WK-Praatjes: De eerste achtste finales zijn bekend

0
233
KNVB-maatregelen-1160x609-2

De laatste speelronde is ingegaan. Poule B en A zijn beslist. We kijken terug op die wedstrijden en blikken vooruit op de volgende poules C en D. Wie worden er eerste in de poule?

Nederland – Qatar

Nederland start dit keer met Memphis in de basis, die zestig minuten speelde. Dit had Van Gaal al aangegeven voor de wedstrijd. Verder begonnen De Roon en Timber aan de aftrap als verassingen. Het spelbeeld in de eerste helft was zoals verwacht. Nederland had veel de bal, maar creëerde weinig. Er zat wel verbetering in ten opzichte van voorgaande wedstrijden. In de 26ste minuut speelde Gakpo de bal op Klaassen die hem weer terug gaf op Gakpo en die schoot de 1-0 binnen in de rechterbenedenhoek. De tweede helft vloog Nederland uit de startblokken, want in de 48ste minuut scoorde Frenkie de Jong de 2-0. Toen ging Qatar wisselen maar dit haalde weinig uit. In 68ste minuut dacht Berghuis de 3-0 binnen te schuiven, maar deze werd afgekeurd wegens buitenspel. De wedstrijd eindigde in 2-0, waardoor Nederland groepswinnaar is van poule A.

26’ 1-0 C. Gakpo, 48’ 2-0 F. De Jong

Ecuador – Senegal

Ecuador speelde beter dan de Afrikanen in de eerste helft. In deze finale ging de winnaar van de wedstrijd met Nederland mee naar de laatste zestien. Alhoewel Ecuador meer de bal had, was het uiteindelijk Senegal dat op een 1-0 voorsprong kwam. Sarr schoot de pingel in de 44ste minuut binnen. In de rust wisselde Ecuador en dat had nut want in de 67ste minuut schoot Caceido raak. Echter duurde deze gelijke stand niet heel erg lang want drie minuten later schoof Koulibaly de 1-2 binnen. Dit bleek later de winnende te zijn, de wedstrijd eindigde in 1-2. Senegal gaat ten koste van Ecuador door naar de laatste zestien.

44’ 0-1 I. Sarr, 67’ 1-1 M. Caceido, 70. 1-2 K. Koulibaly

Iran – Verenigde staten

De wedstrijd ging gelijk op ook qua balbezit. De Amerikanen moesten winnen om de knock-out fase te behalen. Zij moesten een punt goed maken op hun directe concurrent Iran. Christian Pulisic begreep dit en scoorde in de 38ste minuut op aangeven van Dest de 1-0 binnen. Na die goal trokken de Amerikanen de wedstrijd meer en meer naar zich toe. Iran wist in de gehele wedstrijd slechts één schot op doel te lossen. Daarom kwamen zij verder niet in de buurt van de goal van de Amerikanen. Amerika wint met 1-0 en zal zaterdag om 16.00 aantreden in de achtste finales tegen het Nederlands Elftal.

38’ 1-0 C. Pulisic

Wales – Engeland

Engeland moest een overwinning boeken tegen Wales om zeker te zijn van de eerste plaats in de groep. Wales had nog een kleine kans op overwintering, maar zou dan met grote cijfers van Engeland moeten winnen. Het duurde even voordat Engeland de score opende, nadat zij de hele eerste helft beter waren. Marcus Rashford scoorde in de 50ste minuut de 1-0. P. Foden scoorde een minuut later de tweede van de Engelsen. Wales was verslagen en Engeland zocht nog naar een derde treffer. Die kwam er ook in de 68ste minuut. Het was wederom Marcus Rashford die het net vond en de eindstand op 3-0 bepaalde. Engeland is groepswinnaar en zal zondag aantreden tegen Senegal.

50’ 0-1 M. Rashford, 51’ 0-2 P. Foden, 68’ 0-3 M. Rashford

Programma

We starten de dag met poule D. Frankrijk is al verzekerd van een plek bij de laatste zestien, maar zal toch een resultaat moeten halen tegen Tunesië om als winnaar uit de groep te komen. Voor de andere landen is nog van alles mogelijk, maar Australië heeft de beste papieren. Zij staan met drie punten tweede in de groep. Het zal niet makkelijk worden tegen de Denen, die moeten winnen om nog kans te maken op de knock-out fase. In groep C is ook nog alles mogelijk. Polen zal moeten aantreden tegen Argentinië. De winnaar van de wedstrijd is zeker van plaatsing in de knockout-fase. Bij een gelijkspel is Polen door en zal Argentinië afhankelijk zijn van wat er in de andere wedstrijd gebeurd. Die andere wedstrijd is Saudi-arabië tegen Mexico. Mexico zal met een grote uitslag moeten winnen wil het nog kans maken op een plek bij de laatste zestien. Zij moeten een doelpunten verschil van vier overbruggen om zich als tweede te plaatsen voor de knock-out fase. Saudi-Arabië is bij een overwinning ook zeker van een plaatsing in de achtste finale. Bij een gelijkspel zijn zij afhankelijk van wat er op de andere velden gebeurd.

Klik op WK-Praatjes voor de laatste artikelen over dit WK.
Klik op KNVB voor meer informatie over de bond.