mijn elfde, vrij laat en heb gevoetbald tot mijn 37ste.” Al was dat een minder groot succes, dan zijn activiteiten buiten het veld. “Het grootste gedeelte bij het tweede of lager, één helftje deed ik mee bij het eerste. Dat mag geen naam hebben. Ik was geen topper, dan moet je ook je kwaliteiten kennen.” Die lagen dus nadrukkelijk binnen het bestuur. “Als ik hier door die poort loop, voelt dat goed. Het is lastig te beschrijven. Er zit gewoon groen-wit in je bloed. Zaterdag is voetbaldag, dat weten ze thuis ook!” Zijn vrijwilligerstaken vervult hij dan ook met liefde. “Het is belangrijk in een samenleving dat mensen dit soort rollen op zich nemen. Veel doe ik samen met Ben van Eeden (onderhoud) en Hanno de Joode (voorzitter), die zijn net zo actief.” En dus haalt Nederveen er vooral ook zelf veel energie uit. “Het is leuk, ook om met elkaar het verenigingsleven omhoog te houden. Een steentje bijdragen, daar word je toch niet slechter van?” Als het goed is, geldt dat straks ook voor de club. Na alle investeringen in duurzame projecten. “Binnen een paar jaar zouden we alles terug moeten kunnen verdienen. Financieel zijn we hartstikke gezond.” Een toegevoegde waarde dus voor de toekomst van de vereniging. “Dit is een stevig fundament!”

Klik op Woudrichem voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Woudrichem voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SteDoCo-aanvaller Everon Pisas naar SC Feyenoord

Everon Pisas vertrekt na dit seizoen naar SC Feyenoord. De 28-jarige aanvaller speelt momenteel nog voor SteDoCo, maar heeft...

Braziliaanse spits blijft bij RBC Roosendaal

Zé Lucas, de Braziliaanse spits van RBC, speelt ook volgend seizoen in Roosendaal. De 28-jarige aanvaller, die inmiddels al zes...

Frans van Helvoirt ziet stabieler MVV’58

Frans van Helvoirt was al eerder in beeld om trainer te worden van MVV’58, maar afgelopen zomer kwam het...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.