Willem Zwaan wordt gewaardeerd als leider

0
105

Vrijwilligers zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige zetelen in een bestuur, anderen staan te frituren en er zijn vrijwilligers die bij direct bij de teams betrokken zijn. Het laatste is het geval bij Willem Zwaan. Bij Rijnsburgse Boys is hij al veertig jaar actief als elftalleider.

“Op m’n 23ste moest ik stoppen als voetballer, nadat ik m’n knie verdraaid had. Vanaf dat moment ben ik leider geworden. De laatste twaalf jaar ben ik leider van de veteranen. We begonnen in de eerste klasse, maar spelen nu in de derde klasse. Soms komen we van die fitte gasten van 38 tegen die net gestopt zijn met selectievoetbal en dan gaan we er af. Dat is wel eens frustrerend, want we zijn fanatiek en willen graag winnen.”

De 63-jarige Zwaan is een spraakwaterval als het om zijn elftal gaat. Enthousiast vertelt hij verder. “Kijk we hebben jongens die op niveau gespeeld hebben en jongens die we van de linksback- naar de rechtsbackpositie verplaatst hebben omdat ze elke bal over de zijlijn schoten.”

Rijnsburgse Boys VE1, ook wel het andere eerste genoemd op sportpark de Middelmors, speelt zijn wedstrijden in de Haagse Regio. “Dat komt omdat er in de Bollenstreek bijna geen veteranenelftallen zijn. In het begin moesten we enorm wennen aan het verbale geweld in de omgeving Den Haag. We hebben fikse aanvaringen gehad met Haagse Hout, maar dat zijn inmiddels vrienden geworden.”

Zwaan, in het dagelijkse leven actief als projectcoördinator bij een architectenbureau, is iemand die niet van half werk houdt. Hij weet exact dat hij in al die jaren 120 spelers begeleidt heeft “Ik hou alles bij. Uitslagen, doelpuntenmakers, standen. Ik heb ook een Facebook pagina aangemaakt voor mijn ploeg die ik up-to-date houdt, met foto’s en leuke verslagen. We maken geregeld bijzondere dingen mee, vooral in de legendarische derde helften. Zo heb ik een keer als Sinterklaas een wedstrijd gefloten, terwijl Zwarte Piet ging vlaggen. En bij Schiebroek in Rotterdam zaten we eens toastjes met paling te eten en dikke sigaren te roken in de kleedkamer. De voorzitter kwam wat verbaasd binnen en zei: ‘Wat doen jullie nou?’ Maar binnen no-time deed hij vervolgens gezellig mee, samen met andere Schiebroekers.”

Waar de meeste lagere teams veel moeite hebben om trainers of leiders te strikken, mogen de veteranen zich gelukkig prijzen. Zwaan is er altijd en regelt de zaken prima. Zwaan, die al vijftig jaar lid is van Rijnsburgse Boys, wordt enorm gewaardeerd door ‘De Uien’.

“Laatst was ik door omstandigheden wat later. Als je dan ziet dat al die jongens op je zitten te wachten op de opstelling, merk je dat je toch wel belangrijk bent. Ik stop er energie in en daar krijg ik aandacht en heel veel gezelligheid voor terug.” Zwaan heeft het doordeweeks druk op zijn werk is een groot gedeelte van de zaterdag ook op pad. Hoe wordt dat thuis ontvangen? “M’n vrouw vraagt wel eens wanneer ik er mee stop. Maar ik ga er voorlopig mee door, ik vind het nog veel te leuk.”

https://www.dominos.nl/